Barion Pixel
menu

Diplomático master class – Schök Norbert márkanagykövettel!

2020. július 24. 00:00

Remek workshopon vehettünk részt Schök Norbert Diplomático márkanagykövettel

 

Jó hangulatban telt a legutóbbi Diplomático Master Classunk, ahol Schök Norbert a Diplomático márkanagykövete mesélt az ital történetéről, gyártásáról és ezen felül több italt is megkóstolhattak a résztvevők.

Schök Norbi a magyar báros élet ismert alakja. Miután élt és dolgozott Írországban és Spanyolországban, visszaköltözött Budapestre, ahol segített néhány hely, mint például a Kollazs a Four Seasons Gresham palotában vagy a GoodSpirit bár megnyitásában. Mostanában – ha a világjárvány engedi – leginkább Kelet-Európában utazik, mint a Diplomático rum márka nagykövete.

A master class témája a következő volt:

– A Diplomático története
– A rum készítés menete, azon belül részletesen kitérve a venezuelai rumok specialitására, így a Diplomáticóéra is
– Három rum megkóstolása: Diplomático Mantuano, Planas és Reserva Exclusiva
– Egy igazán különleges amazóniai gin, a Canaima bemutatása
– 3 izgalmas koktél bemutatása a fenti alapanyagokkalDiplomático Master class mojito mixeriskola mixer tanfolyam

A Diplomático rum története:

A Diplomático története 1959-ben kezdődött Venezuelában. Ekkor hozta létre a Licorerías Unidas S.A (LUSA) a lepárlóüzemet, aminek a fő részvényese a Seagram’s International volt, amely a világ egyik legnagyobb bortermelő cége, idehaza talán a Seagram’s ginről emlékezhetünk rá leginkább.

2002-ben a LUSA-t eladásra bocsátották, beleértve a lepárlóüzemet és a Diplomático nevű prémium rumot is, amit kezdetben kizárólag a helyi piacon értékesítettek. Venezuelai vállalkozók egy csoportja, akik többsége nagy tapasztalattal rendelkezett a szeszipar területén, hitt a vállalat potenciáljában. Úgy döntöttek, hogy megragadják az esélyüket és felajánlották, hogy megvásárolják. Még ugyanebben az évben a LUSA 100% -ban venezuelai magántulajdonba került. A neve is megváltozott, Destilerías Unidas S. A. (DUSA) lett. A cég azóta is Venezuela egyik legnagyobb rumgyártója.

Ma a Diplomáticot több mint 80 országban forgalmazzák (egyes országokban Botucal néven). Követik a „Ron de Venezuela” DOC-t (védett eredetmegjelölés), és a világ egyik legjobb rumjaként ismerik el.

A márka nevét egy kiemelkedő emberről, Don Juancho-ról, egy kalandos szellemű emberől kapta, akinek kivételes volt a rum iránti szenvedélye. A legenda szerint ez a venezuelai „Mantuano” (helyi nemesember) fáradhatatlanul járta a világot, keresve a legfinomabb és legizgalmasabb párlatokat. A gyűjteménye annyira lenyűgöző volt, hogy csak „Ambassador’s reserve” néven emlegették.

Don Juancho Nieto Melendez – egy kalandos szellemű venezuelai „Mantuano” (helyi nemesember) – az a karakter, amely inspirálta a Diplomático létrehozását. Portréja a márka termékeinek címkéjén látható.

A lepárló környékén lévő településekről származó történetek szerint a XIX. Század végén a közelben élt. Égő szenvedélye volt, hogy feltárja a hagyományos italok, különösen a rum csábító ízét okozó forrásokat és folyamatokat. Ő is nagyon kíváncsi volt a rumképző folyamatot befolyásoló számos környezeti tényező finom összetettségére, mint például a trópusok időjárása és páratartalma.

Don Juancho az egzotikus folyadékok és rumák kimerítő sorát vették át a gyakori utazásaiból a karibi térségben. Lenyűgöző italgyűjteménye híres lett a barátai körében, és „The Ambassador’s Reserves” néven ismerték, ami egyértelműen utal a tulajdonos osztályára és a jó természetre.

Az ő elkötelezettsége, a saját tisztessége, a királysága és az autentikus személyisége a Diplomático létrehozását inspirálta; egy egyedülálló rum, amely egy összetéveszthetetlen karaktert és ellenállhatatlan és finom aromákat egyesít.

