Oldal kiválasztása

Egy mixertanfolyam története

Egy mixertanfolyam története

Jelenleg az egyetemi éveimet töltöm Budapesten, mint a legtöbb hallgató, én is azok táborát erősítem, aki az előadások és vizsgák mellett dolgozik. A hallgatók általában diákmunkát vállalnak, de aki teheti részmunkaidős vagy főállású pozícióban dolgozik. Mindenképp szerettem volna olyan szakmában elhelyezkedni, amit nem lehet megunni, nem sablonos, az érdeklődési körömbe tartozik, ugyanakkor kamatoztathatom a kreatív oldalamat, és nem utolsó sorban elég pénzt keresek vele az egyetemi éveim alatt.

Első lépésként végiggondoltam milyen témák, területek érdekelnek, amivel könnyen elhelyezkedhetek suli mellett is és mi az, ami valami újat hozhat a monoton hétköznapokba. Rengeteget böngésztem a neten, ötleteket vadásztam, amikor kezem közé került egy olyan videó, ahol bártenderek egyszerű könnyedséggel készítenek el bonyolultnál bonyolultabb italokat, mindeközben pedig a bárban a hangulat fergeteges volt.

mixer_tanfolyam_kepzes

Oké, ez remekül néz ki és azt hiszem, megtaláltam azt, amiben eltudom képzelni saját magam. Egy lépéssel közelebb kerültem a célomhoz. A kérdés már csak annyi volt, hogyan váljak bártenderré? Ismét az internetet hívtam segítségül, iskolákat és képzéseket kerestem. De melyiket válasszam, hol kapom meg mindazt a tudást és támogatást, ami egy mixer számára elengedhetetlen, na és persze olyan profi csapathoz szeretnék tartozni, ahol remek a hangulat, az oktatók közvetlenek és valóban a tudásukat akarják tovább adni.

A sok böngészés után három iskolát vizsgáltam meg tüzetesebben, a Bols Mixer Akadémiát, a Best Mixert és a Mojito Mixeriskolát. Átböngésztem a honlapjukat, elolvastam a fórumokat, korábbi tanulók véleményeit, telefonon érdeklődtem a képzésekről, egy szóval biztosra akartam menni. Minden információval a kezemben végül a Mojito Mixeriskolára esett a választásom, már a weblapjuk is profizmusról árulkodott. Aztán a helyszín teljesen magával ragadott, remekül berendezett, tágas terem várta a tanulókat, és nem volt semmiféle kényelmetlen meglepetés a rejtett költségek miatt, az egyetlen hely, ahol a teljes tandíjat és vizsgadíjat is feltüntették, így remekül tudtam a pénzemmel gazdálkodni, ráadásként részletfizetésre is volt lehetőségem.

A Mojito Mixeriskolában már a beiratkozás alkalmával megismerkedhettünk az oktatókkal, akik teljes körű tájékoztatást nyújtottak a tanfolyamokról, a tematikáról és arról, hogyan is zajlik a mixerré válás folyamata. Mindezek végén már teljesen biztos voltam, hogy itt szeretném elsajátítani mindazt, amire mixerként valaha is szükségem lesz.

A kezdet – az első elméleti óra

Izgatottan vártam az első órát. A Barista Akadémia által biztosított előadással, a kávé-alapismeretekkel kezdtünk. Ahogy kiderült egy bártendernek erre is szüksége van. Számos olyan koktél létezik, mint például az Espresso Martini, amely készítésénél szükség van némi tudásra a barista szakmából is. Mindemellett a kávéval kapcsolatban olyan tévhitekről rántották le a leplet, ami miatt sokak arcára kiült a döbbenet. A mixer világ főként az ízekről szól, ezért a képzéseken végig illatfelismeréssel és italok kóstolásával tréningeztük érzékszerveinket.

mixer_kepzes_tanfolyam

Eszközhasználat – a második óra

A tematika alapján a következő órán az eszközökkel és azok használatával ismerkedtünk meg. Első pillantásra shakereket, különböző edényeket, poharakat és néhány furcsa kinézetű tárgyat is láttam a bárpultban, mint ha valamiféle varázslásra kerülne sor.

