Oldal kiválasztása

Egy mixertanfolyam története

Egy mixertanfolyam története

Jelenleg az egyetemi éveimet töltöm Budapesten, mint a legtöbb hallgató, én is azok táborát erősítem, aki az előadások és vizsgák mellett dolgozik. A hallgatók általában diákmunkát vállalnak, de aki teheti részmunkaidős vagy főállású pozícióban dolgozik. Mindenképp szerettem volna olyan szakmában elhelyezkedni, amit nem lehet megunni, nem sablonos, az érdeklődési körömbe tartozik, ugyanakkor kamatoztathatom a kreatív oldalamat, és nem utolsó sorban elég pénzt keresek vele az egyetemi éveim alatt.

Első lépésként végiggondoltam milyen témák, területek érdekelnek, amivel könnyen elhelyezkedhetek suli mellett is és mi az, ami valami újat hozhat a monoton hétköznapokba. Rengeteget böngésztem a neten, ötleteket vadásztam, amikor kezem közé került egy olyan videó, ahol bártenderek egyszerű könnyedséggel készítenek el bonyolultnál bonyolultabb italokat, mindeközben pedig a bárban a hangulat fergeteges volt.

mixer_tanfolyam_kepzes

Oké, ez remekül néz ki és azt hiszem, megtaláltam azt, amiben eltudom képzelni saját magam. Egy lépéssel közelebb kerültem a célomhoz. A kérdés már csak annyi volt, hogyan váljak bártenderré? Ismét az internetet hívtam segítségül, iskolákat és képzéseket kerestem. De melyiket válasszam, hol kapom meg mindazt a tudást és támogatást, ami egy mixer számára elengedhetetlen, na és persze olyan profi csapathoz szeretnék tartozni, ahol remek a hangulat, az oktatók közvetlenek és valóban a tudásukat akarják tovább adni.

A sok böngészés után három iskolát vizsgáltam meg tüzetesebben, a Bols Mixer Akadémiát, a Best Mixert és a Mojito Mixeriskolát. Átböngésztem a honlapjukat, elolvastam a fórumokat, korábbi tanulók véleményeit, telefonon érdeklődtem a képzésekről, egy szóval biztosra akartam menni. Minden információval a kezemben végül a Mojito Mixeriskolára esett a választásom, már a weblapjuk is profizmusról árulkodott. Aztán a helyszín teljesen magával ragadott, remekül berendezett, tágas terem várta a tanulókat, és nem volt semmiféle kényelmetlen meglepetés a rejtett költségek miatt, az egyetlen hely, ahol a teljes tandíjat és vizsgadíjat is feltüntették, így remekül tudtam a pénzemmel gazdálkodni, ráadásként részletfizetésre is volt lehetőségem.

A Mojito Mixeriskolában már a beiratkozás alkalmával megismerkedhettünk az oktatókkal, akik teljes körű tájékoztatást nyújtottak a tanfolyamokról, a tematikáról és arról, hogyan is zajlik a mixerré válás folyamata. Mindezek végén már teljesen biztos voltam, hogy itt szeretném elsajátítani mindazt, amire mixerként valaha is szükségem lesz.

A kezdet – az első elméleti óra

Izgatottan vártam az első órát. A Barista Akadémia által biztosított előadással, a kávé-alapismeretekkel kezdtünk. Ahogy kiderült egy bártendernek erre is szüksége van. Számos olyan koktél létezik, mint például az Espresso Martini, amely készítésénél szükség van némi tudásra a barista szakmából is. Mindemellett a kávéval kapcsolatban olyan tévhitekről rántották le a leplet, ami miatt sokak arcára kiült a döbbenet. A mixer világ főként az ízekről szól, ezért a képzéseken végig illatfelismeréssel és italok kóstolásával tréningeztük érzékszerveinket.

mixer_kepzes_tanfolyam

Eszközhasználat – a második óra

A tematika alapján a következő órán az eszközökkel és azok használatával ismerkedtünk meg. Első pillantásra shakereket, különböző edényeket, poharakat és néhány furcsa kinézetű tárgyat is láttam a bárpultban, mint ha valamiféle varázslásra kerülne sor.

mixer_kepzes_tanfolyam

Az eszközök helyes használatát mindenki egy-egy mobil bárpultnál gyakorolta. Megtanultuk, milyen eszközöket kell előkészíteni egy pult megnyitásához, shaker, keverőpohár, mérce, jéglapát, bárkanál, szűrők és még sorolhatnám. A legelső, amivel kezdtünk az italos üvegek kupakjának lecsavarása volt. Néhányan kissé hitetlenkedve figyelték, hogy ennek mégis mi értelme, de óriási különbség volt az oktató által bemutatott technika és a mi amatőr módszerünk között. Ezután megtanultuk hogyan kell látványosan kitölteni az adott italt egy keverőpohárba vagy a mérce segítségével, ennek köszönhetően számos variáció közül válogathatunk, amivel később elkápráztathatjuk vendégeinket. Remekül haladtunk a gyakorlással és mindeközben nagyon jókat nevettünk a csoport többi tagjával.  Elérkeztünk a shaker használatához. Itt is apró trükköket tanulhattunk meg, amivel még látványosabbá tehettük a koktél készítést. Zárásként a bárkanál használata jutott szerephez. Ekkor már mindenki magabiztosan mozgott a pultban és eszünkbe se jutott, hogy az ital bárkanállal való keverése gondot okozhat. Pedig de. Az egyik legnehezebb technika volt a csoport minden egyes tagjának. „Minden kezdet nehéz”, hangzik a jól ismert közmondás, és ez teljes mértékben igaznak bizonyult. Azonban néhány perc kísérletezést követően mindenki ráérzett az „ízére” és széles mosollyal összegeztük, hogy ez is sikerült.

