Barion Pixel
menu

Francisco “Don Pancho” Fernandez: Yolo rum

2019. január 03. 00:00

A Yolo rum megalkotója, a kubai Francisco Fernandez 1938-ban született Kubában, apja a borszakértő Don Antonio Fernandez Castro volt. Don Pancho gyermekkorától kezdve ismerte a rum és az alkoholok világát, gyakran segített apjának a cukornád ültetvényeken. Később mikrobiológus végzettséget szerzett és Ramon Fernandez Corrales segítségével a kubai stílusú rumkészítést tanulmányozta.

A ’70-es években ifj. Fernandez a kubai Élelmiszeripari Minisztérium vezető kutatója és fejlesztője lett. Itt kapta másik becenevét a „Rumok Minisztere”-t. Olyan nagy márkáknak dolgozott, mint a Matusalem vagy a Havana Club (ezért ismerhetitek Őt a Havana Club dédapjaként is).

Don Pancho kubai karrierje 35 éven át tartott. Miután Pernod Ricard felvásárolta a Havana Clubot 1993-ban, Fernandez a panamai Pesébe költözött, ahol Ron Abuelonak dolgozott és segített újraéleszteni a Las Cabras lepárló üzemet. Ekkor született meg a Yolo rum márka.

A Yolo legismertebb rum fajtája egy blend: saját készítésű rumát keveri egy panamában (Consocio Licorero Nacionalban) készült és érlelt rummal. Sötét borostyán színű, vaníliás, piskótás, karamellára emlékeztető ízjegyekkel rendelkezik.

A hatalmas hírnév ellenére, még mindig sokan vannak azok, akik megkérdőjelezik létezését és úgy gondolják, hogy csak egy kitalált karakter. De Don Panchot ez nem érdekli. A rágalmazások főleg piacvezető márkáktól érkeznek, akik így próbálnak még több vevőt szerezni maguknak.

A Yolo rum jelenleg csak az Egyesült Államokban, Kolorádóban érhető el. Bár a megbízottak dolgoznak a terjesztésén, sajnos nem sok sikerrel jártak eddig. Ez pedig nagyrészt Don Pancho megítélése miatt van – sokan szkeptikusak vele kapcsolatban. Pedig a rum szakértők körében  aYolo egyre nagyobb elismerének örvend. A 10 éves például 12 féle elismerésben is részesült.  Mára Don Pancho nevéhez egy újabb márka is köthető: ez a Don Pancho Origenes.

Ha szeretnél többet megtudni a rumokról és más alkoholos italokról, akkor gyere el alapfokú mixer képzésünkre. Következő budapesti tanfolyamunk január 11-én, Pénteken indul. Beiratkozni személyesen tudsz iskolánkban (1071 Budapest, Lövölde tér 2.) minden hétköznap 10:00 és 18:00 óra között.

Információ:
[email protected]
06/20-355-8400

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...