Hírek

Sztár bartender, aki Justin Biebert is kitessékelte a bárból és aki 4 évesen kóstolt először alkoholos italt

By január 29, 2018 No Comments

A Mojito Mixeriskola most nem koktélokat hozott Nektek, hanem egy olasz bármixert mutat be, Simone Caporale-t, aki dolgozott bartenderként a londoni Artesian bárban is és a 2014-es év nemzetközi bartendere címmel is büszkélkedhet. A Post Magazine-nak adott interjújában mesél a kedvenc bárjairól – Szingapúrban, Hong Kongban és Barcelonában, de azt is elmeséli hogyan vált bartenderré. 

Mikor kóstoltál először alkoholos italt? “Jogilag, amikor 18 voltam, de az igazat megvallva, amikor 4 éves voltam. A szüleim partit tartottak otthon a barátaikkal, én pedig a konyhába rohantam, mert iszonyatosan szomjas voltam. Felkaptam egy poharat, amiben azt hittem víz van, de grappa (olasz törkölypárlat) volt benne. Borzasztó íze volt.”

Hogyan váltál bartenderré? “Amikor 16 voltam, a nyári szünetem során egy diszkóban dolgoztam, ahol poharakat mosogattam – ez a munka vezetett be az éjszakai életbe és az ital kultúrába. Megkérdeztem magamtól: “Folytassam-e az akkori tanulmányaimat vagy képezzem magam a bárpult mögött?” A második lehetőséget választottam és nem bántam meg.

 “Ez a szakma lenyűgözött – még mindig a bűvölete alatt vagyok – és szeretem a vendégek reakcióját is. Az emberek azért mennek el a bárokba, hogy boldogok vagy boldogabbak legyenek. Nem az étel vagy az ital miatt, hanem az érzés miatt. Amikor egy bárban dolgozol nagy a felelősség nehezedik rád.”

Miért mentél Londonba? “2009-ben utaztam Londonba, mert néhány barátom és kollégám azt tanácsolta, hogy oda kell mennem, ahol a dolgok történnek, bár nem London az egyetlen város, ahol fejlődni és tanulni lehet a koktélokról. Minél nemzetközibb egy város, annál nagyobb az esélyed, hogy új koktélokat kreálj és megismerd az emberek ízlését.”

mixer_kepzes_tanfolyam

Hogyan tetted sikeressé a londoni Langham Hotel Artesian bárját? “Hat évig dolgoztam ott. Megszüntettük azt a sztereótípust, amit egy klasszikus szálloda bárjáról gondoltak az emberek. Először is, kissé anarchisták voltunk a szabályok megsértésével kapcsolatosan. Aztán néhány új koktél recepttel álltunk elő, amelyek ellentmondtak a józan észnek.”

“Az Artesian egy elegáns bár, ahol a személyzet is elegáns öltözetben van, de képzeljék csak maguk elé, amikor egy férfi vendégnek egy rózsaszínű koktélt szolgáltunk fel hatalmas pohárban, óriási koktélesernyővel. A vendégek nem is tudták milyen kinézetű koktélt kapnak, amíg nem vittük az asztalukhoz és amíg nem mondtuk: “Ez a koktélja, uram, egészségére!” Szóval provokatívak voltunk, de udvariasak, bájos módon. Mindenki kezdte elragadónak találni, végül a vendégek a bárban akarták tölteni az idejüket.”

“A második lépés az volt, hogy ötleteinket máshol is alkalmazzuk, ne csak az italokban. Miért nem találunk új módot a koktél jelentésének kifejezésére? Így kezdtünk egyedi üvegpoharakat gyártani, ezzel több érzéket is stimuláltunk.”

2014-ben megkaptad az Év Nemzetközi Bartender címet? Mire gondolsz, mi a véleményed ezek után? “Fontos a versenyek gyakorlása, de manapság úgy vélem, a legtöbb versenyt oly módon strukturálják, hogy nem alkalmazható a bár napi rutinjában.”

“Vannak olyan bartenderek, akik nagyon jók a versenyeken, de amikor a bár mögött négy embert kell kiszolgálni, katasztrofálisak. A verseny arra jó, hogy többet tanulj, hogy lásd mások hogyan csinálják és bemutathatod te magad hogyan csinálod, de ez nem a valóság.”

mixer_kepzes_tanfolyam_justin_bieber

A sztárvilágból kiknek készítettél már koktélt? “Volt néhány híresség a vendégeim között: Madonna, Quentin Tarantino, Leonardo DiCaprio, Angelina Jolie, Kim Kardashian… Nagyjából négy évvel ezelőtt, Justin Biebert küldtem el a bárból, mert egyszerűen hülyén viselkedett. Elkértem a személyi igazolványát, de nem volt nála, így udvariasan elmondtam neki, hogy nem tudom őt kiszolgálni. Ez inkább bosszú volt egy elkényeztetett pop énekessel szemben.”

Szerinted milyen egy jó ital? “Technikailag, friss vagy valódi összetevőket tartalmazzon és egyensúlyban legyen. A nem technikai rész az, hogy milyen érzése lesz az embernek a koktél látványától, stílusától – mint amikor belépsz egy helyre, ahol vagy kényelmesen érzed magad vagy nem – ez is megváltoztathatja az ital ízét.”

