Hírek

Francisco “Don Pancho” Fernandez: Yolo rum

By január 3, 2019 No Comments

A Yolo rum megalkotója, a kubai Francisco Fernandez 1938-ban született Kubában, apja a borszakértő Don Antonio Fernandez Castro volt. Don Pancho gyermekkorától kezdve ismerte a rum és az alkoholok világát, gyakran segített apjának a cukornád ültetvényeken. Később mikrobiológus végzettséget szerzett és Ramon Fernandez Corrales segítségével a kubai stílusú rumkészítést tanulmányozta.

A ’70-es években ifj. Fernandez a kubai Élelmiszeripari Minisztérium vezető kutatója és fejlesztője lett. Itt kapta másik becenevét a “Rumok Minisztere”-t. Olyan nagy márkáknak dolgozott, mint a Matusalem vagy a Havana Club (ezért ismerhetitek Őt a Havana Club dédapjaként is).

Don Pancho kubai karrierje 35 éven át tartott. Miután Pernod Ricard felvásárolta a Havana Clubot 1993-ban, Fernandez a panamai Pesébe költözött, ahol Ron Abuelonak dolgozott és segített újraéleszteni a Las Cabras lepárló üzemet. Ekkor született meg a Yolo rum márka.

A Yolo legismertebb rum fajtája egy blend: saját készítésű rumát keveri egy panamában (Consocio Licorero Nacionalban) készült és érlelt rummal. Sötét borostyán színű, vaníliás, piskótás, karamellára emlékeztető ízjegyekkel rendelkezik.

A hatalmas hírnév ellenére, még mindig sokan vannak azok, akik megkérdőjelezik létezését és úgy gondolják, hogy csak egy kitalált karakter. De Don Panchot ez nem érdekli. A rágalmazások főleg piacvezető márkáktól érkeznek, akik így próbálnak még több vevőt szerezni maguknak.

A Yolo rum jelenleg csak az Egyesült Államokban, Kolorádóban érhető el. Bár a megbízottak dolgoznak a terjesztésén, sajnos nem sok sikerrel jártak eddig. Ez pedig nagyrészt Don Pancho megítélése miatt van – sokan szkeptikusak vele kapcsolatban. Pedig a rum szakértők körében  aYolo egyre nagyobb elismerének örvend. A 10 éves például 12 féle elismerésben is részesült.  Mára Don Pancho nevéhez egy újabb márka is köthető: ez a Don Pancho Origenes.

Ha szeretnél többet megtudni a rumokról és más alkoholos italokról, akkor gyere el alapfokú mixer képzésünkre. Következő budapesti tanfolyamunk január 11-én, Pénteken indul. Beiratkozni személyesen tudsz iskolánkban (1071 Budapest, Lövölde tér 2.) minden hétköznap 10:00 és 18:00 óra között.

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400

Leave a Reply