Barion Pixel
menu

A nagy klasszikusok 1.rész – #Mixer Tanfolyam

2020. július 14. 00:00

A nagy klasszikus koktélok: Blue Hawaii – Punch-ok..

Azon gondolkoztam, hogyan is lehetne rendszerezni a bemutatni kívánt italokat és arra jutottam,  hogy közelítsük meg ezt a kérdés a folyton változó „Divat” alapján. Mert ami egyszer menő, az lehet holnap már „égő”. De attól még objektív szempontok alapján, lehetnek szakmailag korrekt italok, sőt..

Blue Hawaii

Egy érdekes ital.. kb. 15 évvel ezelőtt nagy slágernek számított! Ma viszont ha valaki a kezébe fogja a blue curacacot valószínű kiröhögik. Na de ne rohanjunk annyira előre! Menjünk vissza egy kicsit az időben.Blue Hawaii mixer tanfolyam mojito mixersikola

Honnan is ered a Blue Curacao?

A tizenhatodik században a spanyol telepesek megpróbálták Valenciai narancsot termeszteni a karibi Curaçao szigetén, a végeredmény viszont elég siralmas lett. Az iszonyatos hőség és a csapadékmentes éghajlat, nem igazán kedvezett a termésnek. Azonban a tulajdonosok nem keseredtek el! A leszedett narancs kicsi volt, alacsony lé tartalommal rendelkezett és vastag olajos héjjal. Ezért úgy gondolták, hogy ez az egyedi karakter, kiváló lehetőséget biztosít egy keserű narancshéj likőr gyártására. Ami később Curacao néven válik népszerűvé. Feltehetően az első olyan cég volt aki mesterséges színezéket kezdett hozzáadni a termékéhez. Ez sokmindenkit elrettent manapság az ital használatától, de szögezzünk le egy-két dolgot!

Curacao város mixer tanfolyam mojito mixeriskola

Curacao

Naivitás lenne azt gondolni, hogy a nagy italgyártók, nem nyúlnak olykor mesterséges vagy természetes színezékekhez! Ott vannak például a single malt Schotche-ok vagy például az Armagnac-okat is említhetnénk! Illetve ha megfogsz egy drágább érlelet rum-ot, ne gondold, hogy csak természetes összetevők által kapja azt a gyönyörű színt! „Egy szó mint száz”, olykor a blue curacao-ank is megvan a létjogosultsága, egy-egy italban. Ne felejtsük el, hogy aki csak ismerkedik a koktélok világával, az biztos, hogy egy színes báritallal fogja kezdeni a „karrierjét”, mivel az ízlés fejlődésének is el kell valahonnan indulnia és általában ez egy edés itallal szokott kezdődni.

Érdemes megemlíteni, hogy nem egy embernek adott ihletet az ital. A Blue Hawaii, egy 1961-es amerikai, zenés-romantikus-vígjáték , melyet Norman Taurog rendezett és főszereplője Elvis Presley. A kritikusok vegyes érzelmekkel fogadták a filmet, de egyébként egy nagy sikernek örvendő mozi volt.

Én azt mondom, nem kell félni ettől az italtól, ha jól van elkészítve az ízek balanszba lesznek és remek harmóniát alkotnak! Akár újragondoláshoz is kiváló alapot nyújthatnak.

Blue Hawaii recept:Blue Hawaii Mojito Mixeriskola Mixer tanfolyam

  • 3 cl Bacardi superior
  • 3 cl Grey Goose vodka
  • 2 cl Monin Blue Curacao
  • 12 cl Frissen préselt ananászlé
  • 1,5 cl friss limelé
  • 1,5 cl firss citromlé
  • 1,5 cl Monin Cukornád szirup

 

 

 

Punch-ok

A magyar köznyelv is ismeri a puncs kifejezést, de véleményem szerint teljesen másra gondolnak az emberek, mint amikor egy bartender beszél a „Punch-okról”.

Talán az egyik legkorábban keletkezett italoknak mondható csoportot alkotják. Egy jó Punch, tökéletes egyensúlyt képez a párlat, a citrus, az édes, a fűszeres és a feltöltő segítségével. Az általános vélekedés a „Punch” szó jelentéséről, hogy alapvetően a Hindu világhoz köthető és az elnevezés az „öt” szóból jön, ami az összetevők számára utal. A savanyú (citrom vagy lime), cukor, párlat (rum, brandy vagy arrack), víz és szerecsendió.Punch tál mixer tanfolyam mojito mixeriskola

Azonban sokak vitatják ezt az állítást, mivel a Punch-ok sokszor más összetevő számot mutatnak, néha 4-et, néha pedig 6-ot. A másik „teória” hívei szerint, sokkal inkább a rumgyártásban használt hordókkal függ össze az elnevezés. Ezen megállapítás szerint a Punch szó inkább valami olyasmit jelent, hogy „rövid és ütős”.

