Barion Pixel
menu

Minden, amit a koktélszűrőkről tudni érdemes. De melyiket válasszuk?

2018. április 26. 00:00

A koktél szűrők és minden amit tudni érdemes róluk!

Ha az otthoni bár kialakításán töröd a fejed és a konyhában a báreszközöknek is helyet adsz, felmerülhet a kérdés, hogy az eszközök nagy választékából melyiket szerezd be. Az alapanyagokon kívül nagy hangsúlyt kell fektetni az eszközök beszerzésére és a technikák elsajátítására is. A Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamain ellesheted a profiktól, hogyan készülnek a koktélok, milyen módszereket használnak bármixer oktatóink és a mixer képzés végére Te magad is profi bartenderré válhatsz. Ebben a cikkben a koktélszűrők kiválasztásában segítünk. 

A koktél szűrők nélkül nincs koktél

A szilárd és a folyékony összetevő elkülönítése – ez a fő feladata a koktélszűrőknek. Elég könnyűnek hangzik, de ha nem a megfelelő szűrőt választod könnyen az italban maradhatnak menta, fűszer vagy olyan összetevők darabjai, aminek semmi keresni valója a vendég poharában és ez sok bosszúságot okozhat. Vagy ami még rosszabb: jég zúdulhat a koktélos pohárba, amely tönkre teheti a szervírozást. És mi a jó hír? A szűrők vásárlása igen egyszerű feladat, alapvetően két választásunk lehet.

A háttérsztori

Az 1800-as években, amikor a jégkockák használata kezdett elterjedni, két eszköz jelent meg a bárokban. Az első a julep szűrő volt, egy ívelt perforált acéllemez, ami úgy néz ki, mint egy lapított kanál.

A julep szűrő (a fenti képen balra; nincs köze a Mint Julep koktélhoz) valószínűleg egy kanálból alakult ki és eredetileg az ital, vagyis a vendégpoharára helyezték el, így megakadályozva a 19. századi érzékeny fogak  jég által okozott sérülésektől . Akárhogy is, ez a módszer az 1800-as évek végére, a szívószál feltalálásával elavult.

A másik gyakori szűrő a Hawthorne (a fenti képen jobbra). Nevét a Boston bár egyik tulajdonosáról kapta, aki a szűrő feltalálója volt. A Hawthorne szűrő lapos, perforált felületű és egy spirált helyeztek el körbe a szélén, ami felfogja a jeget és az egyéb szilárd összetevőket. És mi a másodlagos funkciója a tekercsnek? Hogy más-más méretű poharaknál is alkalmazható.

A koktél szűrők jelentősége:

Az utóbbi időben egyre több koktél szakember használ dupla szűrést, amely kombinálja a Hawthorne és a Julep szűrők előnyeit. Ez a típusú szűrési technika két részből áll, a spirálszűrőből és a finom szűrőből. A finomszűrő általában finomabb szűrést tesz lehetővé, mint a Hawthorne szűrők rugói, és így eltávolítja a kisebb szilárd részecskéket is.

A koktél szűrők nem csak azért fontosak, mert lehetővé teszik, hogy az italunk tiszta és finom ízű legyen, hanem, mert segítenek megőrizni a pohár megjelenését is. Azok a koktélkészítők, akik nagy hangsúlyt fektetnek az italok prezentálására és megjelenésére, biztosan értékelni fogják a szűrők használatát.

Amikor koktélt készítünk, fontos, hogy mindig megfelelő szűrőt használjunk, mivel az eltérő italok eltérő szűrési igényekkel rendelkezhetnek. Például, ha egy koktélban sok szilárd részecske van, akkor nagyon finom hálójú szűrőre lesz szükségünk annak érdekében, hogy eltávolítsuk ezeket. Ugyanakkor, ha egy koktél csak különböző folyadékokból készül, akkor a spirál szűrő is elegendő lesz.

Összességében a koktél szűrők elengedhetetlenek a professzionális bartendingben, és fontosak annak érdekében, hogy a koktél tiszta és finom legyen, és hogy a poharunk megjelenése is megfelelő legyen. Ahhoz, hogy a legjobb minőségű koktélokat készítsük, mindig érdemes befektetni jó minőségű koktél szűrőkbe.

Mit mondanak a szakértők?

„A koktélszűrők semmivel sem helyettesíthetőek”, mondja Jeffrey Morgenthaler bár legenda, a Clyde Common bár menedzsere és The Bar Book: Elements of Cocktail Techniques című könyv szerzője.

Az ökölszabály az, hogy a kevert italokhoz julep szűrőt, a shakerrel készült koktélokhoz Hawthorne szűrőt használunk.„- magyarázta Morgenthaler a Liquor.com szerkesztőségének. A lényeg, hogy a Hawthrone szűrő spirálja képes megtartani olyan összetevőket, mint a pépet, a tojás fehérjét és a fűszernövényeket, mialatt a julep szűrő inkább egyszerű szűrő, ami nagyrészt a jeget képes a keverőpohárban tartani. Ennek egy egyszerűbb továbbgondolása – Morgenthaler szerint – az, hogy a julep szűrő a shaker üvegből készült keverőpoharához való, míg a Hawthrone szűrő a tinhez.

Személy szerint, imádom a julep szűrőt használni.” -mesélte Ezra Star, a bostoni Drink bár ügyvezető igazgatója. „Nagyon esztétikusan néznek ki és szeretem, ahogy a kezembe simul, de van egy kis technikája a használatának. Úgy kell tartanod, mint ahogyan az ujjadat tartanád egy fegyver ravaszán.” Ezra Star még egy utolsó jó tanácsot adott a julep szűrőhöz: „Ezek tökéletesek a jég lacrosse játékra a többi bartenderrel!”

Mindent összevetve

Tekintettel arra, hogy kis méretű eszközök és olcsók mindenképp szerezz be egyet a báreszközök közé. De ha választanod kell, hogy melyiket, Morgenthaler szerint a legpraktikusabb a Hawthorne szűrő. A julep koktélszűrő túl kicsi a tinhez. A Hawthorne szűrővel két legyet ütünk egy csapásra – na, nem szó szerint.

Ha érdekel az alkohol gyártás és a koktélok világa, valamint szívesen dolgoznál a bármixer szakmában, de nem tudod hol kezd el, akkor gyere a Bacardi hivatalos magyarországi iskolájába, a Mojito Mixeriskolába, ahol a mixer tanfolyam oktatói az alapoktól a haladó bármixer szintig végig elkísérnek és segítenek, hogy a legjobb bartenderek közé tartozz! Készülj fel már most a nyári fesztivál és balatoni /budapesti szezonális munkákra vagy a főállású bartender pozíciókra a legjobb bárokban!

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Hallgatóinknak tréningeket és egy boston shakert is ajándékba adunk! A mixer képzések végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer tanúsítványt állítunk ki, valamint munkaajánlatot is kapsz! Ne maradj le a májusi mixertanfolyamról!

A mixertanfolyamra személyesen lehet jelentkezni
a Mojito Mixeriskolában május 9-én, 17 órakor!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...