ÉrdekességekHírek

Whisky alapok – Scotch Whisky

By május 5, 2020 No Comments

A skót whisky

A világ összeg mai whiskyjének egyik meghatározó ősapjának a skót whisky tekinthető, melyhez ma is minden más, e családba tartozó italt viszonyítanak. Az ital eredeti származását homály fedi, egyesek szerint Skóciában, mások szerint Írországban készítették először, méghozzá több mint 800 évvel ezelőtt. Az eredeti neve usquebaugh, ami ókelta nyelven annyit jelent: az élet vize. Ezt később az angolok – mind kiejtésben mid helyesírásban – alaposan leegyszerűsítették, amit a torkokon az az évszázadok során legördülő jelentős whisky mennyiség is nyilván alaposan elősegített.

Az európai szabályzás szerint a whisky vagy whiskey minimum 40% alkoholtartalommal rendelkező olyan szeszes ital:

 • amelyet malátázott vagy malátázatlan gabonakeverékből készült cefre lepárlásával nyernek,
 • amelynek cukrosítását a benne található malátadiasztázzal, valamint más természetes enzimek felhasználásával vagy anélkül végzik,
 • amit csakis élesztő segítségével erjesztenek,
 • amelyet 94,8%-nál kisebb alkoholtartalomra párolnak, hogy a desztillátum rendelkezzen a felhasznált nyersanyagra jellemző aromával, illattal és ízzel, és
 • amelyet legalább három évig érlelnek olyan fahordókban, amelyek térfogata legfeljebb 700 liter.
 • A végső párlat, amelyhez kizárólag víz és (színezőanyagként) karamell adható, megőrzi a gyártási eljárásból eredő színét, aromáját és ízét.
 • A whisky vagy whiskey nem édesíthető vagy ízesíthető, és a színezőanyagként használt karamellen kívül más adalékanyagot nem tartalmazhat.
 • Semleges alkohol hozzáadása sem hígított, sem hígítás nélküli formában nem megengedett.

A Scotch Whisky Act 1990.

„Scotch Whisky” az lehet, amelyet:

 • csakis Skócia területén állítanak elő, (Skócia területén tilos bármilyen más whiskyt készíteni)
 • a gabonamaláta anyaga csakis árpa lehet,
 • a malátázás folyamatát tőzegfüsttel állítják meg,
 • a malátawhisky esetében előírás a kétszeres szakaszos lepárlás,
 • használt hordókban érlelik.

Scotch Malt whisky, azaz a skót malátawhisky

A malt whisky specialitása, hogy az alapanyagaként szereplő árpa malátáját a helyszínen kitermelt tőzeg elégetésénél keletkező füsttel szárítják, ez adja a skót malátawhisky egyedi füstös ízét, illatát. Az erjedés után kétszeres szakaszos lepárlás következik, majd minimum 3 évig érlelik, már korábban is használt hordókban. Nem azért, mert a skót whisky gyártók spórolni akarnának, hanem azért, hogy a whisky érlelésekor az italba ne kerüljenek be túl friss vagy túl intenzív faaromák, ami új hordók esetében elkerülhetetlen lenne. Természetesen a hordó előéletének fontos szerepe van az érlelés folyamatában, így általában olyan hordókat használnak, amelyekben korábban sherry, madeira vagy portói bort érleltek. Gyakori továbbá az olyan használt (fehér tölgy) hordó is, ami korábban Amerikában például Bourbon érlelésére szolgált. A korábban már különböző aromákat magába szívott, érett hordókban a malátawhisky – különösen hosszabb – érlelés során szintén különleges illat- és íz anyagokat szerez.

Fontos továbbá, hogy a malátawhisky milyen vidékről származik. Négy fő skóciai tájegységet, területet különböztethetünk meg, amelyek egyúttal az ital egyéniségét is megadják, ezért tájékoztatásként általában a címkefeliratokon is feltüntetik.

A legismertebb és egyben legelterjedtebb a Highland (és azon belül a Spey folyó völgye, azaz a Speyside), a jellegzetesen zamatos, kissé füstös skót malátawhisky tipikus képviselője. Szintén a Highland részeként szerepel a felföld északi partja és az attól északra felvő Orkney sziget.

A Lowland a legsemlegesebb malátawhiskyt adja, amelynek azonban – főleg nemzetközileg –kevés ismert képviselője van.

Az Islay, Jura, Island, West Isles vagy Western Coast néven szereplő fajta a legerősebben füstös, sokszor a tengerparti sós levegő által is átjárt, igen intenzív illatú malátawhisky.

A negyedik, a világban viszonylag legkevésbé ismert a Campbeltown malátatípus, szintén a nyugati partról. Ízeinek, illatainak karakterét a Highland és West Isles italok közé tehetjük.

Blended Scotch, azaz a kevert Scotch, vagy egyszerűen csak Scotch

Ez is kizárólag Skóciában előállított ital lehet, amelyből hivatalosan több mint 2000 féle és nevű whiskyt tartanak nyilván. Ez a maláta- és a gabonawhisky keveréke. A keverés arányait és technológiai részleteit a gyártók általában szakmai titokként kezelik. A skót whisky hallatán a legtöbb embernek általában és automatikusan ez a típus jut eszébe.

A kevert Scotch kategóriában tehát az ital jellegét és minőségét értelemszerűen a keverés művelete határozza meg, ami a cégek keverőmestereinek művészetén múlik. Ez a művelet ugyanis – akárhová fejlődjön is a technika – csakis az emberi érzékszervek segítségével, egyénileg történhet. A cég „orra”, aki általában egész életén keresztül tanulja és gyakorolja művészi tökélyre fejlesztett szakmáját, végigszagolja, végigkóstolja a különböző területekről érkezett, különböző hordókban, különböző ideig érlelt whiskyket, majd némi kísérletezés után maghatározza, hogy mely komponensekből, milyen arányok betartásával készüljön el a következő tétel. Az adott márka csakis ilyen egyedi kézműves munkával érheti el az állandó minőséget és márkajelleget. Némelyik márka 10-20-30 vagy akár még több malátawhisky összetevővel készül. A gabonapárlat aztán a teljes keverékben 40-60%-os részarányt képviselhet. A keverékben szereplő és az aromát meghatározó malátawhisky fajtát sokszor a címkén is szerepeltetik.

A 20. század közepére a kevert skót whisky már olyan világraszóló népszerűségre tett szert, hogy ismét eljött az ideje a divat megújulásának és a karakteresebb malátawhiskyk elterjedésének. Azóta a malátawhiskyk egyre nagyobb választékban és egyre egyedibb, kiválóbb minőségben, korosabb kivitelben hódítanak.

A vatted malt, blended malt a címkén annyit jelent, hogy a palack tartalma 100% malátawhisky, de több desztilláló üzemből származó ital keveréke. Ugyanerre utal az egyszerű „malt whisky” címkefelirat is.

A single malt, straight malt, pure malt, all malt, unblended malt, rare all malt, rare old malt feliratok olyan 100%-os keveretlen malátawhiskyt jelentenek, ami egy desztilláló üzem terméke.

Mind a malt, mind pedig a blended fajtákon belül a számtalan standart italon kívül létezik még prémium vagy extra, illetve de luxe kategória is. Ezek különleges minőségét az egyedi italok, az egyéni keverés, illetve a speciálisan hosszú érlelési idő határozza meg, amit a címkék – és persze az árak –általában világosan mutatnak.

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply