Barion Pixel
menu

Itt a nyár, kezdődik a Fröccs szezon! Történelem – Mixertanfolyam

2020. május 29. 00:00

A Fröccs !!!!

Júniusban megérkezik a nyár, tedd hangulatosabbá a forró napokat egy igazán finom és minőségi kreációval, a Fröccsel! Szeretnénk bemutatni a kezdeteket és azt is, hogyan tudod fokozni az élményt és egy finom boralapú koktéllal.

fröccs mixertanfolyam mixsertanfolyamA fröccs vagy régiesen a spriccer bor és szódavíz keveréséből alkotott ital. 2013-ban felvették a Magyar Értéktárba. A bor és szódavíz mennyisége alapján különféle nevű fröccsök léteznek. A fröccs elnevezést alkalmazzák más szeszes, sőt nem szeszes italkeverékekre is, mint például az alma fröccs. Német nyelvterületen is ismert Gemischt vagy Sauergespritzter néven. A borecet (acetabulum) és víz különféle arányú és ízesítésű, posca néven ismert keveréke, több évszázadon át volt a Római Birodalom univerzális, hűsítő, üdítő, egészségmegőrző itala.

A fröccs eredete:

  1. október 5-én Fáy András ifjú reformer, író, politikus és nemzetgazda fóti pincéjébe hívta szüretre mixertanfolyam fröccsVörösmarty Mihályt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, nemcsak a szódavíz előállítását kellett felfedeznie, hanem természetesen fel kellett találni egy olyan üveget is, amelyből a szódavizet ki lehessen fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs szót. A költő később a Fóti dal című költeményében említi meg a szódával hígított bort:

„Fölfelé megy a borban a gyöngy, jól teszi
Tőle senki a jogát el nem veszi
Törjön is mind ég felé az ami gyöngy
Hadd maradjon gyáva földön a göröngy”

https://www.youtube.com/watch?v=xcQImx0yQkg

A Fáy-présház és a közelében levő Vörösmarty-kunyhó is jelentős szerepet töltött be, ugyanis Vörösmartyn kívül Kossuth Lajos és Deák Ferenc is gyakran ellátogatott ide. Ma a présházban étterem működik, a kunyhóban a verselést megörökítő egykori Ferenczy István festmény is látható. A fröccs elterjedésére és népszerűségére jellemző, hogy ma már többféle változatot tartanak belőle számon: a hosszúlépés, a kisfröccs, a házmester­fröccs, a matrózfröccs, és még sorolhatnánk.

Fröccsvariációk:

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavízmixertanfolyam fröccs

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Szárszói fröccs (horgászfröccs vagy totemfröccs) 1 dl bor + 3 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs (lakó fröccs / kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Krúdy fröccs: 9 dl bor + 1 dl szódavíz

Sóher fröccs: 1 dl bor + 9 dl szódavíz

Góré fröccs: 1 pohár borhoz pont egy spricc szóda

Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szódavíz

Mafla vagy Maflás: 0,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Csatos: 1 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Lámpás: 1,5 liter bor + 0,5 liter szódavíz

Magyar–angol: 6 dl bor + 3 dl szódavíz

Bakteranyós: 2,5 dl bor + 2,5 dl szóda

Tisza fröccs: 1 dl vörösbor + 1 dl pezsgő

Borsszem Jankó/Macifröccs: 2,5 dl szódás málnaszörp + 2,5 dl bor

Deák bólé: sok szóda cseppnyi bor

Borcsi fröccs: 2 dl bor + 2 dl szóda

Érdemes megjegyezni, hogy egy jó fröccs csak is minőségi borból tud elkészülni. Szeretnénk segítséget nyújtani a Varga Pincészet kiváló borainak bemutatásával.

.Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling – száraz, 2019

„egyszerre édeskés és fanyar íz világ, némi keserűmandulával”

mixertanfolyam aranymetszés varga pincészetBorcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Badacsonyi Olaszrizlingnél talán sikerültmixertanfolyam fröccs megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érleltség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. „Nem egy könnyen érthető bor”, mondta Máté fiam egyik esti borozgatásunk alkalmával. Hát igen, már a neve is zavarba hoz. Olasz közvetítéssel került hozzánk ez a német szőlőfajta, amely a világon átütő sikert csak egy helyen ért el; Magyarországon. Az egész országban, de Badacsonyban különösen, az Olaszrizling szőlő képviseli a legnagyobb területet. Talán a mi ásványokban gazdag földjeink és a hosszú, nagy biztonsággal csak nálunk jellemző vénasszonyok nyara hatására egy ilyen különleges  fajta nálunk mutatja meg a legszebben magát, és mi magyarok elég türelmesek vagyunk, hogy megfejtsük titkait. Óriási, robosztus test, emiatt némi glicerines édességérzet párosul a keserű mandula ízével, élénk, kellemes savak fanyar föld ízekkel, utóíze másnap reggelig tart. Fogyasztását fűszeres, nehéz ételekhez, éjszakai borozgatáshoz 16°C-ra hűtve ajánlom. Kedves egészségére!

Aranymetszés Friss Irsai Olivér – száraz, 2019

„illata muskotályos és igen erőteljes, íze alapvetően gyümölcsös, citrusokat, grapefruitot fedezhetünk fel”

mixertanfolyam fröccsAmikor 2007. évben útjára indítottuk az Aranymetszés termékcsaládot, a név sugallta tökéletes arányok fogalma mégVarga-Máté-és-Varga-Péter-Díjnyertes-Olaszrizling együtt járt a késői szüreteléssel és két-három éves érleléssel. Mára a gyümölcsös, gyorsan fogyasztásra kerülő, szénsavas boroknak olyan népszerűsége alakult ki, ami kikényszeríti helyüket a borkülönlegességek között is. Ezért döntöttünk a fehér címkés, csavarzáras Friss Aranymetszés borcsalád bevezetéséről a legjobb primőr boraink részére. Az Irsai Olivér az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon. Illat intenzitásában verhetetlen, és primőr borként elkészítve illatminőségben, eleganciában is kiváló. Összességében olyan különleges, összetéveszthetetlen élményt nyújt, amitől különösen fontossá vált napjaink egyre bővülő borválasztékában. Talán ez okozza, hogy rövid időn belül belföldön és külföldön egyaránt az egyik legismertebb magyar borfajtává válhatott Színe zöldessárga, illatában és ízében a muskotályos jelleg mellett erős citrusos és ananászos érzetek dominálnak. Az enyhén szénsavas Irsai Olivér fogyasztását 14 oC-on ajánljuk salátákhoz, fűszeres levesekhez és szárnyas húsokhoz egyaránt. Kedves egészségére!

Aranymetszés Friss Rozé – száraz, 2019

„gyümölcsös, elegáns”

mixertanfolyam fröccsAmikor 2007. évben útjára indítottuk az Aranymetszés termékcsaládot, a név sugallta tökéletes arányok fogalma még együtt járt a késői szüreteléssel és két-három éves érleléssel. Mára a gyümölcsös, gyorsan fogyasztásra kerülő, szénsavas boroknak olyan népszerűsége alakult ki, ami kikényszeríti helyüket a borkülönlegességek között is. Ezért döntöttünk a fehér címkés, csavarzáras Friss Aranymetszés borcsalád bevezetéséről a legjobb primőr boraink részére. Ha majd egyszer borszakírók arra fogják keresni a választ, hogy honnan indult útjára az Európát és a világot meghódító rozé divat, nyugodtan gondolhatnak kis hazánkra is. A rozéfogyasztás minden országban évről-évre növekszik, de sehol nem olyan mértékben, mint nálunk. A népszerűség egyik fontos oka lehet, hogy kialakult egy sajátos magyar stílus. Egri Kékfrankosunk igazi magyar rozé, illatában és ízében erdei szamócára, málnára emlékeztet, friss, üde megjelenését fokozza az erjedésből visszamaradt szén-dioxid tartalom. Fogyasztását szinte minden ételtípushoz ajánljuk, ha egy ételsorhoz egy palackot bontunk, akkor a legjobb választás. 10-12 C-ra hűtsük!

Amennyiben még több érdekességet szeretnél megtudni a Mojito Mixeriskola partneréről és kiváló minőségű díjnyertes borairól látogass el a Varga Pincészet honlapjára.

https://vargabor.hu/

Érdekességként néhány ötlet mit is lehet készíteni a finomabbnál finomabb borokból.

https://www.youtube.com/watch?v=ax51g6d4Ao4

https://www.youtube.com/watch?v=4GhVI97gAOY&list=PLQl5IEZ0w30mC_Rzv6N84-FB_Fq5DAgnS&index=117

https://www.youtube.com/watch?v=2YwJfFbpIY4&list=PLQl5IEZ0w30mC_Rzv6N84-FB_Fq5DAgnS&index=143

Abban az esetben, ha szeretnéd ezeket a koktélokat profin és magabiztosan elkészíteni.

Jelentkezz bátran Akciós Alap Mixertanfolyamra.

12 HÉT, HETI 1 ALKALOM, 85.000 FT RÉSZLETFIZETÉSSEL, MAGYAR-ANGOL NYELVŰ MIXER BIZONYÍTVÁNY!

Utald el június 15.-ig a tanfolyam akciós díját: 69.000.- Ft-ot, hogy részesülhess a kedvezményben!

A tanfolyam normál ára: 85.000 Ft

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]
www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...