Barion Pixel
menu

A koktélokhoz felhasznált gyümölcsök! Honnan is származnak?

2020. május 12. 00:00

A mixer tanfolyamon használt gyümölcsök!

A Mojito Mixeriskolánál fő szempont, hogy csak is friss és jó minőségű gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket használunk a koktélok elkészítéséhez és díszítéséhéhez. Nagyon fontos összetevők az alapszeszek, likőrök és a szirupok mellett, hiszen vizuálisan és az ital ízében egyaránt megjelenik az elkészített kevertitaloknál. Tehát nézzünk bele a pult alatti hűtőinkbe és vegyük górcső alá mi is található bennük. Nem beszélve arról, hogy kedves vendégeink bármikor tehetnek fel egy keresztkérdést, amire illik tudni válaszolni. Példának okáért, min terem az ananász vagy miért „csüng” a banán a gravitációval ellentétesen? J

Gyümölcsök

gyümölcs szó gazdasági, felhasználói fogalom. Gyümölcsnek általában az emberi fogyasztásra nyersen és frissen alkalmas terméseket és álterméseket tekintik. A köznyelv többnyire megszorítóbb értelmű, és csak a fás növényeken termő gyümölcsöt tekinti gyümölcsnek (az édes ízt is társítja), míg a tágabb definícióba beleférnek a dinnyék, de akár a frissen fogyasztott paradicsom is. A lágy szárú, egyéves növény frissen és nyersen fogyasztható terméseit, tehát innen nézve inkább gyümölcsnek, a termesztéstechnológia felől inkább zöldségnek szokás nevezni. A gyakorlatias választóvonal leginkább az, hogy az adott kultúrkörben jellemzően inkább nyersen vagy főzve-sütve fogyasztják-e. (wikipedia)

Mérsékelt égövi gyümölcsök

 Termesztett gyümölcsök

  • húsos gyümölcsök: alma, eper, szőlő, görögdinnye, sárgadinnye…
  • csonthéjas magvak: dió, mandula, pisztácia, gesztenye…

Vadgyümölcsök

  • Húsos gyümölcsök: vadalma, csipkebogyó, vadkörte, boróka…
  • Csonthéjas magvak: mogyoró…

Déligyümölcsök

  • Húsos gyümölcsök: banán, ananász, citrom, narancs…
  • Csonthéjas magvak: kesudió, kókusz

A bevezető ismertető után pedig nézzünk bele a pult alatti hűtőinkbe és a teljesség igénye nélkül és vegyük górcső alá mi is található pontosan bennük.

Sárkánygyümölcs: A más nevén pitahaya, pitaya vagy dragonfruit Dél-Amerikából származik. A kaktuszfélék családja tartozó gyümölcsöt Izraelben, Vietnámban és Kínában is termesztik. Frissen fogyasztva például gyümölcssalátában elősegíti az emésztést és jó hatással van a gyomorra. Ez a gyümölcs nyersen is fogyasztható. Nagyon jól megállja a helyét gyümölcssalátákban, koktélokban, bólékban is.sárkány gyümölcs

Banán: A banán eredetileg Malajziából származik, de a világ legtöbb szubtrópusi éghajlatú országába átterjedt. A banán palánták átlagosan 5-6 méter magasak, bár 15 méter magasra is megnőhetnek. Világszerte több mint 1600 banánféle ismert, melyek elsősorban szín és cukortartalom alapján különböznek. Kezdetben az apró, fejletlen kis banánok – melyek még egyenesek – lefelé lógva a talaj irányába növekszenek. Ez azonban idővel megfordul, inkább a nap lesz vonzó számára, ennek hatására meggörbül és a gravitáció hatásának ellentmondva felfelé kezd el növekedni.

Lime: Íze miatt gyakran a citromhoz hasonlítják, de annál savanyúbb, jellegzetesebb, mérete kisebb és színe jellemzően zöld. Mostanra különböző alfajai a trópusi területeken gyakran termesztett gyümölcsnek számítanak. Elsősorban italok, főként koktélok ízesítésére használják, de egyes ételeknek is fontos összetevője és C-vitamin tartalma jelentős. A Földközi-tenger keleti térségében és Afrikában feltehetően i. sz. 1000 körül jelent meg az arabok, míg Európában a 12–13. században a Közel-Keletről visszatérő keresztes lovagok közvetítésével. Az amerikai kontinensen (különösen Mexikóban, Floridában és a karib-tengeri szigeteken) a gyarmatosítással együtt terjedt el, hasonlóan más citrusfélékhez.

Citrom: Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, Ausztráliában valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik. A 3-5 méteres fa gyümölcse egész évben terem. Mostanra különböző alfajai a trópusi területeken gyakran termesztett gyümölcsnek számítanak. Mind héja, mind leve jól használható gyümölcslevesek, kompótok, turmix italok, rizsételek, limonádék, koktélok, puncsok, szószok, hidegtálak stb. ízesítésére. A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Ma is fogyasztott fajtáit a XVI–XVII. század óta ismerik. Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is és járványok megfékezésére.