A diplomático rum az ember lényege és lelke a címkén.

images.png

A Diplomático rumokat nagy hozzáértéssel készítik prémium cukornádból (melasz és „miel de cana”), változatos lepárlási módszereket használva (batch kettle, barbet és pot still). A különböző párlatokat  a Maestro Ronero-k művészien, kivételes szakértelemmel kombinálják, hogy a legjobb rumokat állítsák elő.

A DUSA fenntartható munkahelyeket biztosít közel 700 munkavállalónak Venezuelában. Az alkalmazottak fontosak a cég számára, és arra törekszenek, hogy szociális és egészségügyi programokon keresztül tartós kapcsolatokat építsenek ki az ott dolgozókkal, azok családjával és a közösséggel.

A környezet védelme a legfontosabb értékek közé tartozik a vezetőség számára. 2009-ben a DUSA megkapta az ISO 14001 tanúsítványt a környezettudatosság elismeréseként. Az egyik legnagyobb eredmény egy olyan ökológiai folyamat kialakítása volt, amelyben a maradékvizet a cukornád szerves trágyává alakítják. A lepárlóban a szilárd hulladék 100% -át is újrahasznosítják. Más jelentős vállalati kezdeményezések közé tartozik a strandtisztítás és a faültetés is.

 A DUSA lepárlója az Andok hegység lábánál fekszik. Helyét gondosan választották meg, hogy a környék főbb cukorfeldolgozó üzemeihez és a közeli Terepaima Nemzeti Parkhoz is közel helyezkedjen el, amely a legtisztább vizeket biztosítja a rum termeléséhez.

Az időjárás is meghatározó eleme volt a lepárló üzem helyének kiválasztásánál, ugyanis fontos szerepet játszik a cukornád termelésében, az erjedésben és a rum érlelésében is.

A fent említett ideális körülményeknek, a prémium összetevőknek és a gyártási folyamatba helyezett legnagyobb gondosságnak köszönhetően a Diplomático rumok több díjat kaptak. A lepárló egyedülálló gyártási folyamatát egy „Rum Barrel Award” (London Rum Fest – UK) díjjal is elismerték, amit a világ legjobb rum lepárlóüzemeként vihettek haza 2013-ban.

diplomatico_traditionrange.jpg

A „Tradition Range” egyedülálló rum-készítő stílus eredménye, amely a spanyol, amerikai és brit hagyományos lepárlási módszereket ötvözi a Maestro Ronero tapasztalataival és szakértelmével.

Sokoldalú és jellegzetes rumokat tartalmaz, amelyeket magukban vagy elegáns koktélokban lehet elfogyasztani.

Diplomatico Planas

Fehér rum, mégis érlelt rumok vannak benne. Venezuelában ugyanis minimum 2 évig kell érlelni a rumokat! A Planas-ban ráadásul 6 éves rumok is vannak. De akkor hogy lehet az, hogy ilyen áttetsző?! Hát úgy, hogy palackozás előtt összetett szénrétegen szűrik át, amitől elveszti a tölgyfahordótól kapott barnás színét az ital. És ezért van az, hogy ha belekóstolunk, a színe ellenére egy meglepően érett, sima rum bontakozik ki előttünk.

Melaszból és közvetlenül cukornádléből erjesztett rumokat is tartalmaz, amelyeknek bizonyos részét oszlop-, másik részét rézüstön párolják le, így a könnyed és a testesebb párlatokból egy egészen kiegyensúlyozott ital születik. Érlelése amerikai fehér tölgyfahordóban, szintén amerikai, használt bourbonhordóban, valamint használt single malt hordóban történik.

Diplomatico Mantuano

A Diplomatico rumok címkéjén Don Juancho, – egy helyi nemes ember, azaz mantuano – látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a „Nagykövet úr készletéből” („Ambassador’s Reserve”). A Diplomatico tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi.

A Diplomatico Mantuano-ban olyan rumok is vannak, amelyet 8 évig érlelnek. Ettől egészen érett és sima lesz, nagyszerűen fel lehet használni koktélokban, de magában is bátran fogyasztható. Legfiatalabb összetevője 2-3 év körül lehet, mivel – egészen egyedülálló módon- Venezuelában minimum két évig kell hordóban érlelni a rumot, ahhoz hogy kiadhassák. Amerikai fehér tölgyfa-, használt bourbon-, és használt single malt hordóban érlelik.

