Barion Pixel
menu

Igazi nyári nagyágyúk! Long Island, Mai Tai, Singapore Sling!

2020. július 03. 00:00

A mixer tanfolyamok sztárjai: Long Island Iced Tea – Mai Tai – Singapore Sling

 

Beköszöntött a kánikula! Ilyenkor nagyon fontos a hidratálás, de persze nem mindig csak vízzel olthatjuk szomjunkat, főleg ha belecsöppenünk egy nyári partyba! Ilyenkor előszeretettel fogyaszt mindenki koktélokat és hát persze cikkünk főhőseiből, fogy is bőven a szórakozóhelyeken, bárokban! Három klasszikus, magas alkoholtartalmú kevert ital story-ját szeretnénk veletek megosztani: Long Island Iced Tea, Mai Tai, Singapore Sling!

Long Island Iced Tea

Aki már ébredt Long Island Iced Tea party után, az tudja, hogy legalább annyira finom, mint amennyi veszélyes! Sajnos ez az egyetlen információ amit biztosra tudhatunk a Long Island-ről, ugyanis az eredettörténete állandó vitát okoz szakmai körökben.

A tequila, vodka, gin, rum és triple sec már önmagában is ütős italoknak számítanak és még valakinek eszébe jutott összekeverni őket és felönteni egy kis kólával! Ez a kombináció teljesen megegyezik névadójával, sőt amikor tanítjuk a mixer tanfolyamon, kifejezett kérésünk, hogy törekedjünk egy Iced Tea kinézetre. Recepttől függően körülbelül 22% alkoholt tartalmaz az ital, nem véletlen, hogy a világ egyik leghíresebb koktéljaként tartják számon (vagy leg hírhedtebb). Na de honnan is ered az ital? A probléma az, hogy mindig más a történet attól függően, hogy ki meséli!

Az egyik variáció szerint egy Charlie „Old Man” Bishop nevezetű fickónak köszönhető ez a szörnyeteg, aki Tenessee államban lakott, Long Island szigetén. Az eredeti recept szerint 5 féle alkoholt öntött össze és juharsziruppal próbálta ellensúlyozni az arcletépő ízhatást. A szesztilalom idején ez egy forradalmi gondolatnak számított. Majd az 1940-es években Ransom Bishop, „Old Man” fia, kicsit felturbózta az italt és hozzáadott egy kis citromot és limeot 1:1 arányban és a végére megérkezett a kóla „spricc”.

Egy másik eredettörténet szerint, az ital csak az 1970-es években született. Ebben a verzióban egy Robert Butt nevezetű Long Islandi bártender rakta össze először az italt. Az ő állítását bár semmi nem támasztja alá, története szerint egy versenyen készítette el az italt, ahol már használt triple secet és egyből bombasiker lett a koktél.

A helyzet az, ha megittuk az első Long Island Iced Tea-t már nem igazán fogunk azon filózgatni, melyik koktél történet a hitelesebb!!!

A Long Island Iced Tea receptrje:

– 2cl fehér rum
– 2 cl vodka
– 2 cl gin
– 2 cl tequila silver
– 2 cl triple sec
– 2 cl limelé
– Cola

Mai Tai

A Mai Tai a Tiki koktél kultúra legismertebb itala. Erre a koktél családra leginkább az jellemző, mint a Long Island Iced Tea-re, hogy nem kell sokat innunk belőle ahhoz, hogy elérjük határainkat. Gyakorlatilag ez egy érlelt rumra épített daiquiri koktél narancshéj likőrrel és mandula sziruppal. Az ital történetét illetően megint csak nem tudunk primer forrásokat felmutatni, ebből kifolyólag vitatott az eredettörténete.

Az ital készítésénél egy fontos szempontot kell figyelembe vennünk. Mivel alapvetően egy „erős” italról van szó, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a balanszra, hogy az összetevők harmóniát alkotva, betakarják az alkohol ízét.

Az eredeti 1944-es Trader Vic recept a következő:

  • 2 uncia 17 éves J.Wray and Nephew Rum
  • 1 friss limelé
  • 1/2 uncia dekuyper orange curacao
  • 1/4 uncia Trader Vic’s Rock Candy szirup
  • 1/2 uncia Francia Garier Mandula szirup

Az összetevőket jó alaposan zúzott jéggel megrázzuk, majd menta spiccel díszítjük.

