ÉrdekességekHírek

Whisky alapok – American Whiskey

By május 17, 2020 No Comments

USA Whiskey

Ez az a csoport, melyet a köznyelv egyszerűen csak „amerikai” whiskynek nevez, holott ez a kifejezés sem a címkéken, sem kategóriaként, sem a szabályozás szerint nem létezik.

Amerikába a 18. században ír és skót telepesek vitték be, ahol a jó gabonatermő vidékeken (Pennsylvania, Maryland, Virginia, Kentucky, Tennessee) elkezdődött a whiskeyfőzés. Az idők során aztán a gabonafélék mellett az Amerikában őshonos kukorica vált a whiskeykészítés egyik legfontosabb alapanyagává.

A Rye Whiskey, vagyis a rozs whiskey valaha az amerikai whiskey meghatározó fajtája volt, de napjainkban már ritkán találkozhatunk vele.

Bourbon Whiskey

Bár ezt a típust már a 18. század vége óta készítik, előállítását először csak 1897-ben szabályozták, tehát csak azóta hivatalosan elismert név és kategória. Nevét Bourbon megyéről kapta, ugyanis itt kezdték meg először az ilyen típusú whiskey készítését. (E megye eredetileg Virginia állam, majd Kentucky része lett.) A legtöbb és leghíresebb Boubon whiskey Kentuckyban készül, ezt a címkén általában hangsúlyozzák is. Alapanyagában kombinálják a whiskykészítéshez általában felhasznált összes gabonafélét (árpa, rozs, búza) és a kukoricát. Az új tölgyfa hordók használatától a Bourbon sajátos, kissé fás, vaníliás ízeket kap, ami a kukorica lágyságával vegyülve adja egyedi aromáját.

Tennessee Whiskey

A legkésőbb, csak 1941-ben elismert –de törvényben még ma sem megkülönböztetett – fajta, az előírások gyakorlatilag ugyanazok, mint a Bourbonnél (és sokan máig is Bourbonnek tartják), de kizárólag Tennessee államban készülhet. Különlegessége, hogy a lepárlás után lágyítási, szűrési folyamaton megy keresztül, melyben speciális aktív (cukor-juhar) faszénen keresztül történő lassú csepegtetés során kapja selymességét és egyedi illat-, valamint íz világát. A lágyítást egyébként a helyszín nevéről Lincoln County eljárásnak is nevezik.

A további – számunkra, vagy általában Amerikán kívül kisebb jelentőséggel bíró – típusok meghatározását a vonatkozó amerikai törvény mutatja.  Az utóbbi évek fejleménye, hogy az amerikai whiskeygyártók is egyre különlegesebb, egyedibb, öregebb, érettebb, jobb minőségű, drága, ún. kisszériás, kisüzemi itallal jelentkeznek, amelyeket „small batch” jelzővel forgalmaznak. Szintén az újabb idők jelensége, hogy egymás után jelennek meg az ún. „single barrel”, azaz egy hordóból származó, korlátozott mennyiségben készült, keveretlen whiskeyk. Ezek a premium,, illetve super premium kategóriájú termékek elsősorban a Bourbon whiskeyk közül kerülnek ki.

Az USA 27 CRF 5.22 szerint a WHISKEY olyan alkoholos párlat, amelyet:

 • gabonacefre erjesztésével,
 • maximum 80%-os alkoholtartalommal párolnak le úgy, hogy az megfeleljen a whiskeyre általánosan jellemző ízeknek és aromáknak, vagy amelyek ilyen párlatok keverékei
 • tölgyfa hordókban tárolják,
 • minimum 40%-os alkoholtartalommal palackozzák,

Bourbon whiskey: minimum 51% kukorica

rye whiskey: minimum 51% rozs,

wheat whiskey: minimum 51% búza,

malt whiskey: minimum: 51% malátázott árpa,

rye malt whiskey: minimum 51% malátázott rozs alapanyagú cefre erjesztésével keletkezik

 • maximum 62,5% alkoholtartalommal, új, de kiégetett tölgyfa hordóban érlelik, és amelyet
 • esetleg ilyen (de csakis egynemű) whiskey tételek keverésével állítanak elő és
 • a „Burbon Whiskey” esetében kizárólag az USA területén készítenek.
 • „Corn whiskey” amelyet minimum 80% kukorica alapanyagú cefre erjesztéséből, maximum 62,5 % alkoholtartalommal, új vagy használt tölgyfa hordóban érlelnek, és amelyet esetleg ilyen whiskeytételek keverésével állítanak elő.
 • „Straight” elnevezéssel kiegészíthetők a fenti fajtanevek, amennyiben a fenti előírásoknak megfelelő whiskeyket minimum 2 évig a vonatkozó előírásoknak megfelelő hordóban érlelték.
 • Fajtanév nélküli „Straight Whiskey” elnevezéssel kerülhet a címkére, ha a whiskey nem felel meg a fajtanévhez szükséges alapanyagra vonatkozó előírásoknak, de minimum 2 évig új, de kiégetett tölgyfa hordóban érlelnek, és amelyet esetleg a stright whiskeyk keverésével állítanak elő, feltéve, hogy azonos típusúak és ugyanabban a szövetségi államban készültek.

Az alábbiak Európában általában nem nagyon ismertek, mert a vonatkozó szabályok szerint rájuk a whisk(e)y kifejezés nem alkalmazható, így csak „szeszes ital” néven lehetne forgalmazni őket:

 • „Blended whiskey”, amelyben az egyszerű whiskeyk és a semleges finomszesz mellett a straight whiskey vagy azok keveréke meghaladja a 20%-ot. Ha valamelyik straight típus a keverékben minimum 51% részarányt képvisel, a típus neve is feltüntethető (pl. blended rye whiskey).
 • „Light whiskey”, amelyet 80%-nál magasabb alkoholtartalommal pároltak le; új vagy használt hordókban tároltak, esetleg ilyen whiskeyk keveréke, és az USA területén készítenek.
 • A „Blended light whiskey” olyan light whiskey, amelyben a stright whiskey aránya nem éri el a 20%-ot.
 • A „Spirit whiskey” semleges finomszesz és minimum 5%, maximum 20% whiskey és/vagy straight whiskey keveréke.

Újabban az Egyesült Államokban megjelentek az ún. ízesített (flavored) whiskeyk (pl. cseresznye vagy vanília), amelyeken (bár külön szabályozás nem vonatkozik) whiskey felirat szerepel, de az alapelvek szerint tulajdonképpen nem számítanak whiskeynek, hiszen általában nem érik el a törvényben megszabott minimálisan 40%-os alkoholtartalmat.

 

 

 

Leave a Reply