Barion Pixel
menu

Tudja valaki, mi az a Tiki? – Mixer Tanfolyam 2022

2019. május 14. 00:00

Minden amit a Polinéz koktél kultúráról tudni kell!

Az első Pearl Driver Punch-ot az 1930-as években, a Los Angeles-i Don the Beachcomber bárjában készítették el. Az ital, melyet muskátli levél és ehető virágok díszítettek, pont az addig ismert Manhattan, Martini és Old-Fashioned ellentéte volt. Ez az ital egy teljesen új kategóriába tartozott. A ma Tikiként ismert italok legelső típusa volt. De nem mindig hívták Tikinek őket.

Amikor fénykorát élte, például még inkább egzotikus, trópusi koktélokként vagy polinéz italokként aposztrofálták. Jeff „Beachbum” Berry előszeretettel hívta rum rapszódiának. Sokáig nem tudták sehova sem besorolni ezeket az italokat, hiszen annyira összetettek voltak: rumok, orgeat, falernum, számos különleges összetevő került egy-egy pohárba. Közkedveltek voltak a Shark’s Tooth, a Missionary’s Downfall és a Zombie koktélok.  A Tiki egyre népszerűbb lett, de titkát és különleges fantáziavilágát csak egy valaki ismerte igazán: Don the Beachcomber.

Mi az a Tiki

Tiki Koktélok

A Tiki koktélok világa, szakít a kötötségekkel…

A másolóknak nem telt sok időbe, hogy rengeteg Tikihez hasonló koktélt alkossanak. A mai Star Wars vagy Marvel franchise-okkal ellentétben a Don the Beachcomber eredeti elképzeléseinek gazdag forrása lehetővé tette, hogy a műfaj tovább fejlődjön. Elképzelése az volt, hogy egy szilárd alapötlet sokkal több kreativitásnak hagy helyet, mint a szigorú szabályok követése.  De van egy oka – az emberi szükségleten túl -, hogy rendszerezzünk és kategorizáljunk.

A tiki italokban van valami különös – valami, ami elveszik, amikor azt mondják rá „trópusi” vagy, hogy „megismered, amikor látod. ” Szóval mi is pontosan a Tiki? A Tiki egy gyarmati időkből való mondókát vesz alapul: one of sour, two of sweet, three of strong and four of weak (egy savanyú, két édes, három erős és négy gyenge). Míg egy tipikus Punch recept a limeot használja a savanyú komponensként, a Tiki a limeon kívül grapefruitot és passionfruitot is használ.

Mi az a Tiki?

Tiki Pohár

A Polinéz koktélokból nem sajnáljuk az alkoholt!

Édes hozzávalóként a cukorszirup helyett vagy mellett a Tiki előszeretettel alkalmazza a mézet vagy a juharszirupot. Az „erős” összetevő természetesen az alapszeszre utal. A Tiki italokban ritka, hogy csak egyféle alapszeszt használnának. Általában több féle rumot, de akár több féle alapszeszt is használhatnak: rum, cognac, gin. Ez az, ami a leginkább jellemző erre a stílusra. Ezeken kívül nagyon fontosak a különleges hozzávalók is, mint például a fűszerek.

De akkor miért nem Tiki ital a Pina Colada? Rum alapú, van benne ananász és díszítés is; külsőre bele illene a stílusba. Azonban az alapjából, a rum-ananász-kókusz trióból hiányzik a savanyú komponens. A Pina Colada-t az 1950-es években, San Juanban készítették először és inkább a trópusi kategóriába soroljuk. Így egyre világosabbá vált, hogy mi is a Tiki.

Míg a trópusi kategóriából létezik a koktélokon kívül számos dolog (építészeti stílus, dekorációs elemek, szobrászat, divat, stb.) úgy a Tikiből csak a koktélok léteznek. Ezen kívül az 1930-as években az is megkülönböztette a két stílust, hogy hol szervírozták.  Megegyezhetünk abban, hogy a Tiki néhány eleme és technikája ismétlődő, de azok is ugyanolyan fontosak, amik nem ismétlődnek vagy nincsenek jelen. A Tiki stílus talán legjobb oldala, hogy italainak csak a képzeletünk szabhat határt!

Legyél te is mixer! Az alapfokú mixer tanfolyamunkat már akár 4 hét alatt elvégezhetitek (gyorsított forma, a normál tanfolyam 12 hetes). Ha mégjobb bártenderré szeretné válni, és szeretnél koktélokat készíteni, akkor válaszd Profi Mixer csomagunkat, melyhez most AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk!

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
[email protected]
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...