Az első koktélok – harmadik és negyedik óra

mojito_mixer_kepzes_tanfolyam

Az első gyakorlati órának köszönhetően elsajátíthattuk az eszközhasználat alapjait. A következő alkalommal már élesben, valódi koktélok készítésénél gyakoroltunk.

A gyakorlat elején épített technikával készítettük a koktélokat. A közismert Cuba Libre, a gyümölcsös Tequila Sunrise és egy rövid, de annál izgalmasabb ital a B’52 is szervírozásra került. A felszínén meggyújtott B’52 ital fogyasztásának többféle módszerét is megmutatták, így mindenki kipróbálhatta a neki legszimpatikusabbat. Az óra másik felében a shaker használatát is gyakoroltuk, mint például a Bacardi Cocktail készítésénél. Minden tanuló elkészítette az aznapi összes italt, így az óra 90%-a gyakorlat volt. Serényen kóstoltuk és memorizáltuk a koktélok íz világát és az alapanyagait. Megismertük a koktélok eredetét, a hozzájuk tartozó háttér sztorikat és néhány érdekességet is.

A következő gyakorlati órán további koktélok receptúráját sajátítottuk el. Kezdtük a Brazíliából származó Caipirinha koktéllal, amit akár friss gyümölccsel is megbolondíthatunk. Ehhez az épített italhoz cachaçat használunk, ami az egyik legnépszerűbb alkoholos ital Brazíliában. Az italnak több változata is van attól függően, hogy milyen alapszeszt építünk a receptúrába. Lehet vodkával helyettesíteni a cachaçat, ekkor Caipiroska-nak nevezik, vagy rummal készítve Caipirissima lesz. Előkerült még a Daiquiri, a Bloody Mary fűszeres és kevésbé fűszeres variációja is. Egy-egy receptúra sokszínűsége bizonyítja, hogy a koktélok variációi csakis a bartender fantáziáján múlik. Minden italhoz kaptunk elméleti háttért, ennek köszönhetően a koktélokat könnyedén eltudjuk helyezni – származásától függően – időben és térben.

                                               mixer_kepzes_tanfolyam mixer_tanfolyam_kepzes

Egy koktél számos alapanyagból tevődik össze és az alkoholos italok széles választéka áll a rendelkezésünkre. De vajon ezek az alapszeszek, amiket felhasználunk, hogyan készülnek? Milyen utat járnak be, amíg a palackokba kerülnek? A következő fejezetben ezt a témát járjuk körbe…

www.mojito.hu
info@mojito.hu
+3620 355 8400

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

aug
1
ked
17:00 2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
2in1 mixer és barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola lehetőséget nyújt leendő hallgatóink számára, hogy két tanfolyamot végezzenek el egyben, jelentős anyagi megtakarítással. Ha ezt a tanfolyam típust választod a két tanfolyam 145.000 Ft helyett csak 135.000 Ft.  A két tanfolyamot[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
Barista Szuperintenzív tanfolyam @ Budapest
aug 1 @ 17:00
A képzés tematikája körülbelül 30% elmélet és 70% gyakorlatra épül, az oktatás 6-8 fős létszámmal indul, a képzés időtartama 5 alkalom + a vizsga, alkalmanként 3,5 óra. A tanfolyam végén hallgatóink elméleti és gyakorlati vizsgát[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Gyorsított Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Gyorsított Barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Barista Akadémia a hallgatói igényeket kielégítve gyorsított barista tanfolyamokat indít. Az expressz barista képzést azoknak ajánljuk, akiknek nincs idejük a hat hetes képzésre vagy olyan városban élnek, ahol nincs barista tanfolyam. A gyorsított tanfolyam tematikája[...]
17:00 Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Gyorsított mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
17:00 Haladó barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Haladó barista tanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
Nálunk az alap képzés után nincs vége a tanfolyamnak, folytatódik a haladó képzéssel! Aki tökéletesen begyakorolta az alapokat, az ugorhat egy lépcsőfokot és megismerkedhet a híres és közkedvelt Latte Art-al.  A haladó tanfolyamon elsajátíthatja a három[...]
17:00 Haladó mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Haladó mixertanfolyam @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 1 @ 17:00
Ezt a tanfolyamunkat bártenderek számára ajánljuk. Mindenképp szükséges hozzá már meglévő alapfokú mixerképzés. A haladó mixertanfolyam olyan átfogó szemlélet módot, elméleti és gyakorlati tudást biztosít a hallgatóknak, amely bírtokában biztos a siker a világ bármely[...]
aug
8
ked
17:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
aug 8 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
aug
21
hét
egész nap Ingyenes tréning nap @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes tréning nap @ Budapest, Mojito Mixeriskola
aug 21 egész nap
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat május 12-én, pénteken az ingyenes tréning napunkon! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés