Whisky alapok – Irish Whiskey
2020. május 08. 00:00
Az Ír whiskey
Nagy vonalakban, alapanyagában, készítésében és előírásaiban is megegyezik a skót whiskyvel, azonban két jelentős különbség miatt jellege mégis egészen más. A malátázás végén a gabona magvakat nem tőzegfüstön szárítják, hanem szagtalan, forró levegővel, ezért elmarad a füstös illat és íz. A skóciai kétszeres desztilláció helyett az ír whiskeyt háromszor párolják le (szakaszos lepárlással), így semlegesebb, simább, könnyebb, de aromatikus ital keletkezik. Írországban a whiskeygyártásban a földrajzi elhelyezkedésnek nincs jelentősége.
Az Irish Whiskey Act 1980. szerint Irish Whisky /Irish Whiskey/ Uisce Beatha Eirennach (mindet ki lehet egészíteni a „Pot Still”, azaz „kisüsti” kifejezéssel) az lehet, amelyet:
- csakis az Ír Köztársaság vagy Észak-Írország területén állítanak elő
- általában háromszoros szakaszos lepárlással készítenek
- írországi eredetvédelemmel rendelkezik, továbbá az „Irish Poteen” / „Irish Póitín”.
Az ír whiskeygyártás – szintén az angol adószedők nyomása ellenére – sok száz éven keresztül hatalmas fejlődésen ment keresztül és – főleg általánosan kedvelt simasága okán – a 19. századra a brit birodalomban, sőt az egész világon a legnépszerűbb whiskeyvé vált. A 20. század elején az ír függetlenségi háború miatti embargó, az első világháború, majd az amerikai alkoholtilalom megtörte az ír whiskey világraszóló egyeduralmát, és inkább a skót fajtának kedvezett. Újjászületése az utóbbi évtizedekben hatalmas lépésekben zajlik.
Említésre méltó az ún. poteen (vagy poitin, potcheen), a hagyományos, illegális whiskeyfőzdék terméke. Gabonából vagy sokszor krumpliból készült, általában érleletlen párlat volt. Mostanában – legálisan – újra megjelent.
LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...