Barion Pixel
menu

Hot Toddy és…

2018. december 02. 00:00

A Hot Toddy a meleg koktélok nagyapja. Egyetlen célja, hogy felmelegítsen akár a hegyek között vagy egy kunyhóban, akár otthon, akár egy karácsonyi vásáron. Ameleltt, hogy felmelegít, segít a nátha leküzdésében is. Egyszóval: tökéletes téli ital whyskey kedvelőknek.

A Hot Toddy hozzávalói:
egy bögrényi forró víz
4 db szegfűszeg
1 db lemon twist*
2 teáskanál barnacukor
7,5 ml frissen facsart citromlé
60 ml whyskey (tetszés szerinti)

*Lemon twist: spirál alakban lehámozott citromhéj.

Elkészítése:
Töltsünk meg egy bögrét forró vízzel, majd hagyjuk állni, amíg a szegfűszeget beletűzdeljük a citromhéjba. Öntsük ki a vizet a bögréből (ez a víz csak arra kellett, hogy felmelegítse a bögrét), majd tölstük meg nagyjából félig a bögrét forró vízzel. Adjuk hozzá a cukrot és keverjük, amíg elolvad. Ezután tegyük bele a megtűzdelt citromhéjat és ismét keverjük meg. Végül öntsük hozzá a whyskeyt és a citromlevet. Keverjük meg újra és bögrében szervírozzuk.

Akkor se csüggedjünk, ha nem kedveljük a whyskeyt, hiszen számtalan téli koktél létezik még. Készíthetünk például rumos teát vagy forralt bort is. Ezeknél kicsit különlegesebb az Ír kávé. Az Ír kávé is whyskey alapú, de az ízén ez nem érződik.

Hozzávalók:
25 ml Jameson whyskey
20 ml cukorszirup
100 ml habtejszín
1 espresso
150 mlforróvíz

Elkészítés:
Az ír kávés poharunkba (helyettesíthető bármilyen pohárral aminek fan füle) tegyük bele a cukorszirupot és a whyskeyt majd keverjük össze. Ezután töltsük rá az espressot és a forróvizet (az espressot és a forróvizet kiválthatjuk filterkávéval is). A tejszínt egy shakerben lazítsuk fel és szűrjük rá a kávé tetejére. NE keverjük össze az italt, és ha felszolgáljuk, ne adjunk hozzá kiskanalat. Az Ír kávé lényege, hogy az édes, a keserű, a hideg és a meleg külön-külön érezhető.

Ha vendégeket várunk, készítsünk nekik puncsot:

Hozzávalók:
1 liter száraz vörösbor
250 g cukor
100ml rum
1 l narancslé
2 kávéskanál őrőlt fahéj
1 teáskanál őrőlt szegfűszeg
1 narancs
1 citrom
0,5 l víz

Elkészítés:
Hámozd meg a gyümölcsöket, és a héjukat tedd fel forrni a vízzel, mikor már forr, vedd alacsony lángra a tüzet és öntsd hozzá az alkoholokat és szórd hozzá a cukrot és a fűszereket. Melegítsd, de vigyázz, hogy ne forrjon. Az bor nagyjából 65-70°C fölött elveszíti alkoholtartalmát. Melegítés után öntsd hozzá a narancslevet és dobd bele a gyümölcsök húsát. Forrón töltsd csészékbe és már fogyaszthatod is!

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...