Barion Pixel
menu

Hatalmas a baj a Balatonnál

2019. április 22. 00:00

De nem csak a Balatonnál, hanem az egész országban.
Küszöbön a nyári szezon. Ilyenkor bizony mindenki elindul a szabadba, a vízpartok mellé, a vidéki hotelekbe, kirándulóhelyekre. Természetes igény, hogy ilyenkor finom ételeket, italokat, jó borokat és kávékat szeretnénk fogyasztani, és gondtalanul kikapcsolódni.
Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy a személyzeten látszik, sosem tanulták a vendéglátást és egész nap csak „futnak az életükért”. Nyilván nem Ő tehet róla, hogy gyakorlat nélkül bedobták a mély vízbe. Nagyon összetett probléma, amivel ma a magyar vendéglátás és turizmus küzd. Cikkünkben megpróbáljuk összeszedni az okokat.

Szezonális munkahelyre nem szeret elszegődni az ember, mert tudja, pár hónap és vége, aztán kezdődik a munkahely keresés. Igaz a szezonális munkahelyeken magas a fizetés, de a tudatos munkavállaló éves szintű bevételben gondolkodik. A szezonális munkahelyeken nyilván hosszabb a munkaidő, megterhelőbb a munka, sokkal több a vendég, kevesebb a szabadnap. Ezt is figyelembe veszi egy munkavállaló. A munkaadók nagyon nehéz helyzetben vannak. Olvasni olyan állás hirdetéseket ahol szakács munkát hirdetnek havi 800 ezer – 1.1 millió forintos fizetéssel. szállással és ellátással. Azért ezen már sokan el gondolkodnak. Felszolgálóknak havi 500-700 ezer forintos fizetést kínálnak, míg a pultosok legalább 2000 forintos órabérrel számolhatnak. Nagyon nagy előny, ha egy munkaadó meg tudja oldani a dolgozók szállását egész szezonra. Ezek a bérek már jól hangzanak.

Nagyon sok jól képzett szakember dolgozik külföldön. Ők a szezon rövidsége miatt biztosan nem jönnek haza. Akinek állandó munkahelye van, az nem szívesen hagyja ott a biztosat. Maradnak azok, akik éppen nem dolgoznak, a pályakezdők, a helyi munkaerő (aki még nem ment el) és a más szakmából érkezők. Egyes beszámolók szerint ebben az iparágban is elkezdődött a „szabadrablás”. Ez azt jelenti, hogy az üzlettulajdonosok, üzletvezetők be ülnek más vendéglátóhelyekre és pár perc beszélgetés után megpróbálják átcsábítani a saját helyükre a jónak ítélt dolgozót.

Ma Magyarországon léteznek olyan képzések, mint a mixertanfolyam vagy a barista tanfolyam, amelyek elvégzésével biztosan lehet munkát kapni, magas fizetéssel akár szezonális helyeken is. Ha főiskolás vagy egyetemista az ember, de érkezhet az élet bármely területéről, a barista és mixer képzések birtokában biztos lesz a siker. A mixer és a barista munka nagyon kreatív, minőségi italokkal és kávékkal dolgozik az ember és ez fizikailag sem megterhelő. A Mojito Mixeriskolában és a Barista Akadémián profi oktatók gondoskodnak a nemzetközi tananyag gyakorlati elsajátításáról. Tanfolyamaink minden hónapban indulnak. Jelentkezz és tedd pénzzé a tudásod!

Információ:
[email protected]
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...