mixer_kepzes_tanfolyam

Az eszközök helyes használatát mindenki egy-egy mobil bárpultnál gyakorolta. Megtanultuk, milyen eszközöket kell előkészíteni egy pult megnyitásához, shaker, keverőpohár, mérce, jéglapát, bárkanál, szűrők és még sorolhatnám. A legelső, amivel kezdtünk az italos üvegek kupakjának lecsavarása volt. Néhányan kissé hitetlenkedve figyelték, hogy ennek mégis mi értelme, de óriási különbség volt az oktató által bemutatott technika és a mi amatőr módszerünk között. Ezután megtanultuk hogyan kell látványosan kitölteni az adott italt egy keverőpohárba vagy a mérce segítségével, ennek köszönhetően számos variáció közül válogathatunk, amivel később elkápráztathatjuk vendégeinket. Remekül haladtunk a gyakorlással és mindeközben nagyon jókat nevettünk a csoport többi tagjával.  Elérkeztünk a shaker használatához. Itt is apró trükköket tanulhattunk meg, amivel még látványosabbá tehettük a koktél készítést. Zárásként a bárkanál használata jutott szerephez. Ekkor már mindenki magabiztosan mozgott a pultban és eszünkbe se jutott, hogy az ital bárkanállal való keverése gondot okozhat. Pedig de. Az egyik legnehezebb technika volt a csoport minden egyes tagjának. „Minden kezdet nehéz”, hangzik a jól ismert közmondás, és ez teljes mértékben igaznak bizonyult. Azonban néhány perc kísérletezést követően mindenki ráérzett az „ízére” és széles mosollyal összegeztük, hogy ez is sikerült.

Az első koktélok – harmadik és negyedik óra

mojito_mixer_kepzes_tanfolyam

Az első gyakorlati órának köszönhetően elsajátíthattuk az eszközhasználat alapjait. A következő alkalommal már élesben, valódi koktélok készítésénél gyakoroltunk.

A gyakorlat elején épített technikával készítettük a koktélokat. A közismert Cuba Libre, a gyümölcsös Tequila Sunrise és egy rövid, de annál izgalmasabb ital a B’52 is szervírozásra került. A felszínén meggyújtott B’52 ital fogyasztásának többféle módszerét is megmutatták, így mindenki kipróbálhatta a neki legszimpatikusabbat. Az óra másik felében a shaker használatát is gyakoroltuk, mint például a Bacardi Cocktail készítésénél. Minden tanuló elkészítette az aznapi összes italt, így az óra 90%-a gyakorlat volt. Serényen kóstoltuk és memorizáltuk a koktélok íz világát és az alapanyagait. Megismertük a koktélok eredetét, a hozzájuk tartozó háttér sztorikat és néhány érdekességet is.

A következő gyakorlati órán további koktélok receptúráját sajátítottuk el. Kezdtük a Brazíliából származó Caipirinha koktéllal, amit akár friss gyümölccsel is megbolondíthatunk. Ehhez az épített italhoz cachaçat használunk, ami az egyik legnépszerűbb alkoholos ital Brazíliában. Az italnak több változata is van attól függően, hogy milyen alapszeszt építünk a receptúrába. Lehet vodkával helyettesíteni a cachaçat, ekkor Caipiroska-nak nevezik, vagy rummal készítve Caipirissima lesz. Előkerült még a Daiquiri, a Bloody Mary fűszeres és kevésbé fűszeres variációja is. Egy-egy receptúra sokszínűsége bizonyítja, hogy a koktélok variációi csakis a bartender fantáziáján múlik. Minden italhoz kaptunk elméleti háttért, ennek köszönhetően a koktélokat könnyedén eltudjuk helyezni – származásától függően – időben és térben.

                                               mixer_kepzes_tanfolyam mixer_tanfolyam_kepzes

Alkoholkészítés – ötödik óra

Egy koktél számos alapanyagból tevődik össze és az alkoholos italok széles választéka áll a rendelkezésünkre. De vajon ezek az alapszeszek, amiket felhasználunk, hogyan készülnek? Milyen utat járnak be, amíg a palackokba kerülnek?

