Barion Pixel
menu

Február 4: a Bacardi születésnapja

2019. február 04. 00:00

A Bacardi alapítója, Facundo Bacardi Massó egy katalán borkereskedő volt, aki 1830-ban elhagyta szülőhazáját, Spanyolországot, hogy Kubába utazzon. 1862-ben testvérével, Joséval megalapították a Santiago de Cuba lepárló üzemet, ahol vejükkel, Schueggel megalapították a Bacardi márkát ami futótűzként terjedt. Kubát a rum hazájának, a Bacardit pedig a rumok királyának címkézték. Az amerikai szesztilalom alatt Kubába invitálták az embereket, a szlogenjük magáért beszélt: „Gyertek Kubába és fürödjetek Bacardi rumban!” A többi pedig már történelem. A mixertanfolyamok kedvenc itala lett és a mixer képzések ma már elképzelhetetlenek Bacardi nélkül.

A Bacardi koktél receptje:

Hozzávalók:
6 cl Bacardi Carta Blanca fehér rum
1,5 cl frissen facsart limelé
0,75 cl gránátalma szirup
0,38 cl cukorszirup
1,5 cl jéghideg víz

Pohár:
Koktélos/ martinis

Díszítés:
koktél cseresznye

Elkészítés:
Rázzuk össze az összes hozzávalót, majd duplán szűrjük egy koktélos pohárba. Koktél cseresznyével díszítsük.

Ma van továbbá a Pisco Sour napja is: minden február első szombatja. A napot a perui kormány 2003-ban tette hivatalossá.

a Pisco Sours receptje:

Hozzávalók:
6 cl BarSol Supremo Mosto Verde Italia Pisco
2,25 cl frissen facsart limelé
1,5 cl cukorszirup
1,5 cl pasztőrözött tojásfehérje
1 öntet narancs virág víz

Pohár:
Old fashioned

Díszítés:
3 csepp Angostura bitter

Elkészítés:
Rázzuk össze az összes hozzávalót majd duplán szűrjük old fashioned pohárba. Díszítsük 3 csepp Angostura bitterrel.

A mai napra esik a rák világnapja is. A rák miatt 8,2 millió ember veszti életét évente, 2023-ra ez 13 millióra nőhet. Egy úgy nevezett „hernyó gomba” megoldást jelenthet: egy furcsa organizmus, ami bekebelezi majd mummifikálja a hernyót, majd maradványaiból egy újat hoz létre. Erről a gombáról nevezték el a Butterfly (pillangó) koktélt, amit azoknak a tiszteletére iszunk, akik túlélték a betegséget.

a Butterfly koktél receptje:

Hozzávalók:
8 szem magnélküli fehérszőlő
3 db friss bazsalikom levél
3  db friss mentalevél
4,5 cl Ketel One vodka
0,75 cl St-Germain bodzalikőr
0,75 cl frissen facsart limelé

Pohár:
koktélos/ martinis

Díszítés:
citrom héj (twist)

Elkészítés:
Egy muddlerrel nyomkodjuk össze a szőlőszemeket egy shaker alján majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Rázzuk össze és duplán szűrjük egy martinis pohárba. Díszítsük citromhéj twisttel.

A Facebook születésnapja is ma van! 15 éve Mark Zuckerberg a Harvard egyetem tanulója létrehozta a thefacebook.com oldalt, ami eleinte csak arra szolgált, hogy tudja tartani a kapcsolatot a csoporttársaival. 2005-re már több, mint 1 millió felhasználója volt, 2012-ben 1 milliárd,  2017-ben pedigmár 1,7 milliárd ember regisztrált. De vajon tényleg összeköt minket a Facebook? Vagy elterel a való világtól és a valódi emberektől? Ezt nem tudjuk, de azt igen, hogy imádjuk az Angel Face koktélt! Az ital megtalálható Harry Craddock 1930-as, The Savoy Cocktail Book-ban.

az Angel Face koktél receptje:

Hozzávalók:
3 cl Rutte Gin
3 cl Berneroy Fine Calvados
3 cl De Kuyper sárgabarack brandy likőr
1,5 jéghideg víz (hagyjuk el, ha olvadt jeget használunk)

Pohár:
likőrös /coupe

Díszítés:
alma szelet

Elkészítés:
Keverjük össze az összes hozzávalót és szűrjük friss jégre egy likőrös pohárba.

Ha szeretnél profi bartender lenni, jelentkezz Profi mixer képzésünkre! Következő tanfolyamunk február 11-én, Hétfőn indul.

Információ és jelentkezés:
[email protected]
06/20-355-8400
(H-P, 10:00-18:00)

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...