Hírek

A világ legjobb Margarita koktélja

By július 17, 2018 No Comments

A Margarita nem az egyetlen tequila alapú koktél a világon, de ez az egyik legnépszerűbb ital, ami tequilával készül. Az ital története nem tisztázott, azonban nagyon valószínű, hogy egy hölgy után kaphatta nevét. Egy másik tény, hogy a “margarita” angol nyelvben jelentheti a százszorszépvirágot is (“daisy flower”), amely egy másik Daisy nevű koktélhoz vezethet, amely hasonló összetevőkből készül, mint a Margarita.  Néhány bártender segítségével körbejárjuk a témát, vajon melyik recept a legjobb. Az biztos, hogy a koktéldivatok jönnek és mennek, de a Margarita már kibérelte állandó helyét az itallapokon.

Ugorjunk vissza az 1920-as évekbe, ez időből származik a Daisy koktél, ami az alkohol, a citrusfélék, a narancs likőr és a szódavíz remek kombinációja. Ebbe a kategóriába nagyszerűen beilleszthető a tequila. “A Margarita egy variációja a Daisy koktélnak, amiben az alapszesz a tequila” – állítja Philip Dobard , a National Food & Beverage Foundation elnöke. “Számos dolog történt a szesztilalom ideje alatt és az amerikaik egy része Mexikóba költözött, ahol megismerték és először próbálhatták ki a tequilát. Ezt megelőzően ismeretlen volt a számukra.

Ha az 1940-es évek előtti itallapot átnéznénk, nehezen találnák tequilával készült koktélokat. Ha mégis bele ássuk magunkat, számos egzotikus kifejezéssel, elnevezéssel találkoznánk, mint például  Charles Baker könyvében “A Gentleman’s Companion“, amelyben a szerző olyan italokat javasol, mint a tüzes, mexikói “Firing Squad” különlegesség. “Ez az ital tequila-alapú” -írja könyvében Baker- “ez az agávé növény magas szintű lepárlása.

“Az 1937-es ‘Café Royal Cocktail Book’ című kiadásban szerepel egy Picador névre keresztelt ital“, -meséli Emily Arseneau, a Rémy Cointreau Collectif 1806 bártendere és márka felelőse. “Az összetevők között megtalálhatjuk a Cointreau likőrt, a tequilát és a friss citrom vagy lime levet – a só itt még nincs említve. Számomra a Margarita nyújtja a tökéletes egyensúlyt – az édes, a savanyú, a sós együttese a bizonyíték rá. Ez a tökéletes harmónia!”

“Az olyan italok, mint Sidecar és Kamikaze mind a Daisy stílusú koktélok közé tartoznak, amely két részből áll, az egyik a Cointreau (vagy általánosan narancs likőr) és háromnegyed citrom- vagy lime-lé” -mesélte a Liquor magazinnak Ivy Mix, a Brooklyn’s Leyenda bármixere és társtulajdonosa. “Ebben a formában nagyon jó ízű italt készíthetünk.”

Azonban amíg nem akadunk egy olyan lapra, amin a Margarita koktél receptje található a bártender kézjegyével, addig nem lehet biztosan állítani, hogy ki találta fel ezt a koktélt. Így nem meglepő, hogy számos történet létezik, köztük színészekről, társaságokról, bárokról és éttermekről, akiknek szívből jövő, szédítő történetük van, hogy minél hitelesebb legyen a sztori – némelyek Mexikóban játszódnak, némelyek pedig az Egyesült Államokban.

“Ez nem igazán nevezhető mexikói koktélnak, ez inkább amerikai” – magyarázta Ivy Mix. “Mexikóban nem iszol Margarita koktélt, ott Palomas-t iszol.”

“Úgy gondolom, elbűvölő, hogy senki sem tudja megmondani a Margarita pontos eredetét” – mondta Mia Mastroianni, mixológus és bármixer a kaliforniai SoHo House-ból. ” Egy ilyen egyszerű koktélnak kilenc helyet is megjelöltek az országban, ahol feltalálhatták és ahol az emberek valószínűleg azt mondták: “Ó, megpróbálhatom szódavíz nélkül is”, így a tequila, a narancs likőr és friss limelé kombinációjával elkészült a klasszikus Margarita.”