Az alkohol alapanyaga a cukor vagy bármilyen keményítő, amely cukorrá alakítható, így bármilyen cukrot vagy keményítőt tartalmazó mezőgazdasági növény alapanyagként szolgálhat, mint például a gyümölcsök, a zöldségek, a gabonafélék, a cukornád és még sok más.

mixer_kepzes_tanfolyam

Az alkoholkészítés hosszadalmas folyamat, amelynek több fázisa van. Minden az alapanyag előkészítésével kezdődik. Ide tartozik például az aratás, szüretelés, tisztítás, darabolás és a malátázás is. Ezt követi az erjesztés, aminek a célja, az alkoholtartalom keletkeztetése. A harmadik lépés a lepárlás, ebben a fázisban különítik el az alkoholt a víztől, majd a mikro szennyeződések miatt az alkoholt szűrik. Ennél a lépésnél döntik el, hogy az italt érleletlen állapotban, vagyis fehér szeszesitalként szeretnék – ilyen például a vodka, a gin – vagy éppen érlelésre szánják. A fahordókban történő érlelés célja a kívánt szín, íz és illat elérése, mint a rum és a whiskey esetében is. Az ital új érzékszervi tulajdonságai az érlelésre szánt hordóknak köszönhető, így nagyban függ a használt fa-alapanyagtól is. Az érlelt párlatokat palackozás előtt általában keverik, házasítják. Ennek fő célja az italok előnyös tulajdonságainak kiemelése és a márkánkénti egységes, állandó jelleg és minőség folyamatos biztosítása. Végül az alkoholtartalmat ellenőrzik, beállítják és palackozzák.

mixer_kepzes_tanfolyam

Részletesen átnéztük két ital készítését, az agave alapú tequilát és a pezsgőt. Tequilának nevezzük a törvényileg kijelölt helyszínen kék agaveből készült italt, ezek Jalisco állam teljes területe, Guanajuato, Michoacan, Nayarit és Tamaulipas államok egyes területei. Minimum 2 lepárlással készítik és 38-55% alkoholtartalmúnak kell lennie. A tequilának több típusa is van silver, gold, repodsados, anejo és extraanejo.

mixer_tanfolyam_kepzes

Azokat az italokat, amelyeket hasonló módon készítenek, de nem a törvényileg meghatározott termőterületeken, mezcalnak nevezik. Ezt különböző agave fajtákból állítják elő. Egyik érdekessége az italnak, hogy gyakran hernyót helyeznek a palackba. Más italoknál is előfordul, hogy a főleg babonákból eredő hiedelmek miatt valamilyen ízeltlábút, kígyót, esetleg gekkoval és csikóhallal “ízesítik” az italt, annak reményében, hogy aki elfogyassza azt különleges erőre tesz szert. Mondanom sem kell igen bizarr volt a palackokba zárt élőlények látványa.

Térjünk át egy kevésbé meghökkentő, de annál érdekesebb témára, a pezsgőre. A XVI. századi Franciaország, Champagne régiójából ered. A pezsgő alapanyaga a bor. Az italban található szén-dioxid kizárólag természetes úton kerül bele, az erjedésből származik. A pezsgőt leggyakrabban palackokban, vagy nagy tartályokban, ún. tankokban érlelik. A szénsavas borok 3 típusát különböztetjük meg, a pezsgőt, a habzóbort és a gyöngyözőbort. A palackokon címke jelzéseket olvashatunk, amik a készítési módot, típust, fajtát és minőséget is jelzik számunkra, így érdemes elsajátítani jelentésüket, hogy tudatában legyünk a fogyasztani kívánt italunk tulajdonságaival.

