Hírek

Milyen az élet egy hajón? Gondolatok egy Mixer tollából..

By április 3, 2020 No Comments
mixer hajós munka

Egyre több tanulónk kérdezi tőlünk milyen is folyami vagy éppen óceán járó hajókon dolgozni?

 

Egy volt hallgatónktól Kalydy Gábortól kérdeztük meg, aki 2010-ben végzett iskolánkban:

2010-ben kezdtem ismerkedni a vendéglátó szakmával Szentesen.

Édesapám megemlítette, hogy indul egy bártender tanfolyam a Mojito Mixeriskolánál Ludányi István vezetésével.

Mivel István már akkor is közismert volt a szakmában és tudtam, hogy rengeteg versenyen bizonyította szakmai rátermettségét, nagy lelkesedéssel vágtam bele a gyakorlat orientált képzésbe.mixer hajós munka

Akkor már a hétvégék során is egy helyi vendéglátóhelyen dolgoztam, így rendelkeztem már némi gyakorlattal, bár a képzéseken ez nem volt előny, mert teljesen az alapoktól kezdtük felépíteni a tudásanyagot.

Mindig is igyekeztem tovább fejleszteni magam és a Mojito Mixeriskolánál mindig is voltak lehetőségek a fejlődésre. Az alap tanfolyamtól a haladóig, a barista ismeretekig szinte mindenbe belekóstoltam.  Idén önszorgalomból egy sommeliert képzés is megcsináltam.

Egy rövid időt töltöttem Budapesten és akkor adódott egy lehetőség, az egyik folyami hajós társaság interjút tartott és próba szerencse alapon el is mentem és sikeresen vettem az interjút angol nyelven, így 2012 márciusában elkezdtem ott dolgozni.

Jelenleg is a Scylla csoporthoz tartozó Edelweiss Gastro Swiss Sapphire folyami hajón dolgozom, ami a Szajna folyón közlekedik Párizsból indulva 7-9 napos turnusokban.

 Volt egy kisebb kitérőm a Karib térségbe a SeaDreams Yacht-on 2014-2015-ben.

A hajón bárosként kezdtem, viszont valószínű látták a szorgalmat és az alázatot a munkámban, így a következő évtől kezdve, mint Bar Manager dolgoztam a cégnél egészen 2018 év végéig. Kezdtem úgy érezni, hogy szükségem lenne egy kis változásra és a 2019-es évet már Maitre ’D kezdtem. Így nem csak a bárért felelek, hanem az étterem szerviz a legfőbb feladat és emellett segíteni és támogatni a Bar Managert és az egész szerviz csapatot.

Sokszor hallom vissza, amikor itthon vagyok, hogy mennyire könnyű nekem, és mennyire jó és milyen szép helyeken járok. Ez így van, valóban csodálatos helyeken fordul meg az ember, de ezért keményen meg is kell dolgoznunk.

Kint a hajón, minden nap munkanap.

Napi 10-12 órával lehet számolni. A vendégekkel való kontaktus mindenhol jelen van, ha nem dolgozol sem léphetsz ki a szerepedből. Ugyanazokkal a kollégákkal dolgozol (élsz) együtt. Valamilyen szinten ott egy családdá növi ki magát a társaság. Ez jelentősen fejleszti az ember szociális készségeit, ugyanakkor ez nem mindig egyszerű.

Az utóbbi évek során egyre több cég vezeti be, hogy hetente egy teljes szabadnapot biztosít az alkalmazottaknak, megkönnyítve ezzel a munkánkat.

Beosztások, napi rutin:

Bárosok:

Általában párban dolgoznak a bártenderek, az egyik mixer nyitja a bárt 9 órakor és így van egy szabad délutánja, de estére jön vissza zárásig, míg a kollégája szabad  délelőtt.

Étterem/pincérek:

reggeli szerviz, ebed szerviz, vacsora szerviz

Általában 1, maximum 2 ember akinek speciális a beosztása, és a bárban is betudnak segíteni szükség esetén.

Ezeknél a cégeknél van egy alapfizetés pozíciótól függően.hajós mixer munka mixertanfolyama

A bárosok, pincérek értelemszerűen kevesebbet keresnek, mint a bar manager vagy étterem manager.

A kezdő fizetés  1000 euro környékétől kezdődik és erre  jön rá a szétosztott borravaló amit a vendégek adnak az egész hajó személyzetének, itt mindenki egyenlő részt kap.

A szakmailag ügyesebb pincérek, bárosok sokszor kapnak személyesen a vendégektől, ami természetesen az övék marad.

Tehát a várható fizetések 1500-2000 euro között mozognak.

A hajón nincs extra költség szállásra,étkezésre.

Tehát aki azt mondja, hogy:

„itthon is meg tudok keresni 300-400 ezer forintot, akkor minek menjek ki.”

 Ott nem csak, hogy megkeresed, de félre is tudod tenni. Ez lehet egy komoly motiváló erő annak, aki szeretné megalapozni életét.

A szezon ideje alatt általában egyszer 2-3 hét van szabadságra lehetőség.

Az elmúlt években a feszített munka tempó mellett számos hazai és nemzetközi mixer versenyen volt szerencsém részt venni .

Így jutottam el Moszkvába Bacardi Legacy verseny középdöntőjébe, illetve Prágába a Mattoni világbajnokság döntőjébe.

Amennyiben kedvet kaptál a hajós élethez vagy kérdésed lenne a munkával kapcsolatban keress bátran : kalydy_gabor@hotmail.com

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! INFO@MOJITO.HU
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Leave a Reply