ÉrdekességekHírek

Whisky alapok – Irish Whiskey

By május 8, 2020 No Comments

Az Ír whiskey

Nagy vonalakban, alapanyagában, készítésében és előírásaiban is megegyezik a skót whiskyvel, azonban két jelentős különbség miatt jellege mégis egészen más. A malátázás végén a gabona magvakat nem tőzegfüstön szárítják, hanem szagtalan, forró levegővel, ezért elmarad a füstös illat és íz. A skóciai kétszeres desztilláció helyett az ír whiskeyt háromszor párolják le (szakaszos lepárlással), így semlegesebb, simább, könnyebb, de aromatikus ital keletkezik. Írországban a whiskeygyártásban a földrajzi elhelyezkedésnek nincs jelentősége.

Az Irish Whiskey Act 1980. szerint Irish Whisky /Irish Whiskey/ Uisce Beatha Eirennach (mindet ki lehet egészíteni a „Pot Still”, azaz „kisüsti” kifejezéssel) az lehet, amelyet:

  • csakis az Ír Köztársaság vagy Észak-Írország területén állítanak elő
  • általában háromszoros szakaszos lepárlással készítenek
  • írországi eredetvédelemmel rendelkezik, továbbá az „Irish Poteen” / „Irish Póitín”.

Az ír whiskeygyártás – szintén az angol adószedők nyomása ellenére – sok száz éven keresztül hatalmas fejlődésen ment keresztül és – főleg általánosan kedvelt simasága okán – a 19. századra a brit birodalomban, sőt az egész világon a legnépszerűbb whiskeyvé vált. A 20. század elején az ír függetlenségi háború miatti embargó, az első világháború, majd az amerikai alkoholtilalom megtörte az ír whiskey világraszóló egyeduralmát, és inkább a skót fajtának kedvezett. Újjászületése az utóbbi évtizedekben hatalmas lépésekben zajlik.

Említésre méltó az ún. poteen (vagy poitin, potcheen), a hagyományos, illegális whiskeyfőzdék terméke. Gabonából vagy sokszor krumpliból készült, általában érleletlen párlat volt. Mostanában – legálisan – újra megjelent.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply