Oldal kiválasztása

Top 10 Don the Beachcomber koktél

Top 10 Don the Beachcomber koktél

DONN BEACH (korábbi ismert nevén Ernest Raymond Beaumont Gantt) találta ki a Tiki koktélokat, amikor 1933-ban egy trópusi-tengeri témájú kis bárt nyitott meg, a Don’s Beachcomber Café-t, egy apró helyen a McCadden Place-ben, Hollywoodban. Hoolywood Boulevard utcájáról besétáló támogatókat hajtotta a kíváncsiság és jó néhányan feleszméltek, hogy egy fontos stílus és kultúra megalapításában vehetnek részt, amely közel egy évszázadon át virágkorát élte az országban és a világ többi részén is. A világutazó és kalandor Donn volt az eredeti feltalálója több, mint 90 egzotikus rum koktélnak, ide értve a Zombie, Cobra’s Fang és a Pearl Driver, hogy csak egy pár koktélt említsek. Nézzük meg a 10 legjobb Tiki koktélt.

10.) NEVER SAY DIE

mixer_kepzes_tanfolyam

A gazdag és frissítő, Never Say Die koktél volt Donn egyik legambiciózusabb itala, mégis az ital maga kissé konzervatív természetű, mivel három különböző rumot is használt. Mindenesetre az ízek elég robusztusak, mivel 9 összetevőből készül az ital.

Figyelemre méltó, hogy a már kevésbé népszerű “chimney” pohárban szervírozzák ezt az italt, ami legalább a korai 1800-as évektől létezik. A koktél egyik korai publikálása “The Man of War’s Man” fejezetben a Blackwood’s Magazinban található (Volume 18, 1825). Az írás a következőképpen szól: “Cheer up then, and never say die, for the devil a morsel of good it will do.”

Egy másik Donn Beach koktél, Three Dots and a Dash, hasonló háborús időszak alatt játszott nagy szerepet, ez jól mutatta a Tiki koktélok iránti vágyódást, a gazdasági mélypont és a háború színháza közepette.

9.) MISSIONARY’S DOWNFALL

mixer_kepzes_tanfolyam

Donn legszeszélyesebb koktéljai közül kiemelkedő ez a klasszikusnak számító Missionary’s Downfall, aminek egyedülálló megjelenése van és amihez friss gyógynövényeket és gyümölcsöket használnak. A koktélt blenderben készítik, ami abban az időben igazi modern újításnak számított. A kései 1930-as években született meg ez a koktél, ütős és frissítő, valamint az ital egy kevés mézzel és barackkal tartja fent a fogyasztó érdeklődését, azzal a ténnyel ellentétben, hogy a koktél alkoholtartalma igen csekély.

A II. világháború (1939-1945) alatt, Afrikában és Ázsiában számos misszionárius angol, francia és belga telepeket kiutasítottak vagy fogságban tartottak a háború ideje alatt (ha nemzetük a gyarmati hatósággal háborúzott), amely hatással volt Donn Beach életére is, amikor katonaként szolgált.

8.) RUM JULEP

mixer_kepzes_tanfolyam

A Rum Julep nem tartozik Donn Beach legismertebb koktéljai közé, annak ellenére, hogy maga a név népszerűnek bizonyult (mint például egy Planter’s Punch). Ennek ellenére ez a kreáció nagy szerepet játszik minden klasszikus Tiki koktélnál.

Donn Julep-stílusú kreáció ez az ital is, mézes jellegű és egy összetett 9 alapanyagból álló koktél, habár, ami az ital különlegességét adja az a szegfűbors, egyike Donn titkos összetevőinek. Jellegzetes fém pohárban szervírozzák (lásd a képen), de manapság már kevés helyen lehet kapni ezt a koktélt.

7.) NUI NUI

mixer_kepzes_tanfolyam

Hasonlóan a Rum Julep-hez, ez a koktél is Donn Beach kevésbé ismert kreációhoz tartozik. De az egyik Tiki koktél archeológus, Jeff “Beachbum” Berry büszke lehet az ital megtalálására, mivel Donn ezen Nui Nui koktélja (kb. 1937) még sohasem volt publikálva.

Bár látszólag egyszerű természetű, ez az ital olyan ízű, mint az ambrózia. A bő citrusos és vanília ízek keverednek a gazdag íz világú sötét rummal és egy kevés szegfűszeggel, így csodálatos frissítő koktélhoz lehet szerencsénk. Érdekes módon, az ital nem túl tüzes, Donn mégis csupán hármat engedett meg a vendégeknek – valószínűleg azért, mert a koktélban jól harmonizálnak az összetevők, így a vendégnek nem igazán tűnt fel a bőséges alkoholtartalom.

Megjegyzés: A Donn által készített formulákban található szokatlan ízek és az arányok kiváló egyensúlya miatt nehéz volt megállapítani, hogy mennyire veszélyes az adott koktél. Ez lehetett az oka az italok korlátozásának. Vissza kell emlékeznünk, hogy az 1930-as években még senki nem tapasztalt ilyen többrétegű, erős italokat és nem létezett még tanácsadás az alkoholfogyasztás kapcsán, nem ismerték fel az alkoholmérgezés jeleit sem.

6.) 151 SWIZZLE

mixer_kepzes_tanfolyam

A potenciális 151 Swizzle koktél elég erős, ezért Donn ebből is fejenként csak hármat engedett meg. A Lemon Hart & Son 151 Rum még egészséges dózisával, Donn klasszikusa olyan volt, mint egy szteroidokkal felturbózott Daiquiri. Mialatt a jó “swizzle” recept körül több vita is támadt, egyik variáció sem aratott olyan nagy sikert, mint Donn eredeti itala. Az összetevők között szerepel a félreismerhetetlen Demerara rum, a nehéz-testes ízjegyek felerősödnek az édes és fűszeres összetevők mellett, de persze csak meghatározott mennyiséggel, ami még kellemesen fogyasztható.

Más swizzle variációk, amelyeket a top-csúcskategóriában tartunk számon, Donn Beach eredeti koktéljának közeli leszármazottjai, Martin Cate népszerű 2070 Swizzle koktélja, Tim “Swanky” Glazner által feltalált Swanky’s Swizzle és Mai-Kai által készített 151 Swizzle kreációk. Mai-Kai verziója, a lehető legjobb, amit kipróbálhatsz és az étterem 1956-os nyitása óta az eredeti menün szerepel.

A több, mint 300 éves hagyományokkal rendelkező Demerara rum gazdag, sötét és ízletes, ez az ikonikus Lemon Hart & Son névvel illetett egyetlen rum, amit a klasszikus Tiki-korszakban használtak.

5.) PEARL DIVER

mixer_kepzes_tanfolyam

A Pearl Diver határozottan Donn legkülönlegesebb koktéljai közé tartozik, nem utolsósorban a bonyolult és egyedülálló vaj-alapú keveréknek köszönhetően. Gazdag, krémes és nyugtató az ízletes naranccsal és mézzel, az eredeti Pearl Diver koktélt egyedülállóan bordázott pohárban szervírozták, ami vonzotta a kíváncsi tekinteteket.

Az 1970-es években kissé feledésbe merült, mégsem tűnt el örökre, A híres Tiki archeológusnak, Jeff “Beachbum” Berry-nek köszönhetően 2014-ben újra előkerült ez a remek koktél és a Mai-Kai étteremben még mindig az eredeti verzióhoz hűen szolgálják fel a vendégeknek.

Megjegyzés: A Missionary’s Downfall koktélhoz hasonlóan, amelybe Donn friss fűszernövényeket és gyümölcsöket kevert, a Pearl Diver italnál is bemutatkozott Donn Beach zsenialitása a molekuláris mixológia terén is, ami nem egészen 70 évvel később fogalmazódott meg.

4.) Q.B. COOLER

mixer_kepzes_tanfolyam

1937-ben találták fel a Q. B. Cooler tiki koktélt, amelyet rengeteg vita övez. Kérdéses, hogy honnan származik és ki volt a koktél eredeti feltalálója. A legtöbben egyetértenek azzal, hogy a legismertebb Tiki koktél a Mai Tai eredeti feltalálója Trader Vic volt. Habár, azt hitték, hogy Donn Beach Q.B. Cooler koktélja szolgált inspirációként Trader Vic-nek, aki titokban kidolgozta saját verzióját , miután már kóstolta Donn kreációját és átnevezte azt.

Bár az igazság már soha nem derül ki, nem lehet elfelejteni, hogy Donn igyekezett titokban tartani a recepteket. Míg Trader Vic Mai Tai itala nagyszerű ital, a Q. B. Cooler sokkal komplikáltabb, három fajta rum, kétféle citruslé, továbbá falernum (egy szirup, amit a karibi és trópusi italokhoz használnak), méz és Angostura bitter is szerepel az összetevők között.

Limitálva készítette el, egy vendégnek csak kétszer szolgálta fel, az ital megtévesztően sima, könnyed (mint a legtöbb Donn Beach koktél) és nem érzékeled azt a pontot, amikor a fejedbe száll a háromféle rum hatása. A egyik rum fajta, amit a használnak a Lemon Hart & Son 151 Rum, így már nincs kétség az adag korlátozása felől.

3.) COBRA’S FANG

mixer_kepzes_tanfolyam

A Cobra’s Fang az egyik széles körben elterjedt Tiki koktélok egyike, nem is beszélve a nehezen megfogható összetevőről, a fassionola-ról (egy szirup, amit a Tiki koktélokhoz használtak). 1916-ban találták fel a fassionola szirupot, amit a Jonathan English Company gyártott, aminek székhelye Kaliforniában, San Diegoban volt. Minden 12-14 hónapra vonatkozólag kis mennyiségben (igény szerint), átlagosan 60-gallonnyi fassionola szirupot gyártottak. A szirupok vörös, arany és zöld változatban is kaphatóak voltak, azonban Donn Beach eredeti receptjében vörös fassionola szirupot használt, valamint ezt használták Pat O’Brien eredeti Hurricane koktéljában is, valamikor az 1940-es évek körül New Orleansban.

Megjegyzés: Jonathan English vörös fassionola szirupjának íze kandírozott gyümölcsös-puncsos volt, az arany változatban passion fruit és narancs ízjegyek szerepeltek, a zöld variációt sok guava és lime jellemezte.

Eredetileg a forgalomba, mint “The Taste Thrill of the Century” néven került, a fassionola nagyon népszerű volt az 1930-as és az 1940-es évek alatt és a legnépszerűbb verziója, ami teret hódított, a passion fruit ízű arany szirup, a “Passionola” volt. Ezenkívül még passionola szóda és passionola gyümölcslé is forgalomba került. Bár sok vállalatnak van már “fassionola” nevű terméke, az eredeti mégis a Jonathan English Fassionola.

2.) Three Dots and a Dash

mixer_kepzes_tanfolyam

Van egy Tiki ital (a Mai Tai és a Zombie koktélokon kívül), ami jól összefoglalja a trópusi mixológia egészét, ez a Donn Beach által létrehozott Three Dots and a Dash koktél. Egy morze jelet is kapott a neve mellé “· · · —“, ami a “V” betűt jelöli, “Victory” (“győzelem”), amit Donn az amerikai tengergyalogosok tiszteletére nevezett így, a díszítése is jellegzetes, három koktélcseresznye és ananász darabka van feltűzve egy pálcikára.

Donn Beach, aki maga is a fegyveres erőknél szolgált, olyan dolgot hozott létre, amely nemcsak a Tiki korszak klasszikus jelképeit hozta el, de egy különleges ízvilágot is teremtett, ami egyszerre frissítő és egzotikus. Ezen koktélok kulcsa az édes és fűszeres elemekben rejlik. Van egy népszerű Tiki bár Chicagoban, amit a Tiki hangulata ihletett és remek koktélok kerülnek felszolgálásra, ez nem más, mint Florida világhírű Tiki templomának is nevezett Mai Kai.

1.) ZOMBIE

mixer_kepzes_tanfolyam

A Zombie a Tiki koktélok Mona Lisa-ja (amit az elmondások szerint egy vendég keresztelt el így, aki három ilyen ital fogyasztott és olyannak érezte magát, mint egy “élőhalott”).

A tapasztalt történész, aki ezt a “halálos bájitalt” is a Tiki gyűjteménybe feljegyezte nem más, mint a Tiki archeológus, Jeff “Beachbum” Berry volt, akinek úttörő 2007-es könyvében a “Sippin Safari“-ban jelent meg, amelyről végül kiderült, hogy ez az “eltűnt” 1934-es Zombie Punch receptje volt.

Donn szigorúan szabályozta, hogy egy vendég csak két ilyen italt fogyaszthatott. Eredetileg “Zombie Punch“-nak hívták, a név idővel rövidült (amikor a hosszú nevű italok kimentek a divatból) és az italt most egyszerűen Zombie-nak nevezik.

Olyan népszerű volt az ital, hogy még egy poharat is elneveztek róla (13 unciás, egyenes oldalú “Zombie pohár”), amelyet mára széles körben használnak. A koktél történelmileg is figyelemre méltó, mivel a Lemon Hart & Son 151 Rum is szerepel az összetevők között, ami egyébként kevés receptben fordul elő. Ahhoz, hogy hűek maradjunk az eredeti verzióhoz, csak a Lemon Hart & Son Rumot kellene használnunk.

Érdekes módon, annak ellenére, hogy a Zombie ilyen kiemelkedő helyen szerepel, az ital maga nem tartozik a legjobb Donn Beach koktélok közé, nem utolsó sorban, mert a receptet sokszor variálták az évek során. Meg kell említeni, hogy amikor Donn először üzletet nyitott, kielégítette a 14 évnyi alkoholtilalom okozta alkohol iránti vágyat. Donn megnyitotta a boltját a tilalom hatálytalanítása után 1933-ban.

Megjegyzés: Nagy elismerés jár Jeff “Beachbum” Berry-nek, a Tiki italok hivatalos történészének, aki összegyűjtötte és újra felfedezte a fent említett koktélok receptjeit. A titokzatos bizonyítékok kombinálva a kísérletezésekkel (amely néhány esetben több évig is eltartott), Berry fedezte fel újra a Tiki koktélok értékét, melyek mindegyike megtalálható az itallapokon szerte a világban.

A Zombie receptek számára nagyszerű forrás a Professor Cocktail’s 2013-as receptkönyve a “Zombie Horde“, amely egy óriási gyűjtemény a 86 Zombie recepttel.

Ha Téged is érdekel az alkoholos italok világa és szereted a koktélokat vagy, ha egy jól fizető szakmát szeretnél, akkor látogass el a Mojito Mixeriskolába március 8-án, 17 órakor és jelentkezz az  alapfokú, gyorsított, haladó, American Bartending, vagy az egyéni mixertanfolyamokra. 

A mixertanfolyam célja, olyan szakemberek képzése, akik a nálunk megszerzett, magas szintű elméleti és gyakorlati tudásuknak köszönhetően, a világ bármely pontján megállják a helyüket a bárpult mögött. Az iskola a BACARDI hivatalos magyarországi mixer iskolája, a Bacardi termékek mellett több mint 300 fajta itallal ismerkedhetnek meg a hallgatók. A mixer hallgatóknak a tanfolyam végén magyar-angol bármixer tanúsítványt állítunk ki, valamint egy boston shakert is ajándékba adunk.

Bármixerként nívós munkalehetőség és kiemelkedő keresett vár több óceánjáró és folyami hajókon, emellett a hajón eltöltött idő szakmai gyakorlatot is jelent, ami a későbbiekben is jó referencia és lehetőséged van más országok, kultúrák megismerésére is.

Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam 
Képzés időtartama: mixertanfolyam 12 hét, barista tanfolyam 6 hét
Képzés beosztása: heti 2 alkalom, alkalmanként 3-3 óra
Tandíj: 150.000 forint helyett 140.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat és a tankönyvet is.

mixer_kepzes_tanfolyam

Alapfokú mixer tanfolyam
Képzés időtartama: 12 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 3 óra
Tandíj: 85.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat és a tankönyveket.

Gyorsított mixer tanfolyam:
Képzés időtartama: 6 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 6 óra
Tandíj: 95.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat és a tankönyveket.

Egyéni mixer tanfolyam
Képzés időtartama: akár 1 hét alatt
Képzés beosztása: előre egyeztetett, egyéni beosztás alapján
Tandíj: 130.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat
és a tankönyveket.

Haladó mixer tanfolyam
Képzés időtartama: 8 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 3 óra
Tandíj: 85.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat is.

American Bartending tanfolyam
Képzés időtartama: 5 hét
Képzés beosztása: heti 1 alkalom, alkalmanként 3 óra
Tandíj: 60.000 forint, ami tartalmazza a vizsgadíjat is.
Kedvezményes tandíj: 30.000 forint, minden hallgatónknak 50%-os kedvezményt biztosítunk.

Társiskolánkkal, a Barista Akadémiával közösen indított Kettő az egyben: mixer és barista tanfolyammal kedvezményesen szerezhetsz két szakmát rövid időn belül, amivel jelentős előnyre tehetsz szert a munkaerő piacon is. A barista és mixer hallgatók számára ajándék továbbképzési tréningeket is adunk: pincér, standolás-elszámoltatás, rendezvényszervezés, kommunikációs, free pouring és angol bárszaknyelv tréninget.

Ne maradj le a mixer és barista képzésekről,
iratkozz be március 8-án, 17 órakor
a Mojito Mixeriskolában és a Barista Akadémián!

További részletekért böngéssz a Tanfolyamok menüpont alatt, vagy keress minket facebookon és instagramon!

Információ:
+3620 355 8400
info@mojito.hu

www.mojito.hu

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Tanfolyam időpontok

Már
23
pén
15:00 Barista tanfolyam @ Baja
Barista tanfolyam @ Baja
Már 23 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
Már
25
vas
17:00 Barista tanfolyam @ Hévíz
Barista tanfolyam @ Hévíz
Már 25 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
17:00 Barista tanfolyam @ Zalaegerszeg
Barista tanfolyam @ Zalaegerszeg
Már 25 @ 17:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
Már
26
hét
15:00 Barista tanfolyam @ Kecskemét
Barista tanfolyam @ Kecskemét
Már 26 @ 15:00
Ki az a Barista? A kávéfőzés mestere, egy olasz eredetű szó, pontos jelentése: báros Mixer és Barista= Az igazi bártender A mai világban egy bártender, nem csak finom és egyedi koktélokat készít, ismeri az italok[...]
ápr
4
sze
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szentes
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szentes
ápr 4 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
ápr
9
hét
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Békéscsaba
Alapfokú Mixertanfolyam @ Békéscsaba
ápr 9 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
ápr
10
ked
17:00 Alapfokú Mixertanfolyam @ Szolnok
Alapfokú Mixertanfolyam @ Szolnok
ápr 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
Alapfokú mixertanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Mojito Mixeriskola 1999 óta képez a magyar és a nemzetközi munkaerőpiacra mixereket, baristákat, és sommelier-ket. Folyamatosan fejlesztett tananyagunknak köszönhetően hallgatóink ma már 20 országban dolgoznak világszerte. Oktatóink az USA-ban, Kubában, Brazíliában, Spanyolországban, Dubai-ban, Németországban, Ausztriában[...]
17:00 American Bartending tanfolyam @ Budapest
American Bartending tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
American Bartending Tanfolyam: A Mojito Mixeriskola AMERICAN BARTENDER TANFOLYAMAIN 2006 óta foglalkozik bártenderek (mixerek) magas szintű oktatásával, hogy megfeleljenek a magyar és a nemzetközi munkaerőpiac elvárásainak. Az American Bartending tanfolyam célja, a gyors, látványos és pontos koktélkészítés, valamint az[...]
17:00 Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
Barista MasterClass Tanfolyam @ Budapest
ápr 10 @ 17:00
A Barista MasterClass Tanfolyam egy 3 órás barista képzés, amelyben az alternatív kávékészítési módszereket ismerheted meg. Illat felismeréssel és különleges „specialty” kávék kóstolásával tréningezzük az íz- és illatfelismerő készségeidet. Dűlő szelektált, számos ország termőterületeiről érkező magas minőségi kávékat kóstolhatsz[...]

Tanfolyam jelentkezés

Adatok

 

Ellenőrzés