Sokszor találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a Punch-okat hordóban készítik és tárolják. A rumipar pedig használ egy „Puncheon” nevezetű hordót, ami 500 literes és egyedi formával rendelkezik, nagyon alacsony és széles. Ami mutathat összefüggést a hordó és az ital jellege között.

Nehéz megmondani melyik variáció lehet az igazi történet, mivel akkoriban, akik először Punch-okat kezdtek fogyasztani, jellemzően írástudatlan matrózok voltak.

Az első „Punch”

A téma legnagyobb szakértői sem tudják megmondani pontosan, hogy ki csinálhatta az elsőt, de nagy valószínűséggel Britt lehetett.

Az első írásos feljegyzés 1622 szeptember 28.-án kelt levélben található, amit Robbert Addams küldött, aki indiában állomásozott és a British East India vállalatnál dolgozott. Ezt a levelet egy kollégája számára írta, amiben alapvetően a szállásról és a társaságról számol be. Így fogalmaz: „I hope you will keep good house together and drincke punch by no allowance.”Punch koktél mixertanfolyam mojito mixeriskola

Az első feljegyzett Punch receptúra 1638-ból származik, mikor is Johan Albert de Mandelslo egy német cég Surat-i (India) kihelyezett igazgatója arra lett figyelmes, hogy a helyi munkások „egy valamiféle italt készítenek, párlat, rózsavíz, citromlé és cukor hozzáadásával.”

Az akkoriban használt párlatok, nem a mai letisztult összetevőt jelentik. Ezért érdemes úgy tekinteni a Punch-okra, mint egy eszközre ami, megszelidítette az akkori, igencsak kemény és karcos rumokat.

Az angol tengerészek elviszik a Punch-ot Londonba..

A hosszú hajóutak és az akkori élelmezési viszonyok, igen szegényesek voltak, főleg a c-vitamin hiányzott a menüből és mivel a Punch-ok tartalmaznak citrusféléket, kiváló orvosságnak számított a skorbut megelőzésében. A Londonba visszatérő matrózok, hoztak magukkal arrackot Kelet-Indiából és más alapanyagokat az ital elkészítéséhez. Menőnek számított Punch-ot inni a tengerészekkel a dokkok között. Még a vagyonos befektetők is vágytak erre a különleges italra és ezért külön fizettek, hogy a fedélzeten részesülhessenek az élményből.punch mixer tanfolyma mojito mixeriskola

Az 1600-as évek közepéig főleg arrackból készültek a Punch-ok, majd amikor megérkeztek az első rum szállítmányok Nyugat-Indiából, már a rum lesz az ami az ital alapját képzi és ez híresül el London nagyobb kávéházaiban.  Évszázadokig a Punch válik az arisztokrácia legkedveltebb italává. Annyira drágák voltak az alapanyagok, hogy tényleg csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak. Csak külön egy citrom volt 8 dollár, egy fél tál puncs pedig annyiba került, mint egy átlag munkás fél heti fizetése. Több illusztris festmény készült az félájult gazdagok tivornyázásáról.

Hosszú ideig a Rum Punch-ok uralták a az első helyet, a kevert italok rangsorában, de mint minden divat, ez is megszakad egy idő után. Sokáig feledésbe merült az ital, viszont most, hogy a koktél második reneszánszát éli, újra divatba jöttek, köszönhetően annak, hogy a „régi az új”manapság.

Daniel Webster’s Punch

Daniel Webster Punch mixer tanfolyam mojito mixersikola

  • 3 citrom
  • 1/2 csésze cukor
  • 1 fekete tea
  • 1/2 csésze citromlé
  • 3/4 csésze konyak
  • 3/4 csésze oloroso sherry, száraz
  • 3/4 csésze Jamaicai rum
  • 1 1/2 csésze Bordói, vagy egy testes vörösbor
  • pezsgő a tetejére

Abban az esetben, ha szeretnél te is profi koktélokat készíteni jelentkezz bátran Akciós Alap Mixertanfolyamra.

12 HÉT, HETI 1 ALKALOM, 85.000 FT RÉSZLETFIZETÉSSEL, MAGYAR-ANGOL NYELVŰ MIXER BIZONYÍTVÁNY!

Utald el július 14.-ig a tanfolyam akciós díját: 69.000.- Ft-ot, hogy részesülhess a kedvezményben!

A tanfolyam normál ára: 85.000 Ft

Információ:

+3620 355 8400

[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...