Barion Pixel
menu

Hogyan legyünk kreatív bartenderek?

2018. november 19. 00:00

Miben rejlik a Bartenderek kreativitása?

A bartnederek világszerte vitáznak azon, hogy milyen koktélt milyen pohárban kell szervírozni, ki és mikor találta ki a szóban forgó italt.

Rengeteg féle képpen gondolhatunk a koktélokról. Megközelíthetjük a vendéglátás egy ágazatként is, de tekinthetünk rá egy különálló művészetként is. Amikor megpróbáljuk megérteni, hogy mi is valójában a koktél-ipar, gyakran határozzuk meg a dolgokat a tudományon vagy áltudományokon keresztül, de gyakran csak a megérzéseinkben, ösztöneinkben bízhatunk. Ezeket szem előtt tartva két fő megközelítést választhatunk.

Honnan merít a kreatív bartender?

Az első egy olyan szemlélet, ami nagyon precízen tekint a koktél készítésre. Minden alapanyagot és hozzávalót nagyon szigorúan vesz, kiméri azokat milliliteres precízitással. Ennek az elgondolásnak az előnye, hogy a bartenderek a K.I.S.S.-re (Keep It Simply Stupid) fókuszálnak, amiben a klasszikus receptekhez ragaszkodnak már-már megszállottként.

Ennek köszönhetően az italok mindig ugyanazt nyújtják, ezzel biztosítva, hogy a fogyasztók mindig ugyanabban az ízélményben részelsülhessenek. Azonban vannak hátulütői is ennek a tematikának. Például a bartender nagyon szűklátókörűvé válhat, és ha megkérdezik tőle, hogy mire jó ez az egész, csak azt feleli „te ezt úgysem értheted”, de valódi magyarázatot nem tud adni rá. Olyan ez, mint a balett, ahol szintén nagyon fontos a következetesség és egy állandó teljesítmény nyújtása.

A második megközelítés a tortasütéshez hasonlít, ezért hívjuk „süti iskolának”. A süti iskola elve, hogy a koktél olyan, mint egy torta – miután elkészült,   nem érződik külön a tojás, a liszt, a cukor, a csokoládé, hanem az ízeket egységesen finomnak érezzük. Azoknak a bartendereknek, akik ezt az elvet követik, a végeredmény a fontos.

Az, hogy a vendég egy finom italt kapjon, és nem az, hogy hány milliliter gin került a koktélba. Ami követendő ebből az irányzatból az az, hogy a mixerek keze nincs megkötve, amikor italt készítenek. Nem muszáj a régi kalsszikusok szerint dolgozniuk, így sokszor változtatnak,  talán javítanak is azokon. A kevésbé jó oldala, hogy a kreativitást és a szabadságot nem mindenki tudja megfelelően kezelni és a mixerek így már sokszor sűrű leves-szerű, rossz ízű, állagú koktélokat hoznak létre.

Összességében mint mindig, érdemes megtalálni az arany középutat. Tisztelni kell a klasszikusokat, de a trendeknek és a keresletnek megfelelően változtatni rajtuk. A cikk eredeti szerzője felvet egy harmadik ötletet, ami segíthet megérteni a koktélkészítést. Ez a Rubik kocka elmélete. E szerint egy italnak 6 fontos ‘oldala’ van. Az első a név. Ezzel találkozik először a vendég, ezért fontos, hogy megkapó és érdekes legyen. Ezután következnek a hozzávalók – fontos, hogy a hozzávalók összhangban legyenek a névvel.

A pohár, amiben szervírozzuk az italt, szintén lényeges, hiszen ez adja az ital alakját, a pohár reprezentálja az alkotást. Minden jó koktélnak van egy története vagy egy sztori arról, hogy mi volt a mixer inspirációja, amikor megalkotta az italt. Kardinális eleme a koktéloknak a díszítés is. Ez is része a látványnak, így harmonizálnia kell a pohárral és az ital színével. Mielőtt végre megkósoltnánk az italt, mi emberek MINDIG megszagoljukamit megiszunk vagy megeszünk. Ez mindenkinek veleszületett ösztöne, hiszen a szaglás segít abban, hogy ne igyunk romlott tejet, de nagyon sok minden másban is.
Forrás: www.cocktailsforyou.net

Ha szeretnél többet megtudni az alkoholos italokról és azok keveréséről, jelentkezz alapfokú mixer tanfolyamunkra.

Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó,  American Bartending képzés, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. 

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megalapozhasd a karriered!

Tanfolyamaink kezdési időpontjait ITT TALÁLOD

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

INFORMÁCIÓ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...