“Az ital íze érzelmileg emlékekhez, zenéhez, hangulathoz és környezethez is kapcsolódhat. Ez sokkal bonyolultabb folyamat, mint az emberek gondolják.”

Együttműködtél Jamie Oliverrel. Hogyan ismerkedtetek meg? “Egy koktél versenyen találkoztunk. Néhány hónappal később a Bacardi egy koktélprogramot akart finanszírozni Jamie Oliverrel az interneten és a TV-ben. Kívánságuk, hogy egy csapattal dolgozzon együtt és a listában az én nevem is szerepelt. A nevem alapján felismert és kaptam egy esélyt.”

“Már 2 és fél éve csináljuk ezt a műsort, szórakoztató módon mutatjuk be hogyan kell elkészíteni a koktélokat otthon. Jamie a negroni jellegű és a citrusos italokat kedveli. Nagyon kíváncsi személyiség, alázatos, kedves és nagyon eredeti.”

Mivel töltöd a szabadidőd? “Amikor otthon vagyok szeretek könyveket olvasni változatos témákban: botanika, marketing, design, kommunikáció. Szeretem a  magokat és a citrus féléket. Van néhány növényem köztük yuzu, mandarin, bergamott, Meyer citrom, narancs és két mangó növényem is. Képzeld csak el, ha minden megevett gyümölcs magját elültetnénk, a bolygó újra zöld lenne.”

mixer_kepzes_tanfolyam

Hol találhatóak a kedvenc bárjaid? “Barcelonában, szeretem a Boadas Cocktails helyet, mert ez egy klasszikus bár – 1933-ban nyitott meg. Alapítója, Miguel Boadas a kubai El Floridita-ban tanulta meg a koktél készítést, ahol Ernest Hemingway is szívesen töltötte szabadidejét.”

“Az Enigma egy barcelonai étterem, amit Ferran és Albert Adriá vezet, a bárt pedig Marc Álvarez irányítja. Ez egy gyönyörű, egyedi bár.”

“A szingapúri Native Bar csak délkelet-ázsiai összetevőket használ. Hong Kongban szívesen látogatom Agung Prabowo által vezetett The Old Man bárt is. A Quinary bár is tetszik, a hely főbartendere, Antonio Lai nem iszik alkoholt, így amikor meglátogatott Londonban egy mocktailt készítettem a számára.”

Reméljük tetszett a 2014-es év nemzetközi bartenderjének interjúja. Ha Te magad is szívesen kipróbálnád milyen a bárpult mögött elkápráztatni a vendégeket egy különleges koktéllal, akkor látogass el a Mojito Mixeriskolába február 5-én,17 órakor és jelentkezz az  alapfokú, gyorsított, haladó, American Bartending, vagy az egyéni mixertanfolyamokra. 

A mixertanfolyam célja, olyan szakemberek képzése, akik a nálunk megszerzett, magas szintű elméleti és gyakorlati tudásuknak köszönhetően, a világ bármely pontján megállják a helyüket a bárpult mögött. Az iskola a BACARDI hivatalos magyarországi mixer iskolája, a Bacardi termékek mellett több mint 300 fajta itallal ismerkedhetnek meg a hallgatók. A mixer hallgatóknak a tanfolyam végén magyar-angol bármixer tanúsítványt állítunk ki, valamint egy boston shakert is ajándékba adunk.

Bármixerként nívós munkalehetőség és kiemelkedő keresett vár több óceánjáró és folyami hajókon, emellett a hajón eltöltött idő szakmai gyakorlatot is jelent, ami a későbbiekben is jó referencia és lehetőséged van más országok, kultúrák megismerésére is.

Alapfokú mixer tanfolyam
Képzés időtartama: 12 hétmixer_kepzes_tanfolyam
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 3 óra
Tandíj: 85.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat és a tankönyveket.

Gyorsított mixer tanfolyam:
Képzés időtartama: 6 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 6 óra
Tandíj: 95.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat és a tankönyveket.

Egyéni mixer tanfolyam
Képzés időtartama: akár 1 hét alatt
Képzés beosztása: előre egyeztetett, egyéni beosztás alapján
Tandíj: 130.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat
és a tankönyveket.

mixer_kepzes_tanfolyam

Haladó mixer tanfolyam
Képzés időtartama: 8 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 3 óra
Tandíj: 85.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat is.

American Bartending tanfolyam
Képzés időtartama: 5 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 3 óra
Tandíj: 60.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat is.
Kedvezményes tandíj: 30.000 forint, minden hallgatónknak 50%-os kedvezményt biztosítunk.

Társiskolánkkal, a Barista Akadémiával közösen indított Kettő az egyben: mixer és barista tanfolyammal kedvezményesen szerezhetsz két szakmát rövid időn belül, amivel jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerő piacon is. A barista és mixer hallgatók számára ajándék továbbképzési tréningeket is adunk: pincér, standolás-elszámoltatás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréninget.

Ne maradj le a mixer és barista képzésekről,
iratkozz be február 5-én, 17 órakor a Mojito Mixeriskolában és a Barista Akadémián!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Leave a Reply