Az örök kedvenc – A limonádé története – Mixertanfolyam#
2020. május 06. 00:00
A Limonádé Története Napjainkig
A limonádé története nagyon sokáig visszavezethető. Már az ősember is foglalkozott a gyümölcsök és zöldségek facsarásával, ami mind máig az igazi limonádé alapja. Európába egy kicsit később a XI. századba hozták be Ázsiából a keresztes lovagok, majd a középkorban már nem volt ritkaság a citromos hűsítő. A név eredete a francia limonade illetve az olasz limonata szóból képzett alak a francia limon, illetve olasz limone (citrom) szóból származik. A limonádé a német limonade átvétele, a szóvég a csokoládé, szavakéhoz hasonlóan képződött. (wikipedia)
A limonádé első kereskedelmi sikere Egyiptomhoz köthető, mert a cukrozott, citromos vizet nagy mennyiségben kairói kereskedők kezdték palackozni és árusítani a 13. században.
Olaszországban 1650-ben, különösen nagy népszerűségre tett szert, miután sikerült olyan strapabíró citromfákat nevelniük, amik lédús gyümölcsöket teremtek, Rómában mindenki rászokott a citromos üdítőre. Az ide látogató franciák természetesen vérszemet kaptak, ezért magukkal vitték az ötletet és Párizs utcáin is rendszeresítették a limonádéárusokat. Az ital még XIV. Lajosnak is egyik kedvenc italává vált. A 17. századi Párizsban kitört az első limonádédivat. A francia fővárosban olyan nagy sikere lett a már szódavízzel és mézzel készült italnak, hogy létrejött az első üdítőárus szakszervezet is. Száz évvel később Londonban lett sikk a szénsavas limonádé, amelyet ott már egy erre a célra szerkesztett pumpálós csappal adagoltak poharakba. Utána az 1800-as években beindult a gyümölcsből készíthető szörpgyártás. Az első fotográfiai emlékek közt, megtalálható egy limonádéárus fotója Görögországban 1890 előtt.
Magyarországon 1829-ben Jedlik Ányos találmánya a hungarikumnak számító szikvíz elterjedése nagyban elősegítette a limonádé ismertségét és népszerűségét. A köznyelvben szódának hívott szénsavas ital és a vele együtt megszületett „Fröccs” történetét egy következő cikkünkben fogjuk részletesen bemutatni. Nem kell messzire menni az időben, elég a gyerekkorunkra visszagondolni, és a Nagymamáink által házilag készített Isteni finom limonádékra. Ezeknek a mára, már „retrónak” számító hűsítőknek az alapja a szóda és a cukor mellett, nem más volt, mint az 1978 óta gyártott Olympos citromlé. Az Olympos citromlé a ’70-es, ’80-as évek egyik meghatározó élelmiszeripari terméke volt Magyarországon. A tea ízesítésén és a limonádé készítésén túl igazi jelentősége a palacknak volt, nemcsak az osztálykirándulások kötelező kelléke, hanem az iskolatáskákban a tízóraik kísérőjeként is megtalálható volt. A ma is vásárolható Olympos, hamarosan a szocializmus mindenki által elfogadott jelképévé vált. Mindezek óta eltelt 30-40 év és bátran ki lehet jelenteni, hogy ez a jéghideg frissítő töretlenül halad előre és újabbnál újabb ízei jelenek meg a világ italkínálatában.
Receptváltozatok
- Klasszikus limonádé: (cukor, citromlé, szóda/szénsavmentes víz)
- Citrus limonádé: (narancs, lime, grapefruit, kumkvat…)
- Friss bogyós gyümölcsös limonádé: (málna, szőlő, eper, piros ribizli, szeder, áfonya…)
- Zöldség limonádé: (uborka, chili paprika…)
- Fűszer és gyógynövényes limonádé: (menta, gyömbér, bazsalikom, citromfű, rozmaring, levendula, ehető virágok…)
- Frozen Limonádé: (blender használat a készítéshez törtjéggel)
- Kalória mentes limonádé: (xilit, stevia, eritrit, agave szirup…)
- Alkoholos Limonádé (Fizz): (gin,vodka,rum…)
- Forró limonádé: (méz, fahéjrúd, vaníliarúd, citrus héjak, szegfűszeg, csillagánizs…)
- Gyümölcsszirupos limonádé: (bodza, maracuja, mangó, papaya…)
- Gyümölcspürés limonádé: (mangó, zöld alma, yuzu, őszibarack…)
Sikertörténetek a Limonádéval!