Mai Tai recept

A Mai Tai története:

Victor Jules Bergeron vagy másnéven „kereskedő Vic” (Trader Vic), ahogy ismerté vált, megnyitotta első éttermét Oakland-ben. A Polinéz és a Kínai konyhát keverte éttermében, Francia és Amerikai ízekkel, mindezt fatüzelésű kemencében készítve. A leghíresebb kreációja még is a Mai Tai. Maga a név az egyik jól sikerült este eredménye, mikor is Bergeron két Tahiti barátja kipróbálta az italt (Ham és Carrie). Carrie felkiáltott az első korty utána: „mai tai-roa aé” ami tahiti nyelven annyit tesz: „nem e világi, a legjobb!”

Másrészről Ernest Raymond Beamont-Gantt is bejelentkezett az ital kitalálói posztjára, aki a Hooliwoody Don The Beachcomber’s bár tulajdonosa volt akkoriban. Vic nem vette jó néven, hogy más is pályázik italára, ezért az általa írt bártender kézikönyvben megemlíti, „aki azt állítja, hogy nem én találtam ki a Mai Tait az egy alávaló csirkefogó!”

Sokan hittek abban a tévhitben is, hogy Tahiti származású az ital, de Vic megerősítette, hogy ez csak a két barátja révén jelent meg abban a térségben.

Vic így emlékszik vissza:”…1944-ben több sikeres italom utána, egy új recepten gondolkodtam. Felsorakoztattam gondolataimban a nagy klasszikusokat: Martini, Manhattan, Daiquiri..

A nagy bárban voltam Oaklendben. Levettem a polcról egy üveg 17 éves J.Wray-t, egy aranyszínben pompázó, közepes testű, fűszeres Jamaikai Rumot. Ezt a remek ízt nem szabad elrontani más gyümölcsökkel vagy nehéz aromaanyagokkal. Vettem egy friss limeot, hozzá adtam némi curacaot, egy kis cukorszirupot és ezt megkoronáztam egy kiváló mandulasziruppal. Majd zúzott jéggel jó alaposan összeráztam, hogy létrejöjjön a szent frigy.  Díszítésnek a felhasznált lime héját használtam és egy menta spiccet. Az első két italt, Tahiti barátaimnak adtam, Ham-nek és Carrie-nek.

A többit már ismeritek…

Singapore Sling

Szintén egy ikonikus italról van szó, nagy rajongótáborral, többek között Joseph Conrad-al és Rudyard Cipling-el. Sokan tekintik Szingapúr nemzeti italának. De hogy is keletkezett és miképp játszott szerepet egy tucat szomjazó nő, a gyarmatosítás és a szájhagyomány, hogy megszülessen ez a gyümölcsös csoda?

A helyszín Szingapúr 1920. Képzeld azt, hogy egy gazdag angol ültetvényes felesége vagy, akit megöl az unalom és hogyan máshogy tudnátok elütni az időt a szintén unatkozó barátnőiddel ebben a párás meleg trópusi környezetben, mint, hogy egy finom nyári koktélt szürcsölgettek, valami előkelő helyen. Persze, abban az időben inkább volt való egy úri hölgynek teázgatni a nyilvánosság előtt, ezért meg kellett találniuk azt a helyet, ahol kicsit elrejtőzhettek a kíváncsi szemek tekintetei elől.

Ez a hely a Beach Road-on található Rafless Hotel volt Szingapúrban. Ez volt a felsőbb osztály Mekkája és szinte minden híresség megfordult itt. A legenda szerint a Long Bárban (a Raffles egyik bárja) alkotta meg Ngiam Tong Boon az italt 1915-ben. Természetesen ezt sem tudjuk hitelt érdemlően bizonyítani, de egy biztos, hogy a bár és a koktél, kötelező turista látványossággá vált. Nem egy híresség említi meg az italt nagy nyilvánosság előtt, sőt még egy emblematikus 70-es évekbeli novellában is feltűnik a „Félelem és Reszketés Las Vegasban”, ahol a szereplők egy italtól fűtött délután töltenek a ” Polo Loung-ban Szingapúri piát szürcsölve”.

A Singapor Sling receptje:

  • 12  uncia gin
  • 12  uncia Heering Cherry
  • 14 uncia Cointreau likőr
  • 14 uncia Benedictine Dom
  • 4  uncia ananászlé
  • 13 uncia grenadine
  • 1 öntet angostura bitter

    eredeti singapore sling recept

 

Abban az esetben, ha szeretnéd ezeket az italokat profin és magabiztosan elkészíteni.

Jelentkezz bátran Akciós Alap Mixertanfolyamra vagy barista tanfolyamainkra.

Információ:

+3620 355 8400

[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...