Barion Pixel
menu

A világ híres mixereiről emlékezünk

2018. október 31. 00:00

Halottak napja alkalmából szeretnénk tisztelegni a már elhunyt, de nem elfeledett bartenderek és mixerek munkássága előtt. Ha ők nincsenek, ma nem tartana itt az alkoholos italok tudománya.

 

Jerry Thomas (1830-1885) egy amerikai bartender volt, számos New York-i bar kötődik a nevéhez. Az amerikai mixológia atyjának is nevezik, hiszen az ő munkásságának köszönhető a koktél készítés elterejdése. Thomas egyfajta produkcióként tekintett a mixerkedésre, így elérve, hogy a vendégek elismerték szakmaként a mixerkedést. 1862-ben adták ki könyvét, a Bar-Tender’s Guide-ot, ami az első ilyen jellegű könyv volt az Egyesült Államokban. A könyv tartalmazza az első Brandy Daisy, Fizz, Flip, Sour és a Punch recepjét. Nevéhez kötődik továbbá a Blue Blazer koktél is.  Élete végéhez közeledve Thomas a tőzsdén is szerencsét próbált, nem sok sikerrel –  csődbe ment és el kellett adnia a szalonjait is. 1885-ben, 55 évesen  stroke-ot kapott és elhunyt.

William ‘Cocktail’ Boothby (1862-1930) egy San Fransiscoi bartender volt, munkássága legjavát a város Palace Hoteljében töltötte de emellett Californiában, New Yorkban, Chicagoban, Philadelphiában, New Orleansben és Kansasben is tevékenykedett. Az 1906-os San Franciscoi földrengés tönkre tette első könyvét, ami a The World’s Drinks and How To Mix Them címet viselte. Ennek egy tovább gondolásaként illetve új kiadásaként jelent meg a Great Quake. Szerepe a koktél-történelemben vitathatatlan. Nevéhez fűződik legalább 20 cocktail receptje(1891), amit később még tovább bővített (1934) egy 172 oldalas kiadásban.

Harry Craddock (1876-1963) egy angol bartender volt, aki az Egyesült Államokban képezte magát mielőtt az 1920-as években világhírűvé vált. Nevéhez fűződik a The Savoy Cocktail Book, amiben 750 koktél receptje található meg. Az első kiadás 1930-ban jelent meg és még napjainkban is kaphatóak az újabb kiadások. Miután visszatért Angliába Londonban dolgozott, ahol társtulajdonosa volt a The Savoy Hotelnek. Ezután Anglia több városában is munkálkodott, majd 1963-ban hunyt el. Tömegsírba temették.

Giuseppe Cipriani (1900 – 1980) egy olasz származású bartender volt, aki Németországban nőtt fel. Eleinte a Hotel Europa Britannia-ban dolgozott felszólgálóként. 1927-től törzsvendége volt Harry Pickering, a későbbi Harry’s Bar névadója. Pickering csődbe ment, ezért Cipriani kölcsön adott neki 10.000 lírát. Harry néhány évvel később visszatért és rendezte adósságát, sőt extra 30.000 lírát is adott Giuseppenek. Hálája jeléül a bartender 1931-ben megalapította a Harry’s bart Velencében. A hely hatalmas népszerűségnek örvendett, számos akkori híresség volt a törzsvendége, de leginkább Hemingway neve köthető a barhoz. Cipriani nevéhez fűződik a Bellini és a Carpaccio.

Harry MacElhoe (1890-1958) egy skót származású mixer volt. Nevéhez fűződik a Harry’s New York Bar, ami Párizsban működött.  Pálayfutását Londonban  a Ciro’s Clubban kezdte az első világháború után. 1921-ben kiadta a Harry of Ciro’s ABC of Mixing Cocktails című könyvét, amiben a White Lady receptjét is megtalálhatjuk. Később kiadta második könyvét, a Barflies and Cocktails-t és New Yorkba költözött. Ő alkotta meg a Bloody Mary-t és a monkey gland-et is. Leszármazottjai még most is működtetik a Harry’s Bar-t.

Joe Gilmore (1922-2015) 21 éven keresztül volt fő bartender a londoni Savoy Hotelben. Rengeteg koktélt alkotott, legtöbbjük egy eseményhez vagy egy személyhez köthető. Ilyen például a The Blenheim és a Churchill, amiket Sir Winston Churchill tiszteletére alkotott és a My Fait Lady, amit Julie Andrewsnak ajánlott. Mindezek mellett kiszolgált 5 nemzedéket a királyi családból és számos privát partit tartott hírességeknek.

Richard Arthur ‘Dick’ Bradsell (1959-2016) egy angol mixer volt. Számos új, modern klasszikus  alkoholos ital köthető a nevéhez, mint például az espresso martini és a Bramble. A The Observer magazin a koktélok királyának titulálta, a Waitrose Food Illustrated pedig sztár séfekhez hasonlította. 2016-ban hunyt el agydaganat következtében.

Ha szeretnél többet megtudni a koktélokró, akkor látogass el a Mojito Mixeriskolába és jelentkezz a mixer tanfolyamra, ahol amellett, hogy szórakozni és ismerkedni fogsz, hasznos és jól kereső bármixer szakmával gazdagodsz. A mixer képzések végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer tanúsítványt állítunk ki, egy boston shakert és munkaajánlatot is kapsz!

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megalapozhasd a karriered!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:  NOVEMBER 8.

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

INFORMÁCIÓ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...