Barion Pixel
menu

Az eredeti Pina Colada recept! – Mixer Tanfolyam 2023

2022. október 06. 13:40

Az original Pina Colada receptje és ahogy ma készítik!

 

A „Pina Colada” szó jelentése tükörfordításban „szűrt ananászt jelent”, ezzel utalva arra, hogy a jóminőség Pina Colada elkészítéséhez, frissen préselt ananászlére van szükségünk. Jóesetben így készül az eredeti receptúra alapján!

Ki találta ki az eredeti Pina Coladát?

A Piña Colada egy trópusi koktél, amely a karibi térségben nagyon népszerű. A koktél története Puerto Ricóig vezethető vissza, ahol a Piña Colada hivatalos italként elismerték.

A koktél eredete azonban nem egyértelmű. Vannak olyanok, akik szerint a Piña Colada eredete egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor is a piráták a Puerto Rico-i partok közelében éltek. A legendák szerint a piráták gyakran ittak egy koktélt, amely ananászt, kókuszt és rumot tartalmazott, hogy feldobják magukat a hosszú hajóút során.

A legendákon túl is többen versengenek a címért!

Három Puerto Ricoi bártender vitatja a mai napig, kinek a nevéhez fűződik valójában az ital. Ramón ‘Monchito’ Marrero Pérez azt állítja, hogy először a Caribe Hilton Hotel Beachcomber bárjában, San Juanban készítette el 1952. augusztus 15-én a Pina Coládát, az akkor újonnan elérhető Coco López kókuszkrém felhasználásával. Ricardo Garcia, aki szintén a Caribe-ban dolgozott, azt mondja, hogy valójában ő találta fel az italt. Ramón Portas Mingot pedig azt állítja, hogy 1963-ban készítette a Barrachina étteremben, a Fortaleza utca 104. szám alatt, Old San Juanban.

Lehetséges, hogy mindhárom Puerto Rico-i kivette a részét a Piña Colada megalkotásában. Talán Ricardo Garcia lefinomított egy koktélt, amelyet a kollégája készített. Még az is lehet, hogy a koktélt „Piña Coladanak” keresztelték a Barrachina étteremben egy évtizeddel azután, hogy a Caribe Hiltonban először megalkották. Végül is a koktéloskönyvekben csak az 1960-as évek végén említik.

De őszintén szólva…

Az igazság az, hogy a rumot, az ananászt és a kókuszt nagyjából a rum első lepárlása óta keverik. A Piña Coladára vonatkozó első írásos utalás a Travel magazin 1922. decemberi számában található. Azonban ez a „kubai stílusú” Piña Colada receptje nem tartalmaz kókuszt, inkább hasonlított egy rázott ananászos Daiquirire, amelyet Bacardi Rummal, ananászlével, lime-mal és cukorral szolgáltak fel.

Tehát az igazság az, hogy a Pina Colada kialakulását valószínű megelőzte egy olyan ital, ami amúgy is adta magát a helyi gyümölcsök miatt. Szinte minden sarkon lehetett találni egy ananász bokrot vagy egy kókuszpálmát. Ezek már csak jéggel és cukorral vagy lime-al összekeverve is fantasztikus ízű italt adnának, de kézen fekvő volt hogy alkoholt adjanak hozzá.

Valószínű ez a folyamat járult hozzá, hogy a méltán híres Pina Colada, majd később a Puerto Rico-iak által elnyerje a végső formáját, egy kis kókuszkrém hozzáadásával.

Az eredeti Pina Colada receptje

Na ez most egy nagyon érdekes kérdés, mert igazából a kérdésre adott választ, leginkább az évszám határozza meg.