Vermouth, gin és pezsgő – hatodik óra

“Vodka-martinit! Rázva, nem keverve!” Mindenki jól ismeri James Bond egyik már-már védjegynek számító mondatát. Bátor személyiségre vall, hogy a vodka martini elkészítésének “szigorú szabályait” megszegve kérte italát. Érdemes tudni, míg néhány koktélt shakerben készítünk, addig az olyan italokkal, amiben vermouth is helyett kap – Vodka Gibson, Gibson, Dry Martini, Vodka Martini – igen óvatosan kell bánnunk. A vermouth szerkezete intenzív keverésre, vagy rázásra megváltozik és az addig kristálytiszta ital fátyolossá válik, amit nem túl elegáns a vendég elé szervírozni. Az említett négy koktél alapanyaga mindössze gin vagy vodka és vermouth (Martini Dry), de jó ha odafigyelünk az elkészítésre és hogy pontosan mit rendelt a vendég, ugyanis a díszítés sem mindegy. Míg a Dry Martini és Vodka Martini dísze az olívabogyó és a citrom permet, addig a Gibsont és a Vodka Gibsont az italba helyezett gyöngyhagyma különbözteti meg. Apró, de fontos részletek.

Most térjünk át egy jól bevált italhoz aminek ott a helye minden partin és rendezvényen. Ez nem más, mint a pezsgő. De milyen koktélok esetén találkozhatunk vele? Négy közkedvelt pezsgő alapú, gyümölcsös italt készítettünk el a mixertanfolyamon. Ha azt olvassuk  vagy halljuk, hogy Mimosa, sokaknak ismerősen csenghet. Narancslé és pezsgő remek kombinációja. Óvatosan kell bánnunk a pezsgővel, hogy minél kevesebb szénsav távozzon a koktél elkészítése során. A következő ital, egy édes-fanyar változat, eper és pezsgő kombinációja, a Testarossa. Az eper íze kiválóan illik a pezsgő szénsavasságához. Kiváló választás egy partihoz.
Feketeribizli likőr, vagyis Créme de Cassis és a francia attitűd jellemzi a Kir Royal italt. Félix Kir, Dijon egykori polgármesterének köszönhetjük a koktélt, akinél valahány hivatalos vendég megfordult ezt a feketeribizli-pezsgő kombinációt kínálta. De nemcsak a franciák, hanem az olaszok is jeleskedtek a saját pezsgő alapú koktéljuk feltalálásában. A Bellini barack püré (eredetileg fehér húsú barack) és pezsgő együttese, nevét a híres, olasz festőről Giovanni Belliniről kapta. A koktél színe eredetileg ragyogóan rózsaszín, épp olyan színű, mint amilyet a Bellini festményeken láthatunk.

A következő fejezetben tovább ismerkedünk az italokkal, megkóstolunk néhány igazán férfias koktélt, száraz, erős és elegáns italokat …

www.mojito.hu
info@mojito.hu
+3620 355 8400

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

feb
20
ked
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
Alapfokú mixertanfolyam @ Szekszárd
feb 20 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
21
sze
16:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
Alapfokú mixertanfolyam @ Keszthely, VSZK
feb 21 @ 16:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
Alapfokú mixertanfolyam @ Kecskemét
feb 21 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
feb
28
sze
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
Alapfokú mixertanfolyam @ Sopron, Sky Bár
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
17:00 Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
Kettő az egyben: barista és mixe... @ Sopron, Solo étterem
feb 28 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és[...]
Már
1
csü
15:00 Barista tanfolyam @ Győr
Barista tanfolyam @ Győr
Már 1 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Ingyenes Free Pouring Tréning @ Budapest, Mojito Mixeriskola
Már 1 @ 17:00 – 17:00
Szeretettel Várunk minden Kedves volt és jelenlegi hallgatónkat március 1-én, csütörtökön az ingyenes Free Pouring tréningen! Egyedülálló lehetőség a hallgatóinknak, hogy tovább képezzék magukat és elsajátítsák a szakma fortélyait. Gyere és képezd magad TE IS a Mojito[...]
Már
5
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Alapfokú Mixertanfolyam @ Győr
Már 5 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
Már
6
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szombathely
Már 6 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában és Angliában[...]
18:00 Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Barista tanfolyam @ Sopron, Solo étterem
Már 6 @ 18:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés