Barion Pixel
menu

A tölgyfahordós érlelés megértése

2017. május 31. 00:00

Ha létezik olyan dolog, amiért mindannyian megőrülünk egy kicsit, az egy tölgyfahordóban érlelt ital. Ha nem vagy egy rövidital kedvelő, akkor is akad olyan tölgyfahordóban érlelt termék mely tetszeni fog, mint a balzsamecet, Worchestershire szósz vagy a Tabasco.

Toasting-Casks-683x1024-200x300

Aki részt vett már egy whiskey mesterképzésen, talán hallotta a kifejezéseket, mint vanillin, tannin, lignin, lactone, alligator char, conditioning – és valamit a „kapzsi angyalokról”.

Nem csak a nyelv kevéssé érthető, hanem a tudományos háttere is zavaros. Mivel az évjárat jelölését egyre több üvegről levették, egyre fontosabb megérteni a tölgyfahordók hatását.

A régészeti leletek szerint a kádár hivatás Kr.e. 100-ra nyúlik vissza, a fahordók több mint 2000 éve vannak használatban. Mikor a rómaiak eltanulták a kádár hivatást a galloktól a 3. században, ez egy olcsó és biztonságos megoldás volt az agyagedények helyettesítésére. Ez vezetett a korai konyakokhoz, tengerész rumokhoz és amerikai whiskeykhez, melyeknek nem kellett hosszú időt tölteni tölgyfahordókban meleg éghajlaton. Az idő bizonyult a titkos hozzávalónak. Korábban az arany árnyalat eléréséhez a nyersanyagok mellett vaníliát és karamellt adtak a folyadékhoz.

Cask-Sizes-DC-820X375

Firkin – 41 liter/11 us gallon. A neve egy holland kifejezésből ered „negyedik”, mely arra utal, hogy mérete pont egy british barrel (hordó) negyede. Eredetileg világos sör elkészítésére használták.

Quarter cask– 50 liter/13 us gallon. Negyede egy American Standard Barrellnek mint méretben, mint arányban ezzel generálva nagyobb fa folyadék arányt. Skót és amerikai whiskey befejezéséhez használták.

Rundlet: 70 liter/ 18 us gallon. Nagyjából egy british barrel méretének a fele. Bor szállítására használták.

Tierce– 160 liter/42 us gallon. Térfogatban legközelebb egy olajos hordóhoz áll, harmada egy pipenak.  Bor, rum és lesózott termékek szállítására használták.

British Barrell– 160 liter/ 43 gallon. Nagyjából egy hogshead méretének a fele. Sör raktározására használták.

ASB Barrel– 200 liter/ 53 gallon. az american standard barrelt az egész amerikai whiskey gyártás használta, melyeket használat után exportáltak újrahasznosítás végett, hogy újabb érő röviditalokat tarthassanak benne, mint rumot, tequilát, skót vagy ír whiskyt.

Hogshead– 250-300 liter/ 66-79 gallon. A legtöbbet használt hordók Skót és ír whiskyhez, ezek általában az USA-ból származó újjáépített ASB-ből készültek és whiskey érlelésre használták. Egy kicsivel kisebb hordóval, a folyadék arány miatt, úgy hiszik, hogy jobban reagál a hidegebb skót klímára. Mérete kétszer akkora, mint a Barrelnek és fele akkora, mint egy buttnak és negyede egy tunnak. Bor és sör tartására egyaránt használható.

Standard Barrel régi francia borok és konyakok tartására használható. A kádárok fém hevederek helyett fával készítették.

Woodford_Reserve_Distillery-27527-6-774x1024-227x300

Barrique- cognac 300 liter/79 gallon és bor 225 liter/59 gallon

Puncheon vagy tertian– 450 lier/120 us gallon. A latin „harmadik” kifejezésből származik a neve, mérete nagyjából harmada egy tunnak (330 liter), bár napjaink puncheon-jai közelebb állnak az 500 literhez. Amíg a modern rum gyárak jobban preferálják a rövid, kövérkés puncheonokat vastag hevederekkel, melyet Machine Puncheonként ismerünk, addig a Sherry gyárak a sokkal tradicionálisabb magas, vékony puncheonokat részesíti előnyben vékony hevederekkel melyeket Sherry Shape Puncheonnak neveznek.

Butt– 500 liter/132 us gallon. Mérete kétszerese egy hogsheadnek, magas és szűkülő, vastag hevederekkel és egy nagyon csinos csípővel mely a nevéhez méltó. Általában sherryhez használták.

Pipe– 650 liter/172 us gallon. A magas hordók még zömökebbek és kerekebbek, mint egy butt, vastag hevederekkel. Általában kikötőkben használják.

Drum– 650 liter/172 us gallon. A nevéhez méltón, rövid, kövér és köpcös széles hevederekkel. A Madeira borok általános hordója.

Gorda– 700 liter/185 us gallon. Általában Észak Amerikában különböző whiskyk házasítására használják.

Tun– 982 liter/250 us gallon. Nagyjából kétszer akkora, mint egy butt és pontosan olyan méretű, mint 4 hogshead. Hagyományosan sör fermentációra, illetve röviditalok házasítására használják. Azért készült, hogy bemutasson egy tonna tökéletes italt.

Úgy hiszik, hogy Skóciában 20 millió tölgyfahordó áll megerősített raktárakban. Azt mondják, ezeknek 90%-a Amerikából érkezett.  A világon akkora a kereslet a Scotch iránt, hogy túllépi a jelenlegi készletet, ez pedig nyomást gyakorol az amerikai whiskey főzőkre, hogy ellássák őket ex whiskey hordókkal.

A Drink Spirit online magazin szerint, egy egyszerűen képzett munkás Louisvilleben, Kentuckyban naponta 500 vagy több hordót rak össze, mely napi 2000 új amerikai tölgyfahordót eredményez egy munkanap. Azonban ők közel sincsenek a legnagyobb gyártóhoz. A már negyedik generációs Independent Stave Company birtokolja a legnagyobb hordógyártó címet a világon, ők a kizárólagos beszállítója a Sazarec, Beam-Suntorynak, Heaven Hill Distellersnek és a Wild Turkeynek. Az I.D.S két amerikai és három nemzetközi hordógyárral dolgozik és együttműködik, négy korszerű üzemmel melyek a legjobb tölgyet szerzik be az erdőkből, Közé- Európából és Amerika középnyugati részéből.

A Jack Daniel’s, mint egy titkos Tennessee whiskey, törvény által kötelezve van az új amerikai tölgyfahordók használatára, hogy az évi 24 millió gallonos hozamot érlelhessék. Viszonzásul a cég több ex amerikai whiskey hordót oszt szét a rövidital iparban, mint bármely másik cég a világon.

A Mojito Mixeriskola alapfokú, gyorsított és haladó mixertanfolyamain elsajátíthatod a koktél készítés folyamatát, tökélyre fejlesztheted a keverési technikákat, rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodhatsz. Ne maradj le a júniusban, júliusban és augusztusban induló tanfolyamainkról!

Jelentkezés és információ: 
[email protected]

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...