1922-es, Pina Coladát megelőző koktél receptje

„Cuban style Pina Colada”
  • 2 shot Havanna Club 7yo Rum
  • 4 shot frissen préselt ananászlé (vagy cappy ananász)
  • 1/4 shot friss limelé
  • 4 shot cukorszirup (amit készíthetsz házilag is 1:1 arányban cukor és víz összemelegítésével)

Eredeti Pina Colada Recept Mixer Tanfolyam

Szervírozás: Collins-os pohár vagy ananász héj

Díszítés: Lime cikk

Készítés: Shakelés és jégre szűrés

 

Puerto Rico-i Pina Colada recept

 

  • 2 shot Bacardi Carta Blanka fehérrum
  • 3 shot friessen préselt ananászlé
  • 2/3 shot Coco Lopez kókuszkrém
  • 1/2 shot friss limelé

Eredeti Pina Colada Recept Mixer Tanfolyam

 

Szervírozás: ananász héj vagy fagyasztott pohár

Díszítés: koktélesernyő, ananász cikk, koktélcseresznye

Készítés: 6oz zúzottjéggel össze blendeljük az összetevőket

 

A Mojito Mixeriskola Pina Colada receptúrája

 

• 4,0cl fehér rum
• 3.0cl Monin kókuszszirup
• 4-5dkg friss ananász
• (2cl tejszín)
• 10cl ananászlé

Technika: blender
Pohár: hurricane
Dísz: ananászcikk, koktélcseresznye
Készítés: Tégy a blenderbe, vagy a speed
mixerbe egy lapát törtjeget, add hozzá
az összetevőket és keverd simára!

Eredeti Pina Colada Recept Mixer Tanfolyam

 

Hogy miért nem az eredeti receptúrát készítik a bárok? Ennél a kérdésnél az információ áramlás útját kell megvizsgálnunk. Egész egyszerűen nem áll rendelkezésünkre az az alapanyag ami Puerto Ricoban. Ha pedig visszamegyünk az időben, akkor rájöhetünk, hogy a hetvenes években hazaérkező bartenderek mégannyira sem rendelkeztek azokkal az alapanyagokkal.

Ezért megpróbálták utánozni az eredeti recepteket, hogy megkapják azt a fehéres, sűrű textúrát – Bizonyos bártenderek elmondása alapján – ,a szakácsokat kérdezték, hogy mitévők legyenek. Feltehetően így került bele tejszín a Pina Colada receptúrájába. Coco Lopezt a mai napig nem egyszerű leakasztani a polcról, illetve a frissen préselt ananászlé sem túl kifizetődő ezen az éghajlati övön.

A Pina Colada élettani hatásai:

A Piña Colada nem csak ízletes, de számos egészségi előnnyel is rendelkezik, mivel az összetevői egyes tápanyagokban és antioxidánsokban gazdagok.

Az ananász, amely a Piña Colada alapvető összetevője, magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik, ami erősíti az immunrendszert és segíti a sejtek megújulását. Emellett az ananászban található bromelain enzim elősegíti a gyulladás csökkentését és az emésztést, így a koktél fogyasztása után csökkentheti az emésztési problémákat és a puffadást.

A kókusz is egészséges összetevője a Piña Coladának. Gazdag rostokban és egészséges zsírsavakban, amelyek támogatják az egészséges koleszterinszint fenntartását és segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Pina Colada története és recepta

A rum, amely a Piña Colada alkoholos összetevője, mérsékelten fogyasztva javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a stresszt. A rum természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, és a koktélban szereplő összes összetevő együttes hatása segíthet a test egészének támogatásában és a stressz csökkentésében.

Fontos megjegyezni, hogy a Piña Colada cukortartalma magas lehet a kókuszkrém és az ananászlé miatt, ezért fontos mérsékelten fogyasztani, és a koktélt egészséges táplálékkal és életmóddal kombinálni. Ha azonban mértékkel fogyasztják, a Piña Colada a karibi trópusi koktélok egyik legkellemesebb és legjobb ízű itala lehet, amely egyszerre élvezetes és egészséges lehet.

Ha szeretnél mégtöbbet tudni a koktélokról, várunk mixer tanfolyamainkon, minden hónap közepén!

 

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...