Barion Pixel
menu

Bártender vs. „Mixologist”: Mi a különbség?

2017. március 22. 00:00

Van-e lényeges különbség a bártenderek és a „mixológusok” között? A Nightclub&Bar szerkesztői ezt a témát járják körül. A mixológus jelentése kissé homályos a koktélok világában. A kérdés megválaszolására néhány szakember vállalkozik, hogy megtudjuk ez csak szemantika vagy vannak szakmai attribútumok, amelyek megkülönböztetik a mixológust a bártendertől.

A new yorki Flatiron Lounge és The Clover Club tulajdonosa, Julie Reiner, aki kiváló szakember a koktélok területén, korábban már felvetette ezt a kérdést. Reiner elmondta, hogy először a „mixológus” megnevezést a megkülönböztetés és a tisztelet jeleként használták egy bártenderre, aki érdekes koktélokat hozott létre, valamint páratlan ismeretekkel rendelkezett a szesz és az aroma párosítások területén.
„Röviden így jellemezhetnénk, akik egyszerűen kiöntötték és felszolgálták a Vodka Tonikot azok voltak a bártenderek, akik kulináris módon készítették az italokat, azok voltak a mixológusok.”

Aidan Demerest állítja, hogy a különbség a mixológus és a bármixer között olyan, mint a szakács és a pincér között. Kaliforniában, Glendale városában, a Neat bár tulajdonosaként Demerest a cikkeiben gyakran úgy ír, mint egy mester mixológus, és mialatt a szakmai elismerés méltányolja, ő egyenlő értékrendűnek tekinti a rutinos bártendereket is.

Demerest szerint, „A kiválóság elérése mindkét szerep esetén ugyanolyan elkötelezettséget követel meg.” „A mixológus egy olyan ember, aki szenvedélyesen ötvözi az elixíreket és rendkívüli koktélokat hoz létre, míg a bártender szenvedélye, hogy a tapasztalatok alapján egy nagyszerű koktélt készítsen és az ízek között megteremtse a harmóniát. Ahhoz, hogy a pult mögött valaki sikeres legyen, mindkét típus professzionizmusára szükség van.”

Az ital kreátor és tanácsadó Jim Meehan egyetért azzal, hogy az ital keverés és a szenzációs koktélok kidolgozása különböző tudományág, mindkettő eleget tesz a vendég kívánságainak és igényeinek. Meehan úgy gondolja, hogy a mixológus foglalkozás a reneszánszát éli, nagy részben az elmúlt két évtizedben népszerűvé vált prémium italoknak köszönhetően.

Meehan szerint, „a koktélokhoz való visszatérés egy társadalmi jelenség, és a ’90-es évek elején vagy már akkor népszerűvé vált a bártender, mint szakma.” Ez idő alatt, az emberek szemtanúi lehettek a kézműves sörök, a maláták, a bourbonok, a prémium vodkák, a 100% agávé tequilák felemelkedésének és még sorolhatnánk. Az adott körülmények között a bártender kénytelen lépést tartani – több ismerettel kell rendelkezni a termékekről, amiket szervíroznak és tovább kell fejleszteni a koktélokat, hogy megmutassák saját minőségi javulásukat is.

Szakértők mérlegelnek

A mixológia egyre nagyobb népszerűsége miatt, a bártender szakmai értékének csökkenése figyelhető meg. Természeténél fogva, a mixológus olyan, mint a doktori cím a személynév előtt. A mixológus, a bártender természetes kiterjesztéseként jelenik meg, ami egy tipikus jelenség a megkülönböztetésre, hogy valamiféle magasabb pozícióban tűnjön ki a tudásával.

