Barion Pixel
menu

Méz a koktélok világában!

2021. január 26. 00:00

Az egyik kedves tanítványunk kérdezte meg az utolsó órák egyikén, hogy a vizsga italát díszítheti-e lépesmézzel. Természetesen a válaszunk egy hatalmas IGEN volt !!

 A vizsga koktélt a cikk végén mutatjuk be, addig nézzük meg mit tudhatunk meg erről kiváló alapanyagról. J

A méz

Méznek nevezzük a méhek által növényi nektárból vagy élő növényi nedvekből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyagot, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktároznak, dehidratálnak és lépekben érlelnek.[1]méz koktélok mixer tanfolyam

Ennek értelmében a méz eredete szerint kétféle lehet: virágméz (nektárból származó) és mézharmatméz (növényi nedveket szívó rovarok – Hemiptera – által az élő növényi részek kiválasztott anyagából vagy nedvéből nyert méz).

A méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja meg, azt pedig, hogy milyen zamatú lesz, azok az illóolajparányok határozzák meg, melyeket a különféle virágok nektárjai adnak, amit a méhek összegyűjtöttek. A méz színe idővel sötétedik, csökken az aroma gazdagsága, az enzimek és az illóanyagok mennyisége, ezért tanácsos frissen (egy éven belül) elfogyasztani. Ennek ellenére a méz nem romlik meg, még több ezer éves leletek is mérgezés nélkül elfogyaszthatók.

Mézes különlegességek a bárpultban

Jack Daniel’s Honey

Tennessee egyes vidékein mind a mai napig nemcsak a lepárlás, de még a szeszes italok forgalmazása is tilos, ezért az államot az amerikaiak egyszerűen csak a „legszárazabbként” szokták aposztrofálni. A helyiek mély vallásosságának ellenére mégis itt áll Lynchburg városában a világ talán legismertebb whiskey-jének otthona, a Jack Daniel’s lepárló.

Jack Daniels Honey mixer tanfolyam budapestAz itt készült nedűk egyedülállóan tiszta és kiegyensúlyozott ízvilágának titka abban az egészen különleges, csak Tennesseeben használatos lepárlási eljárásban rejlik, amelynek köszönhetően az államban készülő italokat nem is a Kentuckyban ismert bourbon, hanem tennessee-whiskey néven illetik. A hatalmas duplaüstökben főzött Jack Daniel’s  Tennessee Whiskey-t az érlelés előtt egy apró lyukakkal tűzdelt, hosszú csőrendszerbe vezetik. A kis lyukakon keresztül napokon át csepeg a finom lé: átszűrődik a csövek alatt fekvő, juharfából készült faszénen, így alakítva ki a Jack Daniel’s csodásan kerek és selymes ízvilágát.

A  a népszerű Tennessee whiskey mézzel ízesített likőr kiadása, amely jó egyensúlyú mézes édessége és fahéjas fűszeressége folytán egészen könnyen fogyasztható.
Sőt, jó lesz vele vigyázni, mert „veszélyesen” itatja magát! Szobahőmérsékleten és hűtve is kiváló élvezetet nyújt, a hölgyek körében is igen népszerű whiskey
alapú likőr.

 Jim Beam Honey

Ha bourbon, akkor Kentucky, és ha Kentucky, akkor Jim Beam! A világ legkeresettebb bourbonjét gyártó, jelenleg Clermontban álló óriási lepárlót immár a Beam-família hetedik generációja vezeti.

Bár az ikonikussá vált nevet és címkét szinte mindenki ismeri, van pár újdonság, amit talán nem tudtál:

  • A Jim Beam whiskey-ket kizárólag frissen kiégetett tölgyfahordókban érlelik.Jim Beam Honey mixer tanfolyam
  • Minden palack színezékmentesen készül.
  • A wash (gabonacefre) – ebből készül a párlat – legalább 51%-a kukoricát tartalmaz. Ez adja a bourbon whiskey-k egyedien kerekded, édeskés aromáját.
  • A Beam-család adja ki a leginkább whiskey-fanatikusok által ismert Small Batch Bourbon Collection nevű sorozatot is, amelyben olyan nagyágyúk vannak, mint a Basil Hayden, a Booker’s és a Knob Creek. Érdemes kipróbálni egy-egy ilyen palackot is!

A Jim Beam és az édes ízek rajongóinak kifejezetten ajánljuk ezt a whiskeylikőrt, amelyet valódi méz hozzáadásával készítenek. A Honey, a Red Stag sorozat után, a Jim Beam ízesített italainak egy újabb darabja. Ezt a bársonyosan sima bourbont fogyaszthatjuk magában szobahőmérsékleten vagy jéggel, de kedvenc koktélunkhoz is kiválóan felhasználható.