Az Egyesült Államokban igen gyakori, hogy a gyerekek saját kis „vállalkozást” indítanak, hogy szert tegyenek némi zsebpénzre. A legtöbben limonádét készítenek, és kis standokon mérik azt, melyet zsebpénz reményében értékesítettek az arra járó felnőtteknek.
Így tett egy kaliforniai kislány, Lila Pratt is, ő azonban nem zsebpénzt szeretett volna gyűjteni: a kaliforniai tűzvész áldozatainak gyűjtött. A cél az volt, hogy segélycsomagokat állíthasson össze azoknak, akiknek otthonát elpusztította a tomboló tűz.
Lila összesen kétezer dollárt gyűjtött össze limonádés standjával, ami 28 hátizsák segélycsomagra volt elég.
Mikaila Ulmer egy sikeres amerikai limonádémárka, a Me & the Bees Lemonade 14 éves vezérigazgatója. Négy évesen vágott bele a limonádébizniszbe, mikor benevezett egy fiataloknak tartott vállalkozói versenyre, ahol dédnagymamája lenmagos limonádéját árulta. Célja nem csak az, hogy csillapítsa az emberek szomját, küldetésének tekinti a méhek megmentését is.
Receptúrák
Nagyon sok fajta limonádé létezik a világon és természetesen mindenki a saját receptjére esküszik. Ennek ellenére szívesen adunk néhány támpontot, hogy merre is érdemes elindulni, hiszen hamarosan itt vannak a nyári kerti partik és tökéletes kiegészítőjévé válhat a gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt. Természetesen a cikkünk olvasása után is fel tudsz frissülni azonnal egy saját magad által készített gyümölcsös itallal. Azonban, ha valami különlegesebbre vágynál, bátran dobd fel kedvenc hűsítődet 4-5 centiliter minőségi ginnel vagy vodkával.
Uborkás limonádé:
https://www.youtube.com/watch?v=-EwYW5QUGkE
Zöld almás limonádé „jegesebben”:
https://www.youtube.com/watch?v=bpitQpuYt8I&t=1s
Pillangóvirág limonádé „haladóknak”:
https://www.youtube.com/watch?v=K-yNdNM8rHQ
Gyömbéres-Mangó limonádé „nagyobb kiszerelésben”:
https://www.youtube.com/watch?v=5nG6kZzTIFo
Amennyiben szeretnéd ezeket a limonádékat profin és magabiztosan elkészíteni, jelentkezz bátran Online Alap Mixertanfolyamra. Ez a képzés típus azért jött létre, hogy el tudd kezdeni a tanfolyamot, az elméleti anyagot elektronikusan juttatjuk el hozzád és a gyakorlati képzést pedig már felkészülten, a korlátozó intézkedések után tudod folytatni. Online tesztekkel folyamatosan tudod ellenőrizni tudásod, szakmai fejlődésed. Felmerülő kérdéseidre pedig telefonon és e-mailben is tudunk választ adni.
A képzés ára 85.000.- Ft, melyet átutalással tudunk elfogadni.
Ha a részletfizetést választod: 25.000.-Ft kezdőrészletet kell elutalnod ahhoz, hogy megkapd a tananyagot és már kezdheted is a felkészülést!
Beiratkozás menete:
- Jelentkezz online
- Elküldjük a számlát.
- A megadott e-mail címre elküldjük a szerződést.
- Ha az összeg beérkezett: Elküldjük a tankönyv kódját, a teszt linkeket, illetve, hogy az oktató elektronikus és telefonos elérhetőségeit, aki segít a tananyagban.
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...