Bourbon Whiskey Master Class Hubai Miklóssal – Mixer Tanfolyam
2020. október 15. 00:00
Ingyenes Whiskey Master Class Tréningek minden Mojito-s hallgató számára!
Megint kitett magáért Hubai Miklós márkanagykövet. Újabb izgalmas workshopon vehettek részt a leendő mixerek.
A Maestercalss témája a Bourbon legendák azon belül is a Jim Beam és a Maker’s Mark volt.
A részvevők megismerkedhettek a Bourbon kialakulásának történetével gyártási módjával, majd egy kóstoló keretein belül bemutatásra került a Jim Beam és a Maker’s Mark Brand. A gyakorlati részen Miklós készített két őszi/téli italt egy Espresso Martini variáns-t valamint egy saját italt.
Cherry and Nut
6cl Jim Beam Red Stag
1cl Makadámdió szirup
2cl Apricot Brandy
5 öntet Peychaud’s bitter
5cl narancslé
2cl citromlé
Kentucky Espresso Martini
4cl Maker’s Mark; 2cl Kávé likőr; 1,5cl Sós Karamell szirup; 1 eszpresszó
A bourbon története az 1700-as években indul amikor Ír, Skót és Német telepesek hozzák magukkal az italkészítés művészetét, ám a korábban használt árpa nem hoz megfelelő termést az új világban így alapvetően rozsból kezdenek el párlatokat készíteni mert az nagy mennyiségben terem. A kukoricával mint alapanyaggal Kentucky állam gyarmatosítása során találkoznak és magas cukortartalma miatt könnyedén tudnak édeskés párlatokat készíteni vele az 1700-as évek végén. Hamar nagyon népszerűvé válik ez a fajta recept az államokban egészen 1920-ig a szesztilalomig amikor is az összes főzdének be kell zárni. A szesztilalmat követően szerencsére a legtöbb főzde újra beindítja a gyártást és a II. Vh után olyannyira népszerű lesz a Bourbon, hogy 1964-ben eredet védetté nyilvánítja a USA kormánya és törvényileg le is szabályozzák it lehet Bourbon Whiskey-nek nevezni. A legfontosabb három szabály, hogy csak az Usa terültén lehet gyártani, minimum 51%-ban kukoricának kell lenni az alapjának és az érlelés csak új kiégetett tölgyfahordóban történhet valamint a színét és az ízét a hordós érlelésnek köszönheti.
Jim Beam
Az alapító Jacob Beam Németországból érkezett telepesek gyermeke, akik mezőgazdaságból éltek. Elsők között települnek be Kentucky államban és kezdenek kukoricát termeszteni, majd Jacob Beam 1795-ben árulni kezdi saját whiskey-ét Old Jacob Beam Sour Mash néven. Az 1800-as évek elején nagyon hamar válik a környék egyik kedvenc whiskyejévé.
Maker’s Mark
Egy viszonylag új márkáról beszélünk, 1953-ban alapítják a céget és 1958-ban dobják piacra első üveg whiskyjüket, viszont a Samuels család, aki mind a mai napig gyártja a Maker’s Mark-t nagy múltra tekint vissza a whisky készítés művészetében.
Több mint 200 éve települnek be Skóciából az államok területére és már akkor whisky-t készítenek, azonban Bill Samuels a Maker’s kitalálója szerint nem volt túl jó a családi recept, mivel elég sok rozst használat fel így whiskyjük száraz és fűszeres volt.
Bill egészen érdekes, folyamatot eszelt ki arra, hogy megtalálja a megfelelő gabona keveréket whiskyjéhez. A gabona keverékekből kenyereket sütött, majd ezeket a kenyereket megkóstolta és csak a legízletesebb eleggyel kezdett el dolgozni. A Maker’s Mark-nál nem titkos ez a recept: 70%-ban használnak kukoricát, 14%-ban malátázott árpát és ami a Maker’s-t különlegessé teszi az a hozzáadott 16% vörös téli búza.
Amíg Bill azon fáradozott, hogy minél jobb legyen a családi recept, addig felesége Margie építi fel a márkát. A mai világban kiemelten fontos a marketing és a hölgy remekül értett ehhez. Neki köszönhetjük többek között a formabontó üveget, ami inkább hasonlít egy konyakosüvegre, és remekül illik hozzá a vörös viaszborítás, ami a Maker’s Mark védjegyévé vált. A kezdetektől napjainkig minden egyes üveget kézzel mártanak be a forró vörös viaszba így minden üveg egyedi lesz, hiszen az üveg nyakán a viasz lefolyás is egyedi. A különleges címkét is egy 1958-as Chandler and Price nyomdagépen nyomtatnak emberi erővel, ezért is lehet ráírni a címkére a kézműves szót hiszen amit csak lehet a mai napig ugyanúgy végeznek a dolgozók mint 1958-ban. Munkássága révén 2014-ben Margie-t első nőként beválasztják a Bourbon Hírességek közé.
VÁRUNK SOK SZERETETTEL MIXER TANFOLYAMUNKON BUDAPESTEN 2020.10.20.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A BARISTA AKADÉMIA ÉS A MOJITO MIXERISKOLA A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP MIXER, ALAP BARISTA TANFOLYAM, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.
LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...