Tracy Finklang, helyi veterán és egy hosszú ideje fennálló vállalat, a Rock Bottom étterem menedzsere. „Találkoztam már úgynevezett mixológussal, aki nem tudott italt keverni” – mesélte. „Ezzel szemben dolgoztam jó néhány bártenderrel, akik hatalmas büszkeséggel gyorsan és hatékonyan készítettek gyönyörű, szépen kialakított italokat, miközben a telt házas bárra is odafigyeltek, sztorikat meséltek, figyelemmel kísérték és elkészítették az ital rendeléseket. A megosztott figyelmet kívánó helyzetek ellenére sem szolgáltak fel gyengébb minőségű italokat. A bártender pozíció kihívásokkal teli, és azok, akik igazán jól csinálják, szakmai elismerést érdemelnek. „

A Starwood Hotel étel és ital igazgatója, Mac Gregory szerint, ahol a bártender hatásköre véget ér, ott kezdődik a mixológusé.  Azt állítja, hogy az egyik logikus kiterjesztése a másiknak. „Bártender lehetsz anélkül, hogy mixológus lennél, de ez fordítva nem igaz. A legfontosabb a tanulás és az elkötelezettség, ami természetes, ha valaki mixológussá akar válni.”

Gregory úgy véli, ahhoz, hogy a vendégnek a lehető leggazdagabb élményben legyen része, a bártender és a mixológus jellegzetteségeinek egyesítésére van szükség, nemcsak az egyikre vagy másikra. Például, egy bártender is tudja, hogy milyen összetevőkből épül fel az adott koktél; egy mixológus viszont azt is tudja, miért éppen azokból az összetevőkből készül az adott ital. Gregory ragaszkodik véleményéhez, hogy a sikerhez mindkettő szükséges. Hasonlóképpen, a bártender hajlamos következetesen készíteni az italt, míg a mixológus valószínű, hogy nagyobb fáradozással alkotja meg a koktélt, hogy egy igazi remekmű legyen.

A Nightclub&Bar szerkesztői a fenti vélemények közül egyetértettek abban, hogy a mixológia elsődlegesen a kulináris művészetet adta hozzá az italkészítéshez.

Finklang szerint, a mixológusok művészek, mert egy nagyszerű bártender minden fényűző és kápráztató technikájával keverik a koktélokat, és szenvedélytől inspirált íz kombinációkat alkotnak. „A Masters de Cuisine bárban, a mixológusok kiválasztanak valami ehető és iható alapanyagot, és azokból csodálatos italokat készítenek. Tósztot kellene mondanunk, minden olyan pillanatban, amikor belekortyolunk a Guava Daiquiri, Lemongrass vagy Kaffir Lime Martini koktélokba.”

Manhattanben két nagy horderejű koktélbár tulajdonosaként és üzemeltetőjeként Julie Reiner rendkívül elfoglalt, de nem túl elfoglalt ahhoz, hogy utolsó gondolatát megossza velünk: „Napjainkban a sok önjelölt mixológussal a bárpultok mögött, továbbra is folytatnom kell az utamat, hogy kiváló bártender legyek, rendkívüli figyelmet szentelek a koktélok minőségére, miközben a vendégeimnek szervírozok.”

Ted Haigh, más néven Dr. Cocktail és kurátor, valamint a New Orleans-ban található Amerikai Koktélok Múzeumának (The Museum of American Cocktail) tervezője szerint, a „mixológus” kifejezést először 1856-ban alkották meg, és hírverésként használták. „A trend nevetséges magasságokat ért el 1890-ben, amikor a fő bártender, C.F. Lawlor úgy döntött, hogy a „mixológus” („mixologist”) nem elég nagy vagy tudományos kifejezés, így kikiáltotta saját magát „The Mixicologist” megnevezéssel.

Az egyik legkiválóbb szaktekintély a koktélok területén és minden iható dologban, Haigh kiemelkedő tanácsa a többi bártendernek. „Hacsak nem vagy színpadiasan ironikus, soha ne hivatkozz magadra, mint mixológusra, nehogy elsőrangú egoista legyél.” –mondta. „Azt javaslom, a dicséretek használatát hagyd meg a szakembereknek. A tanulság, hogy az alázatnak értéke van. Végső soron, ki az ügyes közülünk? A választ valahogy így fogalmazhatnánk meg: olyan jó, mint bármelyikünk, és sokkal jobb, mint némelyikünk.”

Ha szeretnél otthonosan mozogni az italok világában, akkor jelentkezz mixertanfolyamaink egyikére!

Az alapfokú mixertanfolyamunkról részleteket itt találtok!

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...