Narancs: A mediterrán, szubtrópusi és trópusi klímában tenyészik, a hegyvidékeken 2000 m magasságig termeszthető. A narancs legfeljebb 8 m magas, örökzöld, alacsonyan elágazó, terebélyes, gömbölyded koronájú fán terem. A gyümölcsök virágzás után 6-9 hónap múlva érnek meg; igazi aromájukat teljesen éretten, közvetlenül a szedés után élvezhetjük; a tárolás során ízükből sokat vesztenek. Különböző édességek, cukrászati termékek, likőrök, de édes sütemények és krémek készítéséhez, valamint sütve készített szárnyas ételekhez, virágát illatszerek alapanyagául is használják. Nagyon jó íz javító, gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító.

Itt említjük meg a kürasszó kérget, amely a nyugat-indiai szigetcsoport egy részén termő, különleges narancsfajta héja. Ebből készítik a „Curaçao” néven ismert likőrt (kürasszó-likőr) vagy a narancsos csokoládét is.

Mandarin: Dél-Kínából származik, Európába csak a 19. században kezdték beszállítani. A Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában vadon élő növény. A citrustermő vidékeken, főleg a keleti országokban termesztik, bár a trópusokon is jól tenyészik. A mandarinfa kicsi és örökzöld fán terem. Termése narancstermés, melynek külső, viaszos fala sok illóolajat tartalmaz. A gyümölcs kisebb és édesebb a narancsnál, valamint könnyebben hámozható. Általában ősszel szüretelik, és október és január között kerül a gyümölcskereskedésekbe a friss gyümölcs.

grape fruitGrapefruit: Ma világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben, ahol az időnként kritikusan hideg hőmérséklet ellenére az export legnagyobb részét termelik meg. Az angolos írásmód szerint grapefruit, más néven citrancs a citrusformák legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadoson. A pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Magas C-vitamin-tartalma és más vitaminok, biológiailag értékes tápanyagok, szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat. Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, koktélok, teák ízesítője lehet.

Kumkvat: Délkelet-Ázsiában honos. Hosszú ideje termesztik Indiában, Japánban, Tajvanon, a Fülöp-szigeteken. A nemzetség fajai lassan fejlődő örökzöld cserjék vagy alacsony fák, amelyek a 2,5–4,5 méteres magasságot is elérhetik. Sokkal ellenállóbbak, mint más citrusok, mint például a narancsok. Forró nyarat igényel 25–38 °C hőmérséklettel, de a -10 °C alatti fagyokat is sérülés nélkül túlélheti. Az aranysárga színével, különlegessé teszi, a citrusos édes-friss íz pedig nagyon jól illik desszerthez és koktélokhoz.

Gránátalma: A gránátalma vagy grenadin a mirtuszvirágúak rendjébe és a füzényfélék családjába tartozógránátalma nemzetség egyik faja. A gránátalma nagyobb cserje, vagy kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet. Előfordul Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyas ételek, valamint gyümölcssaláták készítése során. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle. A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják érdekes íze és a színe miatt.

Ananász: Az  egyszikűek osztályába és a broméliafélék családjába tartozó nemzetség. Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika. Elsőre sokaknak egy olyan fa jut eszükbe, amin a kókuszdió is terem, ennek ellenére az ananász bokrokon terem. Csak úgy magában fogyasztva, felkockázva is mennyei, tehetjük gyümölcssalátába, készíthetünk belőle smoothie-t, de természetesen kiváló koktélalapanyag frissen és üdítő formában is. Mediterrán cégek pedig rögtön borrá érlelik, vagy konzervet csinálnak belőle.

Passion Fruit (Maracuja) :  Brazíliából származik, és világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon. A maracuja a tövén fásodó, évelő, örökzöld kúszónövény. Spirális, el nem ágazó kacsokat fejlesztő hajtásainak hossza elérheti a 15 m-t is. A fáról frissen szedve fogyasztják vagy gyümölcsként tálalják a magok is ehetők. Gyümölcslében nagyon jellegzetes ízű, frissen koktélokhoz is használják, de szirupot is készítenek belőle.passion fruit

Érdekességként néhány ötlet mit is lehet csinálni ezekkel a fantasztikus gyümölcsökkel.

https://www.youtube.com/watch?v=GBwW081zI6w

https://www.youtube.com/watch?v=l-OW_Ev_6OI

Természetesen a felsoroltakon túl még számtalan gyümölccsel találkozunk munkák során. Amennyiben még jobban elmerülnél a témában, szeretnénk figyelmedbe ajánlani a honlapunkon található mixer lexikont, vagy jelentkezz bátran Online Alap Mixertanfolyamunkra.

https://mojito.hu/tudasbazis/mixer-lexikon/

https://mojito.hu/termek/online-alapfoku-mixertanfolyam-folyamatosan-budapest/

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...