Diplomatico Reserva Exclusiva

Az Exclusiva kizárólag hagyományos, pot still eljárással készült cukornád párlatokat tartalmaz, amelynek következtében gazdagabb és édesebb, mint a Mantuano. A 12 éves rumokat is tartalmazó ital amellett, hogy rendelkezik a márka jellegzetes édes-gyümölcsös jegyeivel, igen koncentrált és intenzív karakterrel bír.

Elképesztően csábító, érzéki és érzékeny rum. Mély, eleven, dúsgazdag ízekkel rendelkezik.

A 2016-os San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese!

images_4.jpg

A „Prestige Range” nagyszerű módja a Diplomático rumok lényegének felfedezésének. A legtovább érlelt párlatokból készült és korlátozott mennyiségben gyártott kiváló rumok megragadják a legigényesebb hozzáértőket is.

Diplomático Single Vintage

A rumok világában egészen ritkák az olyan évjáratos kiadások, mint a Diplomatico Single Vintage sorozata. Ezt a darabot mindíg csak egy adott évben párolt italokból alkották meg. A venezuelai lepárlónál egyaránt használnak oszlopüstöt és hagyományos rézüstöt, a legtöbb rumjuk pedig ezen párlatok keverékéből áll össze. Ebben az esetben azonban csak kisüsti, azaz pot still párlatokat használtak fel, ezért egy egészen gazdag, büszke, telt ital született. Mind a 12 évét bourbon, illetve használt single maltos hordókban töltötte, épp ezért aromáiban a vanília és a karamell dominál.

Diplomático Ambassador

Szuper-prémium rum, a világ egyik legnépszerűbb rumgyártójától, Venezuelából. Az Ambassador-t a lepárló legjobb érleléseiből alkotják meg úgy, hogy a legfiatalabb összetevő 12 éves, és az érési folyamat utolsó két évében Pedro Ximenez sherry hordóban pihentetik, amely által egy egészen komplex, gazdag, pazar rum születik. Ezt a rumot közvetlenül a hordóból palackozzák, vagyis természetes hordó erősséggel.

diplomatico_distillerycollection.jpg

 A 2017-es Bar Convent Berlin-en debütáló The Distillery Collection rumok a Diplomatico különböző lepárlási eljárásait hivatottak bemutatni. Ezek az eljárások egészen eltérő stílusú párlatot eredményeznek, amelyeket aztán a különböző rumjaikban kevernek össze. Single Batch Kettle és a Single Barbet Column rumok arra nyújtanak lehetőséget, hogy ezeket az eltérő karakterű rumokat is megkóstolhassuk önállóan.

Diplomático The Distillery Collection – Barbet Column

A Barbet Column elnevezésű lepárlási rendszert Franciaországból vásárolta a lepárló 1959-ben. Az oszlopüst 100%-ban rézből készült. Ezzel a fémmel érintkezve a párlat tisztul, könnyebbé válik, mivel a nem kívánt kénes összetevőket a réz eltávolítja. A párlatok alapanyaga magas minőségű melasz (a cukorkészítés még elegendő cukrot tartalmazó mellékterméke), az érlelés pedig amerikai fehér tölgyből készült hordókban történik. A végeredmény egy egészen gyümölcsös rum lesz.

Diplomático The Distillery Collection – Batch Kettle

 A Batch Kettle elnevezésű lepárlóüstöt még 1959-ben vásárolták Kanadából, korábban whiskyt desztilláltak rajta. Ezzel a kézműves jellegű üsttel mindig csak kisebb adagokat lehet lepárolni. A felhasznált alapanyag nem melasz, és nem is frissen préselt cukornádlé, hanem cukornádméz, amely az előbbinél magasabb, az utóbbinál némileg alacsonyabb cukortartalommal bír. A Batch Kettle párlatokat amerikai fehér tölgyből készült hordókban érlelik, az eredmény pedig közepesen testes, komplex rum.

Forrás:https://magyarbartenderszovetseg.blog.hu/2019/04/02/diplomatico_rum

VÁRUNK SOK SZERETETTEL MIXER TANFOLYAMUNKON BUDAPESTEN 2020.08.12.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A BARISTA AKADÉMIA ÉS A MOJITO MIXERISKOLA A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP mixertanfolyam, HALADÓ MIXERTANFOLYAM, ALAP BARISTA TANFOLYAM, HALADÓ BARISTA TANFOLYAM, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...