Barion Pixel
menu

Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

2023. január 19. 15:51

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz!

Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk.

Maga a koktél receptje rendkívül egyszerű: a Camparit és az  vermutot egyenlő arányban jégre töltjük és szódával fellazítjuk. Egy tökéltes frissítő, amit csak egy Campari koktél tud, és keserédes íze biztos, hogy nyomot hagy az ízlelőbimbóidon. Ez nem azt jelenti, hogy az Americano mindenkié. A Campari nem lesz elsőre mindenki kedvence, hiszen a keserű ízekre meg kell „érni”, és ezért biztos, hogy nem lesz mindenki kedvence. Mégis, ha adunk neki egy esélyt, és egy kicsit ráfekszünk a kóstolásra, felfedezhetjük az Americano-ban rejlő lehetőségeket.

Tippek

  • Használjunk minőségi tiszta szódavizet édesítőszerek és extra ízek nélkül. Ha szűrt, tisztított vízből készítünk szódát, talán az jelentheti a legjobb megoldást, de használhatunk ásványvizet is az Americano készítésénél.
  • Győződjünk meg arról, hogy a vermut amit használunk, friss-e?! Az ürmös borok, vagyis a vermutok, nem rendelkeznek a desztillált szeszes italok hosszú szavatossági idejével, és a palack felbontása után mindössze három hónap elteltével, megromlanak.
  • Használj egy highball-os poharat, ha egy szomjoltó, nyári frissítő változatra vágysz.

Mikor találták fel az Americanot?

Mint sok más koktél eredete, így az Americano-é is ismeretlen, de számos történet maradt fent a keletkezéséről.

Ezt a klasszikus koktélt, az Americano-t, először az 1860-as években, Gaspare Campari bárjában szolgálták fel, Milánóban, Olaszországban. Eredetileg „Milano-Torino”-nak hívták, a két fő összetevőre utalva: A Campari otthona Milánó, az édes vermut pedig a jellegzetes, olasz, torinói stílust hozza. A koktélt később átnevezték, a 20. század fordulóján, mivel nagy népszerűségnek örvendett az amerikai turisták körében .

Egy másik történet szerint, az 1930-as évekre nyúlik vissza az ital keletkezése. A koktélt, az akkoriban az Egyesült Államokban aktív olasz bokszolóról, Primo Carnera-ról nevezték el, így tisztelegve előtte. Származása okán kapta az Americano nevet.

Mi a különbség az Americano és a Negroni között?

Campariból készült két ikonikus koktél: az Americano és a Negroni. Mindkét ital egyenlő arányban használ Camparit és vermutot, de a Negroni nem tartalmaz szódát, helyette ugyanakkora mennyiségű gint teszünk bele.  A Negroni megalkotásához viszont nélkülözhetetlen alap volt az Americano. A legenda szerint, Camillo Negroni Gróf rendelt egy Americanot gin-nel, egy kávézóban Firenzében, Olaszországban. Bizonyos források ezt az eseményt tekintik hitelesnek a ha a Negroni megjelenéséről kell beszélni, de nincsenek hiteles primer források ezt illetően.

James Bond és az Americano

Úgy tűnik, hogy Ian Fleming is rajongott az Americanoért. Ez az első koktél, amelyet James Bond rendelt a „Casino Royale -ban, Fleming első 007-es kémregényében. A  Vesper martini  (a rendelés módja – Egyfajta Martini) azonban beárnyékolta az Americano sikerét és elhagyták a következő részekben, könyvekben és a filmekben egyaránt.

Az Americano koktél receptje:
  • 1/3 Campari
  • 1/3 Martini Rosso
  • 1/3 szóda
  • narancs és citrom peal.

Americano koktél készítés, recept, történet

Az Americano koktél elkészítése:

Technika: Épített ital

Pohár: old fashined, vagy collins

Dísz: narancscikk és/vagy narancshéjpermet

Hűtsd le az oldfashioned vagy collins poharat, majd töltsd jégre az összetevőket, végül keverd meg bárkanállal!

Suzie Americano

A klasszikus Americano fehér változatát Tristan Willey báros találta ki, az ital neve: Suze. A svájci encián alapú gyógynövényes aperitifet Carpano Biancoval , egy enyhén édes, kerek, fehér olasz vermuttal alkotta meg. Az így kapott ital illatos és alacsony alkoholtartalmú – tökéletes „daily drink”.

Suzie Americano
Kép: Liquor.com / Tim Nusog
  • 1 uncia Suze
  • 1 uncia Carpano Bianco
  • Szóda feltöltés
  • Díszítés: Grapefruit peel
Lépések
  1. Töltsd jégre a  Suze-t és a Carpano Biancót egy Collins-os pohárba, és keverd össze.

  2. Töltsd fel szódavízzel, és grapefruit peel-el díszítjük.

Beer Americano

  • 1 1/2 uncia Campari
  • 1 1/2 uncia édes vermut, lehetőleg Carpano Antica Formula
  • 3 uncia sör
  • Narancshéj a díszítéshez

Negroni koktél készítés, recept, történet

  1. Keverd össze a Campari-t, a vermutot és 1 lapát jéget egy longdrink-es pohárban vagy egy burgundi borospohárban. Bárkanállal keverjük meg majd öntsük a sört egy külön pohárba és egy kézi mixerrel habosítsuk fel. A koktél tetejét sörhabbal és narancshéjjal díszítjük.

Amikor az olasz Trussardi divatmárka megnyitotta hatalmas zászlóshajó üzletét Milánó történelmi operaházával, a La Scalával szemben, egy földszinti kávézót építtetett be, hogy még otthonosabbá tegye a vásárlás élményét. Amint azt minden komoly divatrajongó tudja, nincs kellemesebb motiváció, amikor egy új kézitáska vagy egy pár mandzsettagomb vásárlása fölött lamentálunk, mint egy kis folyékony bátorítás. A Trussardi Café bárosa Tommaso Cecca nemcsak a márka illatait alakította át aromás koktélokká, hanem saját változatokkal is előrukkolt. A szódavizet sörrel helyettesítve habos, frissítő koktélt kapunk. A koktél könnyebb, virágosabb változatához a Cecca száraz fehér vermutot, Weizen- vagy búzasört és citromhéjat használ díszítésként.

Ha szeretnéd profi körülmények között megtanulni a bartender szakma fortélyait, akkor várunk mixer tanfolyamainkon Budapesten és vidéken egyaránt!

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...