Barion Pixel
menu

A Bacardi rum története

2020. március 09. 00:00

A Bacardi rumok a világ legnépszerűbb rumjai közé tartoznak, mixertanfolyamainkon nem véletlenül kerülnek középpontba.

bacardi logó, fekete háttérrel

Lássuk a Bacardi történelmet:

Don Facundo Bacardí Massó, a spanyol bor és brandy kereskedő 1814-ben született a spanyolországi, Sitgesben, és 1830-ban Kubába emigrált. Ebben az időszakban a rumot olcsón gyártották, és nem tekintették finomított italnak, és ritkán értékesítették az utcai bárokban. Az álma: egy olyan ital kifejlesztése az Újvilág számára, amely civilizált, tökéletesített, és megfelel a kifinomult ízlésnek.
Facundo megpróbálta megszelídíteni a rumot azáltal, hogy elkülöníti a Bacardi-termelésben előforduló élesztőtörzset és ezt használta fel a fermentáció során. Ez az élesztő adja a Bacardi rum ízkarakterisztikáját. Számos technikával kísérletezve végül rájött, hogy a legtisztább ízt, a faszenes szűréssel érheti el, amely egyébként eltávolította a szennyeződéseket. Ezen túlmenően Don Facundo Bacardi fehér tölgyfahordóban érlelte a rumot, ami által újabb ízeket csempészett az italba. Így megalkotta a világ első, tiszta, „fehér” rumját.

A kísérleti szakaszból egy kereskedelmileg nagyobb törekvést szemelőtt tartva ő és testvére José, felállította az 1862-ben vásárolt Santiago de Kubai lepárlóüzemét, amelyben még mindig rézből és öntöttvasból készültek a lepárló üstök. Az épület szarvasmarha istállóiban gyümölcsevő denevérek éltek, ez ihlette Doña Amalia-t, hogy felhasználják a Bacardi logójaként. Ez a logó gyakorlatilag egy szimbólum volt. Figyelembe véve a 19. század magas írástudatlansági arányát, lehetővé tette az ügyfelek számára a termék könnyű azonosítását.

Az 1880-as és 90-es évek viharos időszak voltak Kuba és a társaság számára. Emilio Bacardi, Don Facundo legidősebb fiát többször is börtönbe zárták és Kubából száműzték, mert a lázadó hadseregben Spanyolország ellen harcolt a kubai függetlenségi háborúban.

Emilio testvérei, Facundo és José, valamint a sógora, Henri (Don Enrique) Schueg, Kubában maradtak, és a háború idején az ő feladatuk volt, hogy a céget életben tartsák. A család női tagjait a jamaicai Kingstonba száműzték. A kubai függetlenségi háború után az USA elfoglalta kubát. A két nemzet kollaborációjaként született meg Kubában az eredeti „Cuba Libre” és a „Daiquiri”, Bacardi rum felhasználásával. 1899-ben Leonard Wood amerikai tábornok kinevezte Emilio Bacardit Santiago de Kuba polgármesterének.

Don Facundo Bacardí Massó képe

Bacardi Superior Rum
1912-ben Emilio Bacardi Egyiptomba utazott, ahol vásárolt egy múmiát (még mindig látható) a Moreau Városi Múzeumnak, Santiago de Kubában. Santiagóban testvére, Facundo M. Bacardí tovább folytatta a társaság irányítását, Schuegvel együtt,
aki azzal kezdte meg a vállalat nemzetközi terjeszkedését, hogy palackozóüzemeket nyitott Barcelonában (1910) és New York Cityben (1915).  A New York-i üzemet hamarosan bezárták a tilalom miatt, ám ebben az időszakban az egyik legnépszerűbb úti cél lett az amerikai turisták számára.

1922-ben Emilio új lepárlót nyitott Santiagóban. 1930-ban Schueg megnyitotta az Art Deco Bacardi épületet Havannában, és a Bacardí család harmadik generációja belépett az üzletbe. Közismert tény, hogy a Facundito Bacardí meghívta az amerikaiakat (a szesztilalom időszakában), hogy jöjjenek Kubába és „fürödjenek a Bacardi-rumban”.

A „Rum-templomának” hívták a Bacardi lepárló üzemet, Cataño-ban, Puerto Ricóban, San Juan közelében.
A Bacardi nemzetközi márkává válása elsősorban Schuegnek köszönhető, aki Kubát a rumok szülőföldjének, és a Bacardi-t a rumok királyának nevezte el, és terjeszkedett a tengerentúlon is, először 1931-ben Mexikóba vitte el a terméket, majd 1936-ban Puerto Rico-ba. Itt még Ron Bacardi márkanév-en. („Ron” a spanyol megfelelője a rum szónak). A tilalom utáni gyártás lehetővé tette Puerto Rico-ban  a rum értékesítését vámmentesen az Egyesült Államokban.

