Barion Pixel
menu

Mi az eredeti Mojito recept? #Mixertanfolyam – Történet

2020. február 21. 00:00

Az eredeti Mojito receptje, eredete és története, hogy otthon is le tudd készíteni!

A Mojito az egyik legismertebb koktél a világon, nem véletlenül kapta iskolánk is 1999-ben a Bacardi Mojito Mixeriskola nevet! Mi az az ital, amit a vendégek nagy többsége szívesen fogyasztana? Hát persze, hogy az eredeti Mojito! Ennek a népszerű és méltán híres ital történetének jártunk utána, kiegészítve személyes tapasztalatainkkal.

Mint sok koktél, a frissítő koktélok többségének teljes eredete elveszett a történelemben.

Az eredeti mojito története

Az 1500-as évektől a 2002. évi James Bond filmig az eredeti Mojito recept érdekes úton jár a születésétől az új évezred egyik legnépszerűbb italáig. Mint minden koktéltörténetnél, a Mojito eredetét gyakran vitatják, különösen a kubai Havannában található „La Bodeguita del medio”.

Ez a kultikus bár és vendégei azt állítják, hogy itt született az eredeti Mojito recept, és ezt a megközelítést tovább erősíti, hogy Ernest Hemmingway, köztudottan az itt készített Mojito-t tartja a legjobbnak. Azt állították, hogy a kubai cukornádmezőn dolgozó rabszolgák az „Aguardiente de cana” párlatot készítették. ”(Szó szerint„ a cukornád tűzvize ”) – egyszerű cukornád-alkohol. Természetesen a „Mojito” név illeszkedik ehhez a történethez, amely a „Mojo” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „kis varázslat”.

Az eredeti mojito recept legfontosabb alapanyaga a rum…

Egyébként erősen kapcsolódik a történethez, hogy Don Facundo Bacardi ezt a „tűzvizet” gondolta újra, hogy, hogyan is lehetne egy letisztultabb, a tömegek számára is érthető itallá formálni. Mint tudjuk a faszenes szűrés, az erjesztéshez használt élesztő törzs és a gyártási folyamatok standardizálása volt az a folyamat, ami által megalkotta az első fehér rumot, ami egy elsőosztályú Mojito alapanyaga lehet.

Egy másik történet szerint:

Az 1500-as években Sir Francis Drake Havannába érkezett, hogy kifossza a város arany készleteit (jófej). Az akció sikertelen volt, de szerencsére, valami jó is származott ebből a tevékenységből. A legénysége vérnyomás problémákkal küzdött és skorbutban szenvedett. Ma már tudjuk, hogy a skorbut okozója a C-vitamin hiány, amit már napi 10-20 mg is enyhíteni tud.  A helyi dél-amerikai indiánokról ismert volt, hogy számos betegségre gyógymódot kínáltak, így egy kisebb különítmény kísérletet tett, hogy megszerezze tőlük a gyógyító összetevőket.  Aguarediente de cana-t, mentaleveleket, valamint a cukornádból és lime-ból származó gyümölcsleveket használtak, hogy összeállítsanak egy hatásos tonikot.

La Bodegita Del Medio

La Bodegita Del Medio

Most már tudjuk, hogy a limelé volt a hasznos összetevő, és amellett, hogy enyhítették a skorbut tüneteit, egy remek italt is kreáltak! Az „El Draque” nevet kapta az ital, nagyon hasonló alapanyagokat tartalmazott, mint ahogy ma ismerjük az eredeti Mojito receptet, ez a történet is az egyik lehetséges variáció lehet az ital keletkezésére.

Akárhogy is legyen, egy biztos, hogy mindenki számára közkedvelt ital született. Mi a Mojito Mixeriskolában azt a szemlétet követjük, hogyha italkészítésről van szó, megpróbáljuk a leg autentikusabb receptet megkeresni.

