Barion Pixel
menu

Gyümölcsturmix – Smoothie – Shake – #Mixertanfolyam

2020. június 06. 00:00

Gyümölcsturmix Smoothie-Shake

Mai rohanó világunkban, egyre nagyobb teret kap az egészségesebb táplálkozás. Ebbe az életmódba tökéletesen bele illenek a gyümölcs turmixok, smoothiek és a shakek. Cikkünkben körbe jártuk a témát, mivel a sok hasonlóság ellenére mindegyik megnevezés külön csoportba osztható.

gyümölcsturmix friss gyümölcsökből pépesítéssel (turmixolással) készült alkoholmentes ital. A friss gyümölcs mellett tartalmazhat még édesítőszert (cukor, méz stb), fagyasztott gyümölcsöt, csokoládét, mogyoróvajat, zúzott jeget, esetleg tejet, alternatív tejet vagy joghurtot. Állaga krémes, a jégkásánál viszkózusabb. A gyümölcsturmixokat az egészséges táplálkozás részének tekintik és az egészségtudatos embereket megcélozva reklámozzák, illetve éttermekben is az egészséges menü részeként szerepelnek. Az Egyesült Államokban először az 1960-as években kezdték el forgalmazni, majd az 1990-es években vált széles körben népszerűvé: előbb az éttermek kínálatában, majd palackozott formában a kiskereskedelemben is megjelent. Angol neve smoothie vagy ritkábban smoothy, a legtöbb nyelv ezt az elnevezést vette át.

Története

Gyümölcs pépalapú italokat az 1930-as években kezdtek el árusítani egészséges élelmiszereket forgalmazó boltok az Egyesült Államokban nyugati partján; az italok receptje Brazíliából ered. Az 1940-es években megjelent Waring Blendor szakácskönyvben már szerepel banana smoothie (banánturmix) és pineapple smoothee (ananászturmix). A smoothie vagy smoothee megnevezést a turmixgéppel készített ételekre kezdték használni az amerikai könyvekben, magazinokban megjelent receptekben. A gyümölcsturmixok népszerűsége a makrobiotikus vegetarianizmus Gyümölcsturmix – Smoothie-Shaketérhódításával kezdett nőni az 1960-as évek közepén. Az első védjegyzett gyümölcsturmix a paramusi (New Jersey, USA) California Smoothie Company által forgalmazott California Smoothie volt, mely az 1970-es évek közepén jelent meg.

Az 1960-as és 1970-es évek gyümölcsturmixai főként gyümölcsből, gyümölcsléből és jégből készültek, de az 1970-es években már megjelentek a tejjel készült változatok is (fruit shake). A smoothie feltalálója Stephen Kuhnaou volt 1960-ban.  Cukorbetegséggel és különböző allergiákkal küzdött, így nehéz volt számára úgy étkezni, hogy az étel ne okozzon neki nehézségeket, vagy ne ártson vele magának. Ezért turmixolni kezdte az élelmiszereket. Az allergiái egy idő után így enyhültek is.  Elhatározta tehát, hogy találmányát terjeszteni fogja, és megismerteti ezzel a hasznos táplálkozási tippel a nagyközönséget is. Ez sikerült is neki, és megnyitotta saját „Smoothie“ üzletét. Ennek nevét egy amerikai cég találta ki, bár a kifejezést már a hippik által készített gyümölcs- és gyümölcsléalapú italokra is használták az 1960-as években. A smoothie később (a 80-as években) a sportolók, a művészek, a sztárok és rajongóik között is elterjedt Amerikában, és a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Ekkor jelentek meg az első, kifejezetten gyümölcslé és gyümölcsturmix forgalmazásával foglalkozó bárok. 1990-től kezdték el forgalmazni a joghurttal sűrűbbé tett gyümölcsturmixokat. A 2000-es évekre a gyümölcslé- és gyümölcsturmix-forgalmazás több milliárd dolláros üzletággá vált.

Az gyümölcsalapú pépek a mediterrán, a közel-keleti és az indiai konyhában is ismertek: ilyen például a sörbet, amely joghurtból, mézből és friss gyümölcsökből készül. Indiában a mangó turmixnak van hagyománya, amely mangó pürét, zúzott jeget, tejet és nádcukrot tartalmaz. Dél-Indiában az ananászalapú, tej nélkül készült jeges turmix a népszerűbb. Gyümölcsturmixokat alkoholmentes és alkoholos koktélok készítéséhez is fel lehet használni.

