Hírek

A gin története és gin alapú italok

By október 26, 2018 No Comments

A gin történelme egészen a XIII. századi Hollandiáig vezethető vissza, de világkörüli útját a XVII. században kezdte Nagy-Britanniában.

Páyafutását Genever néven kezdte, ami borókapálinkát jelent, habár ez meglehetősen különbözik attól az italtól, amit ma ginnek nevezünk. Maláta bort desztilláltak amíg az el nem érte az 50%-os alkohol tartalmat. Mivel önmagában ihatatlan volt, boróka bogyót és különféle fűszereket és gyógynövényeket adtak hozzá. Eredetileg gyógyszertárakban árulták májbetegségek, köszvény és epekő gyógyítására.

A britek a XVI-XVII. században, az antwerpi csata során fedezték fel a gint, amikor a hollandokkal szövetségben a spanyolok ellen harcoltak a 80 éves háború keretein belül. A “Genever: 500 years of Hisory in a Bottle” (Genever: 500 év történelme eg palackban) szerzője szerint ekkor alakult ki a “dutch courage” szólás, ami magyarra fordítva italból merített bátorságot jelent. Attól függően, hogy hogyan volt lepárolva, íze vagy vodkára vagy whiskeyre hasonlítot.

Miután az angol katonák hazatértek a frontról, saját maguk kezdték készíteni az akkor már ginre rövidített italt. Az ital hamar nagy népszerűségnek örvendett. Ez köszönhető volt annak is, hogy akkoriban egészségtudatos döntésnek számított, ha valaki az alkoholt választotta víz helyett. Akkoriban ugyanis a csapvíz, főleg a városokban rendkívül szennyezett volt, míg az alkohol a lepárlás során megtisztult a kórokozóktól. Az is hozzájárult a sikerhez, hogy csökkentették a tömény italok adóját és az gin-főzdék nyitásához sem kellett engedély. A kormány csak későn vette észre, hová is vezetett a gin őrület.

A rémálom 1721 környékén kezdődött, amikor a ginnek elkezdett rossz híre lenni. Miután olcsón és engedélyek nélkül lehetett előállítani, sok emberhez eljutott és a társadalom függővé vált. London utcáin részeg munkások támolyogtak. Az akkori kormány 1736-ban véget vetett ennek: megemelték a gin adóját és engedélyhez kötötték készítését. Ez az úgynevezett Gin Act. Nem jártak sikerrel, összesen két engedélyt vontak be. Végső lépésként a gint betiltották. Az amúgy sem fényes helyzeten ez csak rosszabbított, hiszen az emberek nem tartották be a törvényt, hanem illegálisan tovább folytatták a készítést és a kereskedelmet.  1751-ben egy új rendeletet hoztak: csökkentették a gin adóját, de csak olyan helyekről lehetett beszerezni, aminek éves bérleti díja több volt, mint £10 (mai árfolyam alapján hozzávetőlegesen £1400).

a IX. százas elejére a gin őrület lecsengett. Ez köszönhető volt a gabona megnövekedett árának és annak, hogy míg Anglia népessége nőtt, a bérek nem. Így az emberek többsége már nem tudta megengedni magának, hogy gint igyon. Erre az időra már csak egy nagyobb gin készítő üzem maradt. Tulajdonosa Alexander Gordon volt. Mára már az ő cége termeli ki az Egyesült Királyság gin forgalmának majdnem a felét.

A Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamain is a standard koktélok mellett, számos különleges koktélt mutatunk be, amiket Te is kipróbálhatsz. A gin változatos alkoholos ital, mely rengeteg stílusban megjelenik. Készítsd el a következő gin alapú koktélok bármelyikét az otthonodban is és kápráztasd el vendégeidet, mint egy igazi bármixer.

GARDEN GIN & TONIC

Hozzávalók:
45 ml gin
15 ml Dolin Blanc vermouth
2 öntet narancs bitter
tonik a feltöltéshez

Díszítés:
1 eper, grapefruit és citrom karika, uborka spirál és levendulaág

Pohár:
Goblet vagy nagy boros pohár

Elkészítés:
Töltsd meg jéggel a poharat, majd öntsd bele a hozzávalókat, a tonikot hagyd a végére kivételével. Helyezd bele és rendezd el a díszítéshez szükséges alapanyagokat.

C&B OLD FASHIONED

Hozzávalók:
45 ml gin
3/4 Lillet Blanc
3/4 Campari
1/4 Bénédictine
1/4 Cointreau
szóda

Díszítés:
narancs peel

Pohár:
Old Fashioned

Elkészítés:
A szóda kivételével töltsd az alapanyagokat jégre egy keverőpohárba, bárkanállal keverd össze. Az Old Fashioned pohárba helyezz friss jeget, erre töltsd át az italt, majd jöhet a szóda. Végül mehet bele a narancs peel.

GIN ON GIN JULEP

Hozzávalók:
15 ml cukorszirup
15 nagy mentalevél
30 ml Bols Genever
30 ml Plymouth gin
szóda

Díszítés: 
mentaág

Pohár: Julep

Elkészítés:
Egy Julep pohárban nyomkodd át muddlerrel a mentát a cukorsziruppal. Töltsd meg zúzott jéggel a poharat, majd add hozzá a genever és a gin alkoholos összetevőket. Töltsd fel szódával és díszítsd az italt mentaággal.

DIY PINK GIN COCKTAIL

Hozzávalók:
60 ml London dry vagy Old Tom gin
4 öntet Angostura bitter

Díszítés:
Lime peel

Pohár:
Coupe

Elkészítés:
4 öntet Angostura bitter kerüljön a pohárba, majd futtasd körbe vele a pohár falát. A gint keverd össze kevés jéggel, hogy lehűljön az ital, majd szűrd át a pohárba. Lime pellel díszítheted és kész az egyszerű és finom gin alapú koktél.

Ezt a néhány gin alapú italt bátran elkészítheted a saját otthonodban is, mint egy igazi bármixer. Ha további koktélokat szeretnél megtanulni, akkor látogass el a Mojito Mixeriskolába és jelentkezz a mixer tanfolyamra, ahol amellett, hogy szórakozni és ismerkedni fogsz, hasznos és jól kereső bármixer szakmával gazdagodsz. A mixer képzések végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer tanúsítványt állítunk ki, egy boston shakert és munkaajánlatot is kapsz!

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megalapozhasd a karriered!

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:  NOVEMBER 8.

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

INFORMÁCIÓ:
+3620 355 8400
INFO@MOJITO.HU

www.mojito.hu

Leave a Reply