Mi is az a Milk Shake? Milyen fajtái vannak? – #Mixer Tanfolyam
2020. augusztus 05. 00:00
Hazánkban, ez egy kissé tisztázatlan italcsoport, mik is a Milk Shake-k?
Ez egy rendkívül érdekes témakör, ugyanis Magyarországon egy kevésbé definiált italcsoport, sokszor, nem is tudjuk mi a különbség shake és shake között. Gyerekkorunkban sokszor csináltak „turmixot”, merthogy az információ azért átjött a tengeren túlról, de gyakorlatilag azóta is teljesen szabadon értelmezi minden cég ezeket a fogalmakat. Mi jut eszünkbe manapság ha a shake kifejezést meghalljuk.. még a Smoothie és a protein shake is egyenértékű lehet sok ember számára. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
A shakek története:
A tejes italok igazából csak akkor terjedhettek el, amikor a hűtési technikák beépültek a mindennapokba. Addig többnyire csak forró ital formájában szolgálták fel a tejet tartalmazó italokat, mivel az ecoli, a szalmonella, lisztéria és a campilobaktériumok nagy veszélyforrást jelentettek. Az első híresebb tejes italok a „Possett”-ek és a „Syllabub”-ok voltak, ezen italok megjelenése egészen a 16. századig visszanyúl. Emellett az akkoriban legjobban kedvelt hasonló karakterű italok a „Flipp”-ek és az „Egg Nogg”-ok voltak. Találkozhattunk még tejjel készülő italokkal, mint például a „Milk Punch”-ok, vagy a „White Tiger’s Milk„, de ezek alkohollal készülő hideg jeges italok voltak, nem tejes turmixok.
Az első írásos feljegyzés a „Milk Shake”-ekről 1886. május 17.-én jelent meg az Atlanta Constitution-be.
Na de mi is a „Milk Shake”? Egy végtelenül egyszerű ital, ami tejből, valamilyen ízesítőből áll(vanília vagy pl. eper szirup), a tetején reszelt szerecsendió reszelékkel. Igen, ennyi, ízesített tej tulajdonképpen, de a trükk az, hogy vagy alaposan megrázták akár 2-3 percen keresztül, vagy blenderben (ipari turmixgép) habosra keverték és máris kapunk, egy annak a kornak megfelelő, érdekes és egyedi italt. Ha például ismeri valaki a Ramos Gin Fizz-t akkor egyből érteni fogja, hogy mit jelent, ha megfelelő mennyiségű levegőt juttatunk az ital szerkezetébe. A nagyüzemileg gyártott Milk Shakek, feltehetően azért tudták hosszabb ideig megtartani a habos textúrájukat, mert valamilyen stabilizátort használtak a készítésnél. Ilyen lehet például a szappan kéreg fa.
Az 1800-as évek Amerikájában, rendkívül jól elkülönültek az italcsoportok egymástól (természetesen nem volt még ennyi opció).
Számos kategóriát ismerhettünk abból az időből:
Cream Shake:
Ugyan az, mint a Milk Shake, csak egy egységnyi tejet, tejszínre cseréltek.
Egg Cream:
Az elnevezés ellenére, sem tojást, sem tejszínt nem tartalmazott az ital. Ellenben, volt benne, tej, szóda, valamilyen ízesítő (csokoládé vagy vanília). Csak frissen fogyasztva, volt élvezeti értéke.
New Yourk Egg Cream:
tej, szóda, csokoládé szirup
Cream Soda:
Valamilyen szénsavas üdítő ( cola, vaníliás üdítő, mamár szinte bármi) és fagylalt, vagy tejszín, vagy tejszínhab.
A tökéletes Milk Shake receptje:
- 1 oz szirup (opcionális)
- 4,5 oz tej
- 0,5 oz tejszín
- kevés jég
- reszelt szerecsendió
Ha egy kicsit kiadósabb italra vágyna valaki akkor neki ajánljuk a Cream Shaket
Egy klasszikus Cream Shake recept:
- 1,25 oz szirup
- egy kis törtjég
- tej és tejszín
shake-eljük habosra az összetevőket, körülbelül 2-3 percig és töltsük az italt egy longdrinkes pohárba, szerecsendió szórással.
Ha bennetek is felmerül az a kérdés, hogy miért is hagyjuk a ki a Milk Shake-ből a fagylaltot, akkor ennek a magyarázata csupán annyi, hogy ez az eredeti recept. Alapvetően eredetileg kézzel, shaker-ben készítették az italt, ami elég kemény munkával járt, de később kifejlesztették a Shake készítő gépeket, ami nem a blender, ezeket ma speed mixer néven ismerhetitek, de vannak cégek akik italkeverőként tüntetik fel a termékpalettájukon.
Miután minden háztartásba elértek a hűtő berendezések, már sokkal könnyebb volt hideg italokat készíteni. Ezután érkezhetett meg a fagylalt a Milk Shakek-be. Alapvetően a Milk Shake-t árusító helyek, „Soda Fontain” néven üzemeltek sokáig és a hűtéstechnológia fejlődésével átalakultak bárokká és „Ice Cream Shop”-okká.
Ha a Milk Shake-be fagylaltot teszünk, akkor kapjuk meg az Ice Cream Shake-t.
Ahogy akkoriban is folyamatos változáson estek át az italok, úgy ez elmondható napjaink italairól is. Főleg a nagy franchiseok készítenek shakeket, fagylaltal, szirupokkal, tejjel és ezt egy teljesen krémes állaggá keverik.
A mai magyar közönségnek azért furcsa lehet összekeverni a fagylaltot, valamilyen szénsavas üdítővel, és tejszínhabbal, de ha valaki szeretne egy kis időutazást végezni, akkor próbálja ki otthon ezeket a nagy régi klasszikusokat, még az is lehet, hogy az új kedven italát találja meg valamelyik kreációban.
VÁRUNK SOK SZERETETTEL MIXER TANFOLYAMUNKON BUDAPESTEN 2020.08.12.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A BARISTA AKADÉMIA ÉS A MOJITO MIXERISKOLA A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP MIXER, ALAP BARISTA TANFOLYAM, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.
LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...