Barion Pixel
menu

2019 koktél trendjei

2018. december 18. 00:00

A koktélkedvelők sok meglepetés és változás elé néznek a 2019-es évben. Számos meghökkentő kombináció és az italok világában újnak számító alapanyag került terítékre. Az Aperol Frosétól (fagyasztott rozé és Aperol spritz keveréke) a sós koktélokon keresztül a leves szerű italokig mindennel találkozhatunk.

Egyre népszerűbbé kezd válni a mocktail, azaz az alkoholmentes koktél. A mocktail az angol ‘mock’ szóból ered, ami csúfolódást, gúnyolódást jelent és ez esetben arra utal, hogy a koktél alkohollal az igazi. A negatív megvilágítás ellenére ez a trend egyre elterjedtebb és 2019-ben várhatóan még populárisabb lesz. Egy felmérés szerint, a megkérdezet bártenderek 80%-a tervezi, hogy több alkoholmentes italt is bevesz a kínálatába. Persze ezt sem az eddig megszokott módon, gyümölcslevekkel és grenadinnal – helyet kapnak a házi készítésű szirupok és tonikok, valamint fermentált hozzávalók is.

Talpas koktélos pohár

Mivel a fenntarthatóság és a környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kap a mindennapokban, így a bárok világát sem kerülte el. Az új évben a bártenderek igyekeznek úgy alakítani a menüjüket, hogy az megfeleljen az elvárásoknak. Több ehető díszítést terveznek bevezetni és az áramfogyasztás csökkentése érdekében jó néhány szobahőmérsékletű koktél receptet is kreálnak. Szintén említésre méltó kezdeményezés a meglévő alapanyagok bölcsebb felhasználása és ezáltal a szemétben landoló – de fogyasztásra alkalmas – hozzávalók csökkentése.

Szokatlan hozzávalókból sem lesz hiány, hiszen a bártenderek egyre több zöldséget és egyéb ételt szeretnének használni. Ilyen például a chorizo, az ajóka, gabonafélék és az árvacsalán. A zöldségeket tekintve megjelenhet a főzőbanán, tökfélék és csírák is. Az új hozzávalókkal a koktélok fűszerezése, ízesítése is változik, sőt még húsfélék is kerülhetnek a poharunkba: osztriga, vaddisznó szív vagy sült csirke.

Bár a gomba nem illik egyik eddig felsorolt kategóriába sem, hiszen se nem növény se nem állat, mégis helyet kapott a 2019-es koktél menükön. A különféle gombák főleg főzetek formájában jelennek majd meg a bárokban, például gomba teaként vagy valamilyen tömény szesz infúziójaként. De ne lepődjünk meg akkor sem, ha gombás írkávéval találkozunk.

High Volume Daiquiri #2

A képen látható ital első ránézésre egy egyszerű Daiquirinek tűnhet, azonban kóstolás után rájövünk, hogy ez nem így van. A High Volume Daiquiri #2 egy frissítő ital váratlan csavarral: kurkuma, vanília, citrusok és gyömbér is szerepelnek a hozzávalók listáján.

A cikkben szereplő újítások elsőre talán túl bizarrnak tűnhetnek, de érdemes megkósolunk, mielőtt végleges véleményt alkotunk róluk.

Ha érdekelnek a klasszikus koktélok, jelentkezz alapfokú mixer tanfolyamunkra, ahol elsajátíthatod az italkeverés alapjait. Beiratkozásra személyesen van lehetőség, következő tanfolyamunk január 11-én, Pénteken indul. A teljes tanfolyam listát itt találod.

Kapcsolat:
[email protected]
06/30-355-8400
Nyitvatartás:H-P 10:00-18:00

Forrás: Forbes

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...