Címke: abg
Egy koktélíró naplójából – Gabonapárlatok avagy a mindennapi folyékony kenyerünk – legkoncentráltabb formája
abg 2003 Amint azt hosszú történelmi tapasztalatból tudjuk, az emberiség mindig mindent igyekezett kipróbálni. Kísérletező kedvét néha maga a természet, alkalmasint pedig véletlen felfedezés látta el jó tanácsokkal. Mint például akkor, amikor a magvak eső és napsütés hatására a szabadban lassan erjedésbe kezdtek. Amint azt ma már tudjuk, ez a mindenhol jelen lévő élesztőnek köszönhető. […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – Hordók a felhők között
Az érlelt rumokról Szép látvány, már csak belegondolni is felemelő, de igazi élményt a bennük lévő ital nyújthat. De mi is van bennük ott fent a magasban? Meglepő módon éppen rum. Mégpedig az a rum, amelyről igazán sok minden eszünkbe juthat. Például a buja karibi strandok, az egzotikus kreol szépségek, a fülledt hangulatú parti bárok […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – Vinho do Porto
Vinho do porto vagyis a Portói Ez a portói eredeti portugál neve. A világ mégsem így ismeri. Egyébként is nehéz a portóit egyértelműen meghatározni. Mindenhol másképp vélekednek róla, mindenhol más hagyományok és szokások tapadnak hozzá. Az angoloknál ez a klasszikus vacsora utáni férfiital. A franciáknál – amint az elvárható – éppen fordítva, elsősorban aperitifként tartják számon. […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – Vörös és keserű
Antal B. Gábor – Campari 2003 Színe jellegzetesen élénk vörös, íze, illata, zamata egyedien kesernyés. Röviden így lehet bemutatni a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb aperitif italát: a Camparit. Fogyasztása több országban terjedt el, mint ahány tagállamot az ENSZ számlál. Az eladási statisztikák szerint a bitter (keserű) aperitif kategóriában a versenytársait messze maga mögött hagyva évtizedek óta […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – Spiritus vini, azaz a bor lelke, azaz borpárlatok
Antal B. Gábor – Cognac – Brandy – Armagnac 2004 A szőlő lelke a bor, a bor lelke pedig a cognac, az armagnac és persze a brandy. A történelem ködében Cognac Egyszer volt, hol nem volt, volt valaha a szőlő. Ugyanilyen ősidők óta készül a szőlőből bor is. Amit aztán az emberi emlékezet és persze […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – Az aztékok kincse
Antal B. Gábor – A tequila 2005 Valaha legalábbis az volt. Ma már viszont inkább azt állíthatjuk, hogy Mexikó aranya, egyik legnagyobb exportcikke, vagy talán a modern korban az ország leghatásosabb hódító (és bódító) fegyvere. Az agavépárlat. Az a varázsital, mely – bár ma már hihetetlennek tűnik – csupán néhány évtizeddel ezelőtt még szinte az […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – Cointreau, immár több mint 150 éve
Antal B. Gábor – A Cointreau 2005 Hogy egy ital életében, történetében másfél évszázadnyi idő sok vagy kevés, igazán nehéz lenne eldönteni. Vannak italok, melyekhez képest a Cointreau csupán fiatalka kisgyereknek tűnik, másokhoz képest viszont bizony már aggastyán korú. Fontosabb azonban, hogy e név az elmúlt másfél évszázad során teljességgel egybeforrt a minőségi narancslikőrrel, a […]
Bővebben...
Egy koktélíró naplójából – A pezsgő
Antal B. Gábor – A Pezsgő 2000 „Pezsgőzőm, amikor boldog vagyok és amikor szomorú, meg ha ritkán magányos vagyok. Kacérkodom vele, ha már nem vagyok éhes, és kortyolgatom, amikor igen. Társaságban kötelezőnek tartom. Máskülönben hozzá nem nyúlnék, kivéve, persze, ha szomjazom” Madame Bollinger A pezsgő története Ízek és illatok, nevezetes napok és tovatűnő emlékek sorát […]
Bővebben...