Barion Pixel
menu

Patrón Tequila Master Class – Gózon Péter márkanagykövettel

2020. szeptember 03. 00:00

Képezd magad tovább ingyenes Master Class tréningeinken!

Sorozatunk 3. állomásán, megint egy remek előadást hallhattunk Gózon Péter jóvoltából, aki a Patrón tequila márkanagykövete. Következő cikkünk azok számára készült első sorban, akik nem tudtak részt venni a workshopon. Szerintünk a képek magukért beszélnek 😉

patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyamIsmerjétek meg, Gózon Pétert

6 évvel ezelőtt kezdtem el a pult mögött dolgozni nem sokkal azután, hogy elvégeztem a Mojito Mixeriskolát. Már apatróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyam kezdetektől komolyan vettem a bartenderkedést, ezért hamar elkezdtem versenyezni, hogy gyorsabban fejlődhessek. 2017.ben én képviselhettem Berlinben a Bacardí Legacy Világbajnokságon Magyarországot, ennek köszönhetően nem sokkal később felajánlották, hogy a bározás mellett legyek a Bacardí portfólió Magyarországi Márkanagykövete. 2020. Április 1.től pedig immáron teljes állásként tölthetem be ezt a pozicíót. A Patrón Tequila az egyik legújabb tagja a családnak így az a megtiszteltetés ért, hogy őket is képviselhetem itthon.

A Patrón Tequila

„Nem mi találtuk fel a Tequilát, mi csak tökéletesítettük azt”. Talán ezzel a mondattal, lehetne a legjobban összefoglalni mit is képvisel az a Tequila márka, ami ma már a világ élvonalához tartozik és eladási számok tekintetében pedig vezeti a kategóriát. Nem is olyan rég volt, hogy két amerikai üzletember és egymásnak jó barátja, Martin Crowly illetve a világhírű John Paul Michell System társtulajdonosa, John Paul DeJoria eldöntötték, hogy ők bizony Tequilát fognak gyártani.patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyam A döntést egy korábbi utazás előzte meg, amikor is Martin egy gyönyörű üvegű ám silány minőségű Tequilával tért haza Mexikói látogatásáról és miután megmutatta jó barátjának John Paulnak, arra jutottak, hogy ők tudnának ennél jobbat is csinálni. 1989.-ben pedig megvalósult az álmuk, és egy helyi lepárlómesterrel Fransisco Alcarazzal közösen megalkották a Patrón Tequilát. A mester ötlete volt, hogy két eljárás keverésével, a klasszikus Tahona módszerrel és a modern hengeres eljárással készítsék el a Patrónt, amit az első perctől kezdve ugyan úgy gyártanak, változtatást nélkül. patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyamEzzel a módszerrel sikerült elérni, hogy a Patrón egy selymes tiszta ízvilággal rendelkező Tequila lehessen. 2002.ig Francesco bérrfőzdéjében készítették a Patrónt, majd végül átköltöztették a lepárlót egy új „birtokra” a Hacienda Partónra, ami a mai napig minden gyártási folyamat helyszíne.

A Tequila gyártása az agave ültetvényeken kezdődik. Minden 100% Tequila, 100% Blue Weber Agavét kell, hogy tartalmazzon, ami csak bizonyos területeken lehet termeszteni. Ezt az 1974.-es ered megjelölési törvény írja elő. Ezek a következő régiók lehetnek: Tamaulipas, Guanajuato, Nayarit, Michoacán és a legismertebb Jalisco ahol amúgy megtalálható Tequila városa, a Tequila születési helye és névadója. A Patrón Tequilához szükséges Blue Weber agavékat, Jaliscoban és azon belül Los Altosban (Jalisco felföldje) szerzik be. Saját agavé földekkel nem rendelkeznek, helyett 4 helyi farmerral dolgoznak együtt, hogy ezzel is támogassák a helyi munkaerőt. A liliomfélék családjába tartozó növényt, 5-7 évig hagyják nőni, majd, amikor a cukorszintje a maximumom van, kiszedik a földből és elkezdődhet a gyártási folyamat első lépése.

patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyamAz El Jimadorok, feladata, hogy egy különleges és veszélyesen éles ásó segítségével, amit mellesleg coanak neveznek, eltávolítsa a piñaról a szúrós leveleit, amelyek a Tequila gyártásához szükségtelenek. Ezeket másformában további helyi munkaerő segítségével fogják feldolgozni és más szektorokban felhasználni. Miután eltávolítják a leveleket a törzsről, átszállítják őket a Haciendába, ahol további négy részre vágják sütés előtt. Erre, azért van szükség, mert a legtöbbpatróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyam lepárlóval ellentétben, itt egy kemencében történik a hőkezelés, és így, hogy négy részre vannak vágva, könnyebben egymásra helyezhetőek, mint egy farakás. A sütés 79 órát vesz igénybe. Ezt követően a megsült darabra vágott piñákat ketté választják. Egy részét a hagyományos Tahona eljárással, egy 3 tonnás vulkánikus kővel szétpréselik, míg a másik felét, 5 henger segítségével szétválasztják a folyadékot a rostoktól. Ezt követően a Tahona eljárással kipréselt levet (musto) és a rostokat is (bagasse) egy fermentáló kádba helyezik, míg a modern eljárásnál csak a levet használják fel. A rostok, amelyekre már nincs szükség, nem dobják ki, hanem feldolgozzák és a talaj fetisizálására újrahasznosítják. A fermentáló kádakat fenyőfából készítik, minden használat után, teljesen kitisztítják és négy évente lecserélik őket. Ez a fokú odafigyelés ritkaságnak számít az iparágban.  A patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyamvégtermék ízét leginkább az alapanyag, jelen esetben az agavé növény fogja meghatározni, de az erjesztéshez használt élesztőtörzs is különösen fontos.

A Patron Tequilához használt élesztőtörzset a Blue Weber Agavékból nyerik ki. Miután végbe ment az erjedés, egy egyedileg a Patron Tequilához tervezett kisüstben folytatódik a gyártási eljárás a lepárlással. Kétszeres lepárlást használnak mind a két eljárásnál. Az első alkalommal a fej és a farok része a párlat 25%át teszik ki, az ezt követő második eljárásnál pedig ez már 30%át teszik ki az előző eljárás maradékából. Egy érdekessége az üstöknek, hogy az évek során a megnövekedett kereslet ellenére, nem növeltek a méretükön, hanem lemásolták az eredeti üstöket, azaz sokszorozták őket, hogy ne változzon az eredeti íz. A lepárlást követően a két eljárással készült párlatot összekeverik 50-50%ba, majd ha egy Silverről beszélünk pár hetes pihentetést követően üvegezik, ha pedig egy Reposadoról vagy egy Anejoról beszélünk, akkor 5 különböző fajta hordóban érlelik tovább. Az 5 fajta hordóból, 2 francia tölgyből (allier és limousin), 1 magyar tölgyből (Zemplémi hegységből), 1 amerikai tölgyből (Ex bourbon) illetve 1 kevert amerikai és francia tölgyből készülnek.

patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyamAz érlelések tekintetében a következőképpen különböztethetik meg a Tequilákat és ezen belül természetesen a Patrón Tequilák érlelési ideje:

Reposado – törvény előírás alapján minimum 2 hónap maximum 1 év, a Patrón Reposado 3-5 hónap között vannak külön-külön pihentetve az 5 fajta hordóban.

patróne tequila master class gozone péter mixer tanfolyamAnejo – minimum 1 év + 1 nap, maximum 3 év, a Patrón Anejo 12-15 hónap között van érlelve külön-külön az 5 fajta hordóban.

Extra Anejo – minimum 3 év + 1 nap.

Több mint 1700 fajta Tequila van a piacon, viszont csak körülbelül 140 engedéllyel rendelkező lepárló. Ez azt jelenti, hogy az 1700 fajta Tequilát kell a csupán 140 lepárlónak legyártania, így könnyen előfordulhat, hogy egy lepárló akár 10 különböző márkájú Tequilát is készít. Ezért nagy értéknek számít, ha egy Tequilának saját lepárlója, azaz egy saját Haciendája van. Ilyenekből csupán 9 van Mexikóban és csak egy olyan ami a hagyományos eljárást vegyíti az modern eljárással és ez a Patrón Tequila.

  1. Júliusában a Bacardí Limited cégóriás Bermudai központja bejelentette, hogy Fransisco Alcaraz mestert, David Rodriguez fogja váltani és ezáltal viselni az új lepárló mesteri címet.

VÁRUNK SOK SZERETETTEL MIXER TANFOLYAMUNKON BUDAPESTEN 2020.09.21.-ÉN! 17:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A BARISTA AKADÉMIA ÉS A MOJITO MIXERISKOLA A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP MIXER, ALAP BARISTA TANFOLYAM, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 355 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...