Shake:Gyümölcsturmix – Smoothie-Shake

Az eredeti amerikai shake nem más, mint fagyi tejjel összerázva. Az államokban a kezdeti sikerek után gyümölcsökkel kezdték ízesíteni és dúsítani. Az edző termekben nagy népszerűségnek örvend különböző állati vagy növényi eredetű fehérje porokkal feltuningolva. Akkor felmerülhet a kérdés miért nem egyszerűen turmixnak hívjuk ezt is. A válasz nagyon egyszerű a shakek nevében is benne van, hogy rázva készítjük, a turmixokhoz pedig érdemes beszerezni egy jobb fajta minőségi turmixgépet.

Nézzünk egy kis összefoglalást:

Tehát a turmix minden esetben tartalmaz tejterméket és állaga hígabb, mint a püré-jellegű smoothie, amelyben nincs tejtermék csak fagyasztott gyümölcs és zöldség. A shakek pedig tejet és fagyit tartalmaznak gyümölcsökkel. Az igazság viszont az, hogy ezek az ún. szabályok már elmosódtak; a smoothie-k összetevői között egyre gyakrabban olvasni tejtermékeket is (például görög joghurtot) vagy növényi tejeket.

A táplálkozási trendek szerint a smoothie-k fejlődése van kilátásban. A smoothie már most is trendibb, mert tökéletesen illeszthető más táplálkozási formákhoz. Komoly él sportolok és hírességek csatlakoztak például: a vegán életformához, aminek tökéletes párosítása a növényi alapú pépesített vitaminforrás. Általában nem tartalmaz tejterméket így a laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Azonban különböző alternatív tejekkel (mandula,kesudió,szója,rizs) bátran fel lehet dobni az italunkat. A zöldséggel készült változatok a diétázok nagy kedvence. Kiváló reggeli forrás, a rostokban gazdag és vitamin készleteinket feltöltő gyümölcs-zöldség bomba. Amelyeket tovább fokozhatunk különböző egészséges őrleményekkel, magokkal. Talán legtöbbet használt plusz alapanyagok, az acai bogyó, chai mag, goji bogyó, maca por. Ropogós finomságok esetén, mint például jó minőségű gabonapelyhek érdemes a poharat felváltani kisebb tálakra és az ivást felváltani kanalazásra.

A Mojito Mixeriskola elkötelezett híve a minőségnek így a blender és citrusprés is bárpultunkban a prémium márkát képviseli. A több mint 100 éves amerikai Hamilton Beach, prémium kategóriás bárgépeket (mixer, citrusprés, turmix, stb.) gyártó cég, termékeivel készítjük a finomabbnál finomabb italainkat.

Hamilton Beach története:mixertanfolyam smoothie shake

1910-ben L.H.Hamilton megalakítja a céget, és többek között olyan univerzális motoros készülékeket kezdenek el gyártani, mint a ma is nagy népszerűségnek örvendő „Drink Mixer”.
A cég folyamatos fejlődésének köszönhetően manapság 550 embert alkalmaz a Hamilton Beach, és évente több mint 33 millió gépet adnak el.
Büszkék arra, hogy termékeik állandó magas minősége, a széles választék és variálhatóság, a kiemelkedő ügyfélkapcsolatok miatt a márka egyre ismertebb és elismertebb.
Magyarországon elsősorban a professzionális blenderekkel és citrusfacsarókkal van jelen a piacon.

Ezeket a termékeket a partnerünktől a Monin szirupok és Smoothie porok hazai forgalmazójától a Panna Cocktail Kft-től tudják beszerezni.

http://www.pannaco.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=63&Itemid=773

Érdekességként néhány ötlet, hogyan is tudod elkészíteni a ezeket az egészséges finomságokat.

https://www.youtube.com/watch?v=G9XOcrJzbLM

https://www.youtube.com/watch?v=fZ7W9EK7y0g

https://www.youtube.com/watch?v=ViHEfnzI7WI

Abban az esetben, ha szeretnéd ezeket a italokat profin és magabiztosan elkészíteni.

Jelentkezz bátran Akciós Alap Mixertanfolyamra.

12 HÉT, HETI 1 ALKALOM, 85.000 FT RÉSZLETFIZETÉSSEL, MAGYAR-ANGOL NYELVŰ MIXER BIZONYÍTVÁNY!

Utald el június 15.-ig a tanfolyam akciós díját: 69.000.- Ft-ot, hogy részesülhess a kedvezményben!

A tanfolyam normál ára: 85.000 Ft

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]
www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...