Barion Pixel
menu

Az ikonikus ír kávé története

2020. november 03. 00:00

Honnan ered, hogyan készítsük és ki csinálta az első Ír Kávét?

Amikor beköszönt a hideg időjárás, gyakrabban töltjük az időt zárt térben, ami remek alkalmat teremt, hogy elkortyoljunk egy szívmelegítő Ír Kávét.

Mai cikkünk erről a méltán híres és közkedvelt italról fog szólni, amit bár sokan ismernek, mégis kevesen tudnak  jól elkészíteni. Alapvetően nem sok összetevő kell az italhoz, de a megfelelő technikai paraméterek nélkül az ízek nem adják ki azt a harmóniát, ami életre hívta az Ír Kávét. Nem csak báros ismeretekkel kell rendelkeznünk, de a kávék világában való jártasság sem elhanyagolható szempont. Tehát ha jó mixer és barista vagy, megalkothatod a tökéletes Ír Kávét.

ír kávé mixer tanfolyamAz első Ír Kávét Joe Sheridan készítette 1943 telén, az írországi Limerick melletti Foynes Repülőtér Séfje.  A Foynes akkoriban a transzatlanti járatok légi állomása volt, amely gyakran szállítottak politikai szereplőket vagy hollywoodi hírességeket. A légi állomás általában csak egy megálló volt a hosszabb járatok tankolásához, és az időjárás miatt az utasoknak gyakran éjszakára is ott kellett maradniuk, ezért egy éttermet hoztak létre ezen díszes publikum kiszolgálására.

Egy este az egyik járatnak, útja közepén, vissza kellett fordulnia a Foynes bázisra. Joe Sheridan séf, empátiát érezve a késői időpont miatt, illetve a zord időjárás tekintetében, úgy döntött, hogy valami különlegességgel lepi meg a fáradt utasokat. Az ital sikerét mutatja, hogy amikor az utasok megkapták ezt a különleges italt, a teremben nemsokkal később síri csend honolt. Egy szó nélkül, szinte meditatív állapotban élvezték a lélekmelegítő által nyújtott transzcendens nyugalmat.

A legenda szerint az elnevezés a következőképpen született meg:

„Hey Buddy,” said a surprised American passenger, „is this Brazilian coffee?” „No,” said Joe, „that’s Irish Coffee.”

„Hé barátom”, mondta egy meglepett Amerikai utas, ” ez brazil kávé?” „Nem”, mondta Joe, „ez Ír Kávé.”

Az Ír Kávé onnantól kezdve nagy kedvencé vált és a repülőtér specialitása lett.  1952-ben, a háború után az ír kávét Stanton Delaplane utazó író vezette be az Egyesült Államokba. Ő keltette fel Jack Copler figyelmét a Buena Vista hotel bárjában. Ennek köszönhetően az ügyes mixer újra alkotta az italt.

A krém folyamatosan süllyedt, amikor Koeppler megpróbálta elkészíteni az italt, ezért elment a forráshoz, Joe Sheridan séfhez az írországi Limerickbe, hogy megismerje ennek a finom kávénak a helyes elkészítési módját.

 Joe Sheridan eredeti Ír Kávé receptje:

  • 4 oz erős friss kávé (körülbelül 120ml)
  • 1,5 oz Ír Whiskey (körülbelül 45ml)
  • 2 teáskanál barna cukor
  • 1 oz könnyű laza textúrájú magas zsírtartalmú tejszín

A poharat melegítsük elő forróvízzel. Tegyük a barna cukrot pohárba majd adjuk hozzá a kávét. Keverjük össze a cukrot a kávéval amíg fel nem oldódik. Majd egy meleg kávéskanálra, öntsük rá a fellazított tejszínt.

Mint említettük, az egyik legfontosabb lépés az Ír Kávé esetében, hogy jó minőségű kávéból, a megfelelő eljárással készítsük el a kávénkat, ami lehetőség szerint, illik az italhoz.

Bár alapvetően a szakma elvárásai, a tökéletesen kivitelezett Ír Kávé irányába mutatnak, érdemes megnézni, hogy a Buena Vistában, hogyan készítik ma, ezt a remek forróitalt.

Több szempontból érdemes figyelni az eseményeket :)! Először is villámgyorsan készülnek el az Ír Kávék, ami lehetővé teszi, hogy a hihetetlen turista áradatot, ki tudják szolgálni. Az öreg róka bartender, nem viccel ha sok italt kell készítenie egyszerre.

Másrészről ha a higiéniát nézzük, hát hagy némi kivetnivalót a folyamt… Az ujján folyik a Whiskey! Gyakorlatilag fürdik a kávéban! Kvázi kézzel nyúl bele az italba! Azt hiszem, hívhatjuk ezt kézműves Ír Kávénak! 🙂

Nézzünk meg egy másik variációt. Mivel a barista világbajnokságokon van alkoholos kávé kategória (Coffee in Good Spirit) ezért a következő videón megnézhetjük, hogyan készít Ír Kávét, egy világbajnok!

Alapvetően nem espresso kávéval szokták készíteni, ahogy a videó is mutatja, valamilyen filter technikát használnak, mivel az ital űrtartalma nagyjából 240ml körül van. Így tudják tökéletesen megjeleníteni a kávéban lévő ízjegyeket.

Magyarországon nagyon sok esetben, ezektől a receptúráktól, rendkívül eltérő Ír kávékat készítenek. Sokszor az alkoholos elegy tetejére tejszínhabot fújnak. Ez megközelítőleg sem adja vissza az ital jellegét. Próbáljátok ki az általunk javasolt recepteket és garantáljuk, hogy az egyik kedvenc italotokká fog válni az Ír Kávé!

Abban az esetben, ha szeretnéd ezeket az italokat profin és magabiztosan elkészíteni.

Jelentkezz bátran Akciós Alap Mixertanfolyamra.

5 HÉT, HETI 2 ALKALOM, 85.000 FT RÉSZLETFIZETÉSSEL, MAGYAR-ANGOL NYELVŰ MIXER BIZONYÍTVÁNY!

Utald el november 16-ig a tanfolyam akciós díját: 69.000.- Ft-ot, hogy részesülhess a kedvezményben!

A tanfolyam normál ára: 85.000 Ft

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]
www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...