Ez a feltételezés a legésszerűbb. Ha figyelembe vesszük az ital egyszerűségét, az összetevők egyre könnyebb elérhetőségét és a késztetést arra, hogy egy másik ital struktúráját felhasználva alkossanak egy újat, sokkal nagyobb az esély arra, hogy a Margarita koktélt több ember más-más helyeken találta fel.

Robert Simonson, 3-Ingredient-Cocktail című könyv írója szerint minél több oldal gyűlt össze egy koktél háttérsztorijához, annál kevésbé tűntek hitelesnek a beszámolók. “Amikor a könyvemhez kutattam felhasználható anyagot, egyre inkább beleástam magamat a különböző eredetű történetekbe”-mesélte. “Ezeknek a sztoriknak a nagy része igen specifikus és így rendkívül valószínűtlen. Mint minden koktéltörténész tudja, annál részletesebb a származási történet, – az idő, a hely, a feltaláló, az összes körülmény – minél közelebb kerülsz az ún. “ostobaság városához”. 

Rengeteg variációjával találkozhatunk a Margarita koktélnak. Az egyik ilyet a híres Tommy’s bárban San Fransiscoban találhatjuk meg, aki a csodálatosan díszített prémium tequila-választékával hívja fel a nagyközönség figyelmét. A bár kizárja a narancs likőrt a Margarita összetevői közül, így szigorúan marad a tequila, a lime és az agávé nektár. Ez annyira népszerűvé vált, hogy teljesen elkülöníthetővé vált a többi variációtól, így Tommy’s Margarita néven vált ismertté és talán az egyetlen Margarita, aminek egyértelmű a feltalálója, aki nem más, mint a Tommy’s bár tulajdonosa, Julio Bermejo.

Tommy’s Margarita

60 ml 100% agave blanco tequila
30 ml frissen facsart limelé
15 ml Agave nektár

Minden összetevőt tölts egy jéggel teli shakerbe, alaposan rázd össze és szűrd át egy só crustával díszített pohárba.

“Úgy találtuk, hogy a Margarita receptek közül a leginkább ízletesebb a Tommy’s Margarita koktél”– magyarázta a Princeton-i Two Sevens étterem és bár fő bártendere, Kitty Bernardo. “Az agávé nektár lágy édessége, valamint az a tény, hogy a cukor ugyanabból a növényből származik, mint a tequila, egy ízletesebb és frissítőbb ízt ad az italnak.”

De a konzervatívabbaknak meg kell adnunk a narancslikőrt – legyen az akár brandy-alapú curaçao, Cointreau vagy triple sec. “Olyan sokféle narancslikőr létezik és ezeknek köszönhetően mindegyik ital kissé eltérő lesz” -mondta Ivy Mix. “Egy kevés narancs likőrt én is szívesen használok, finomabb lesz a Margaritám.”

A mi javaslatunk: Egy kis mennyiségű narancs likőr és agávé szirup használata. Ezeket együtt használva, világos, zamatos koktélt kaphatunk, ami egyszerre kényeztet és frissít. Igazán különleges Margarita koktélt keverhetsz magadnak és a vendégeidnek is.

Ha még több koktélt szeretnél megismerni és kipróbálni, akkor gyere el a Mojito Mixeriskolába, ahol megtanulod a koktélok készítésének minden fortélyát, az alkoholgyártás minden mozzanatát és személyesen is megtapasztalhatod milyen bármixernek lenni.

A mixer tanfolyamokon az alapoktól a haladó szintig elkísérünk.  Vége láthatatlan italmennyiség vár a pult mögött, hogy ténylegesen felfedezd az alkoholok világát, amiben segítenek az elméleti órák, melyeken minden ital gyártási technikáját, történetét megismerheted. A tanfolyam végén megmutathatod a kreatív oldalad, hogy megalkoss egy olyan koktélt, amit még senki nem talált ki és belecsempészheted a saját történeted.

Garantáljuk a jó hangulatot, a szakmai tudást és a profi oktatást! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK! A mixer képzés végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer bizonyítványt állítunk ki és egy boston shakert is ajándékba kapsz.

Válaszd ki a Neked megfelelő barista és mixer tanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Nyitvatartási időben hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között bármikor beiratkozhatsz! Látogass el a Mojito Mixeriskolába és a Barista Akadémiára!

Jelentkezési határidő: augusztus 16. 16 óra
A képzés első órája: augusztus 16., csütörtök 17 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Leave a Reply