A második világháború alatt a társaságot Schueg unokája, José „Pepin” Bosch vezette. Pepin New York City-ben megalapította a Bacardi Import-ot, és 1949-ben Kuba pénzügyminiszterévé választották.

Bacardi és Kuba ma

Manapság Kubában a Bacardi rumokat nem könnyű megtalálni. Ugyanakkor sok kubai éjszakai klubban árulják. Kubában a fő márka a Havana Club, amelyet egy olyan lepárlóüzemben gyártanak, amelyet a forradalom után a kormány elkobzott és államosított. A Bacardi később az eredeti tulajdonosoktól, az Arechabala családtól vásárolta meg a márkát. A kubai kormány, a francia Pernod Ricard társasággal együttműködve, a Havana Club termékeit nemzetközileg értékesíti, kivéve az Egyesült Államokat és területeit. A Bacardi az Arechabala család eredeti receptje alapján elkészítette a Havana Club saját értelmezését.

Bacardi rumos üveg, koktélos poharak és egy tábla egy asztalon

Puerto Rico-ban gyártja és az Egyesült Államokban értékesíti. A Bacardi folytatja a harcot a bíróságokon, és megpróbálja legalizálni saját Havana Club védjegyét az Egyesült Államokon kívül.

Az egykori kubai Bacardi üzemben elkészített italokat Kubában Caney néven értékesítik.

Annak ellenére, hogy manapság Kubában nincs gyártóüzem, az Egyesült Királyságban a Bacardi a közelmúltban úgy döntött, hogy újra hangsúlyozza kubai gyökereit, elsősorban kereskedelmi okokból. A román piacon tapasztalható fokozott versenynek köszönhetően, a Havana Club miatt, a vállalat arra a következtetésre jutott, hogy az értékesítés szempontjából fontos, hogy rumját Kubával társítsa. A „Welcome to the Latin Quarter”( Üdvözlünk a letin negyedben) jelmondataival ellátott televíziós hirdetések csak egy példa a sok közül. 1998-ban a megkülönböztető denevér logó alatt a „társaság 1862-ben Santiago de Kubában alapult” kifejezést egészítették ki.

Jungle bird, knight cup, mojito, tormenta negra, nocturno koktélos poharak

Jelentős mennyiségű kritika érte a Bacardi céget, mivel reklámjaival azt sugalta, hogy egy kubában gyártott rumot árul. A kritika egyrészt fogyasztói oldalról érkezett, másfelől a hatóságok is felhívták a cég figyelmét, hirdetéseik milyen jogi aggályokat vetnek fel. A spanyolországi Bacardi reklámok 1966 óta a rum és a kóla népszerű kombinációjával a „rum and coke” szlogennel dolgoztak. 1998 után azonban elkezdték az italt Cuba Libre-ként reklámozni, szó szerint „Szabad Cuba” -nak fordítva, ami az ital eredeti neve és amit leginkább Latin-Amerikában használnak. Ebben az esetben a Bacardi a Spanyol Reklámfelhasználók Szövetségének jogi határozatával szembesült, amely arra kényszerítette a társaságot, hogy állítsa le a hirdetést. Arra a következtetésre jutottak, hogy ez „félrevezetheti a nézőt a termék valódi természetét illetően”, mivel a reklám annyi karibi képet tartalmazott, hogy arra lehet következtetni, hogy Kubából származik az ital.

A havannai Bacardi épületet Esteban Rodríguez-Castells kubai építész tervezte. Az építkezés 1930 decemberében fejeződött be, és Latin-Amerika egyik legszebb Art Deco épületének tekintik. 2001-ben az épületet egy olasz cég együttműködésének köszönhetően helyreállították. Belül megőrizte az összes eredeti márványt és gránitot, amelyeket Európai országokból hoztak, például Németországból, Svédországból, Norvégiából, Olaszországból, Franciaországból, Belgiumból és Magyarországból hoztak be.

HA TETSZETT AMIT MA TANULTÁL A rumokról, AKKOR VÁRUNK SOK SZERETETTEL MIXERTANFOLYAMAINKON BUDAPESTEN 2021.02.16.-ÉN! 16:00 BEIRATKOZÁS, 16:00-KOR MÁR KEZDŐDIK AZ ELSŐ ELMÉLETI ÓRA! A MOJTIO MIXERISKOLA ÉS A BARISTA AKADÉMIA A KÖVETKEZŐ TANFOLYAM TÍPUSOKAT INDÍTJA EL, EZEN AZ IDŐPONTON: ALAP MIXERTANFOLYAM, HALADÓ MIXERTANFOLYAM, ALAP BARISTA TANFOLYAM, HALADÓ BARISTA TANFOLYAM, 2 IN 1 MIXER ÉS BARISTA TANFOLYAM.

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...