 Monin Méz Szirup

monin méz szirup mixer tanfolyam mojito mixeriskolaA méhek által virágporból előállított méz, természetes virágos ízű amit többen szívesebben használnak, mint más cukor és édesítőszereket. A MONIN méz szirupnak édes, természetes virágos íze van. Ellentétben az általános mézzel, ez egy speciálisan kialakított könnyen oldódó folyadék, mely melegséget és mélységet ad a meleg és hűtött italoknak egyaránt. A MONIN Méz szirup ínycsiklandóvá teszi a teákat, limonádékat, koktélokat és kávéitalokat.

Újabb nemzetközi kupa büszke tulajdonosa lett Ludányi István !

Az El Jimador Bartender Cup – The Great European Tequila Challenge először került megrendezésre 2010 novemberében, Barcelonában, ahol hazánkat Keresztes Ferenc és Ludányi István képviselte. A versenyen 3 kategóriában mérhették össze tudásukat Európa legjobb bármixerei, ahol a 2 magyar fiú elsöprő győzelmet aratott. A pontok összesítését követően a dobogó legfelső fokára a Symbol bártendere, Keresztes Ferenc állhatott, a 2. helyet pedig a Mojito Mixeriskola tulajdonosa, Ludányi István érdemelte ki, aki a Cool Shot kategória győztese is lett.
Bártendereink ismét bebizonyították, hogy kreativitásuk nem ismer határokat. Teljesen új színeket hoztak a mezőnybe. A királyrák farokkal díszített shot koktél, a hibiszkusz, a licsi, és a méz – lime- málna- frissen préselt pirosribizli – tequila kompozíciók voltak azok, amik lehengerelték a nemzetközi zsűrit.

Eljimadoris :Ludányi István mixer tanfolyam mojito mixertanfolyam

2 cl Eljimador Silver Tequila

1 cl Monin méz szirup

1cl Monin málna püré

1cl friss limelé

technika: shaker

pohár: shot

dísz: friss málna

A világ méztermelése

A világ méztermelése az elmúlt évek adatai alapján évente mintegy 1,2 – 1,5 millió tonna közötti mennyiségre tehető. A legnagyobb méztermelő ország Kína, melyet az Európai Unió, Törökország, Argentína, Ukrajna és az Egyesült Államok követ. Kína méztermelése évi 350 – 400 000 tonna közé tehető, Törökország és Argentína egyenként 80 000 tonna körüli mézzel járul hozzá a termeléshez, Ukrajna és az USA éves produkciója hozzávetőlegesen 70 – 75 000 tonna.

Az Európai Unió éves szinten 200 000 tonna körüli mézet termel, ami a világon előállított méz teljes mennyiségének 10-15 %-át jelenti. Az Unión belül legnagyobb arányban vegyes virágméz előállítása történik. A fajtamézek között az akácméz a legmeghatározóbb, melynek csaknem teljes mennyiségét Magyarország, Bulgária és Románia bocsájtja ki.

Magyar Méz

Magyarországon 15 ezer méhész és mintegy 1,2 millió méhcsalád gondoskodik a méztermelésről, amely évente, az időjárás függvényében 15-30 ezer tonna mézet jelent. A belföldi mézfogyasztás átlagosan fejenként 90 dkg, miközben Németországban 1,3 kg, Görögországban pedig 1,5 kg mézet fogyasztanak az emberek. A méz rendkívül egészséges élelmiszer, természetes antibiotikum, vitaminok és ásványianyagok tárháza, ezért az mézkampányok határozott célja, hogy általa növekedjen a belföldi mézfogyasztás.

Mézes koktélok

https://www.youtube.com/watch?v=5MJcPHhM3C4

https://www.bombaysapphire.com/be/fl/cocktail/warm-cocktail-spiced-apple-tea/19640/

https://www.youtube.com/watch?v=8C4x7PDkyKs

Mézes Vizsga Koktélmézes vizsga koktél mixer tanfolyam mojito mixeriskola

Honey Bunny

4 cl Bacardi Carta Oro

2 bárkanál méz

2cl friss limelé

1 öntet  dió bitter

feltöltés gyömbér üdítő

technika: shaker

pohár: long drink

dísz: lépesméz, dió

Abban az esetben, ha szeretnéd ezeket az italokat profin és magabiztosan elkészíteni.

Jelentkezz bátran Akciós Alap Mixertanfolyamra.

5 HÉT, HETI 2 ALKALOM, 85.000 FT RÉSZLETFIZETÉSSEL, MAGYAR-ANGOL NYELVŰ MIXER BIZONYÍTVÁNY!

Utald el 2021.február.16-ig a tanfolyam akciós díját: 69.000.- Ft-ot, hogy részesülhess a kedvezményben!

A tanfolyam normál ára: 85.000 Ft

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]
www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...