La Bodegita Del Medio

La Bodegita Del Medio

Mesterbártender oktatóink ezért ellátogattak Kubába, hogy megértsék a  La Bodeguita del Medio szemléletét és megkóstolják az „eredeti” receptet. Az egyik legnagyobb különbség, az általában elkészített Mojitokhoz képest, hogy 3 éves Havanna rumot használnak és a mentát szárral együtt teszik az italba.

Az eredeti Mojito recept tarol!

Ennek egyik oka, hogy iszonyatos mennyiséget kell elkészíteniük, illetve azt ne felejtsük el, hogy a menta szára rengeteg ízanyagot tartalmaz, tehát külön jót tesz az ital ízének. Egy másik kardinális kérdés, ami a bartendereket és a vendégeket foglalkoztatja és nem egyszer vitát is generál, hogy milyen jéggel készítjük az italt. Mivel pontosan ismerjük azt a Mesterbártendert, aki meghonosította hazánkban a Mojito koktélt, tudjuk azt is, hogy ő először zúzott jéggel kezdte készíteni azt italt és egy ikonikus koktélcseresznyével díszítette azt.

Ez lett az ital védjegye, és nagyon sokáig a vendégek felháborodva küldték vissza azt a Mojitot amelyik nem tartalmazott, legalább egy cukros, pirosra festett cseresznyét. Az ital egész egyszerűen jól néz ki zúzott jéggel és még az is jól áll neki, hogy vizesedik egy kicsit fogyasztás közben. De nézzük mi volt az eredeti variáció! Mivel régen, nem volt természetes, hogy minden utcasarkon lehet jeget kapni, ezért csak kevesen jutottak hozzá és tömbökben árusították azokat. Amikor italt akartak készíteni belőle, egy jégvágóval alakították a tömb formáját és eközben bizony kisebb-nagyobb darabok keletkeztek. Tehát a végső konklúzió hogy a Mojito-t egyszerre készítették zúzott jéggel és kockára emlékeztető jéggel egyaránt.

https://www.youtube.com/watch?v=LtUWkj0G5JA

Eredeti Mojito recept:

bacardi Mojito

Bacardi Mojito

  • 5cl fehér rum
  • 3cl limelé
  • 2 bk. cukor
  • 10-12 friss mentalevél
  • szódavíz

Természetes hamarosan induló alap Mixer tanfolyamunkon ezt a remek koktélt is megtanítjuk neked! Emellett a gyakorlati képzésen 60 koktél kever meg minden hallgatónk. Nem véletlen, hogy 20 országban dolgoznak tanítványaink mivel mixertanfolyamunk elvégzése utána olyan ismeretekre teszel szert, amivel be tudsz állni a bárpult mögé és pénzé tudod tenni tudásod. Kevés olyan tanfolyam van, ahol ilyen hamar megtérül befektetésed. Tananyagainkat folyamatosan aktualizáljuk, hiszen a bárkultúra is rohamosan fejlődik hazánkban és világszerte egyaránt. Nemcsak recepteket tanítunk egy mixer képzésen.

Mivel a bárpult egy „színpad” ezért úgy gondoljuk, hogy nem csak jó italokat kell készíteni egy profi mixernek, de látványosan, mondhatni „stílusosan” kell elkészítenie a vendégeknek szánt kreációkat. Ezért rögtön az első gyakorlati órán egy eszközhasználattal kezdünk, ahol lefektetjük a látványos italkészítés alapjait. Egy bártender, akkor számít felkészültnek, ha a kíváncsi vendégek kérdéseire könnyedén tudnak felelni, legyen az az italok eredete vagy gyártása. Elméleti tananyagunk úgy lett összeállítva, hogy a világ minden híresebb párlatával és italával meg fogsz ismerkedni, ha minket választasz.

Következő beiratkozásunk alap Mixer és Barista tanfolyamainkra: folyamatosan! 17:00-tól már kezdődik az első elméleti óra!

Várunk sok szeretettel Mojito Mixeriskolában!

https://mojito.hu/sample-page/alapfoku-mixer-tanfolyam/

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...