A legjobb Bloody Mary variációk
2018. május 08. 00:00
A Bloody Mary vitathatatlanul az egyik leghíresebb brunch koktél. Míg eredetét gyakran vitatják a szakértők, az elfogadott történet szerint Fernand „Pete” Petiot találta fel a párizsi Harry’s New York Bárban az 1920-as évek elején. A Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamán Te is megtanulhatod, hogyan kell elkészíteni ezt a közkedvelt ital. A Bloody Mary koktélnak több variációja is létezik, ezért 11 receptet mutatunk be, milyen módon lehet kombinálni az összetevőket, hogy a végeredmény fantasztikus legyen.
1.KLASSZIKUS BLOODY MARY
A Bloody Mary egy vodkában áztatott tápláló reggeli és a másnaposság gyógymódja is. Mi kell még több? A paradicsomalapú koktél több száz variációval rendelkezik, mégis a legjobb, ha elsőként a klasszikus receptet próbáljuk ki.
Hozzávalók:
1 cikk citrom
1 cikk lime
60 ml Premium Vodka
120 ml paradicsomlé
2 öntet Tabasco szósz
2 öntet Worcestershire szósz
1 csipet zellerrel ízesített só/ vagy só
1 csipet frissen őrölt fekete bors
1 csipet őrölt pirospaprika
Díszítés: zellerszár és lime cikk
Elkészítés: Készítsünk zelleres só crustát a pohár szélére. Töltsük fel a poharat jéggel és tegyük félre. Facsarjuk egy shakerbe a citrom és a lime levét és tegyük bele az összes többi alapanyagot is. Rázzuk össze alaposan, majd szűrjük át a pohárba. Zellerszárral és lime cikkel díszítsük a koktélt.
2. BAYOU BLOODY MARY
Egy extra fűszeres Bloody Mary különlegesség egyenesen New Orleansból.
Hozzávalók:
45 ml vodka
180 ml paradicsomlé
5 öntet Tabascoszósz
3 öntet Worcestershire szósz
1 csipet szárított, őrölt torma
1 csipet zellersó
1 csipet frissen őrölt fekete bors
1 öntet frissen facsart citromlé
Díszítés: néhány zöldbab szúrópálcára tűzdelve (lásd a fenti képen), olívabogyó, garnélarákok
Elkészítés: Az összetevőket keverd össze a pohárban egy bárkanál segítségével, majd töltsd fel jéggel és keverj rajta még egyet. A díszítéshez segítségedre lesz a fenti kép.
3. BLOODY CAESAR
A Clamato dzsússzal elkészített Bloody Mary a kanadaiak nemzeti koktélja.
Hozzávalók:
zellersó
45 ml vodka
120 ml Clamato dzsúsz
2 öntet Worcestershire szósz
2 öntet Tabasco szósz
szárított, őrölt torma (ízlés szerint adagolva)
Díszítés: 1 zeller szár
Elkészítés: A pohár peremére készítsük zellersó crustát, töltsük meg jéggel és tegyük félre. Egy keverőpohárban kombinálj minden összetevőt és keverd meg bárkanállal. Végül szűrjd át az előkészített pohárba és helyezd bele a zellerszárat.
4. BLOODY KIRBY
Vermouth-al megbolondítva is kipróbálhatod a Bloody Mary variációt. Bátran kísérletezz, mint egy bármixer!
Hozzávalók:
45 ml Grey Goose Le Citron Flavored Vodka
1 1/2 Kirby uborka szelet és peel
1 öntet Tabasco szósz
7,5 ml Dry Vermouth
45 ml paradicsomlé
Díszítés: uborka szeletek
Elkészítés: Egy shakerben muddlerrel nyomkodd át a vodkában az uborkát Tabasco szósszal és a vermouth-al. Egyenesen öntsd át egy jéggel teli pohárba. Töltsd fel paradicsomlével és díszítsd hosszúra vágott uborka szeletekkel.
5. GREY GOOSE LE CITRON ASIAN MARY
Fűszerezd meg a klasszikus koktélt egy kis wasabival. Kápráztasd el vendégeidet mixer tudásoddal és a különleges ízekkel.
Hozzávalók:
45 ml Grey Goose Le Citron Flavored Vodka
30 ml Sake
90 ml Ázsiai Mary Mix*
Díszítés: Sisho vagy koriander levél, citrom karika
Elkészítés: Erőteljesen rázd össze az alapanyagokat jéggel egy shakerben. Egy nagy jéggel teli pohárba szűrd át és díszítsd.
*Ázsiai Mary Mix:
Hozzávalók:
96 cl paradicsomlé
3 tsk wasabi por
3 tsk szárított gyömbér por
3 tsk szójaszósz
9 cl limelé
Elkészítés: Alaposan keverd össze egy kancsóban az összetevőket, hűtőszekrényben 4 napig tárolható.
6. GREY GOOSE MEDITERRANEAN MARY
Az olíva és a fűszernövények még magasabb szintre emelik a Bloody Mary koktélt.
Hozzávalók:
citrom karika
2 ek durva só
45 ml Grey Goose Flavored Vodka (Original vagy Le Citron)
30 ml dry sherry
90 ml Mediterrán Mary Mix*
Díszítés: 1 olívabogyó, uborka szelet
Elkészítés: A citrom karikával nedvesítsd be a pohár szélét és mártsd bele a sóba, így készítheted el egyszerűen a só crustát a pohár peremére. Egy koktél shakerbe tedd az alapanyagokat és rázd össze jéggel, majd szűrd át a pohárba. Díszítsd olívabogyóval és uborka szelettel.
*Mediterrán Mary Mix:
Hozzávalók:
3 ek olíva paszta
2 ek olíva olaj
2 tsk szárított oregánó
2 tsk szárított bazsalikom
1 tsk zellersó
1 tsk frissen őrölt fekete bors
96 cl paradicsomlé
5 tsk csípős szósz
6 cl friss citromlé
6 cl friss limelé
Elkészítés: Kombináld a hozzávalókat egy kancsóban. Zárd le a kancsó tetejét és rázd össze alaposan, esetleg a végén még megkeverheted egy kanállal. 4 napig hűtőben tárolható.
7. BLOODY BULLDOG
Semmilyen meghatározott szabály nem létezik arra vonatkozóan, hogy kizárólag vodkával készülhet ez a paradicsomalapú koktél.
Hozzávalók:
60 ml Bulldog Gin
120 ml paradicsomlé
15 ml citromlé
fél gerezd fokhagyma, nyomd szét fokhagyma nyomóval vagy egy kanállal
1 ek szárított őrölt torma
1 ek balzsamecet
1 tsk Worcestershire szósz
3 csipet zellersó
3 csipet fekete bors
1 öntet Tabasco szósz
Díszítés: zellerszár
Elkészítés: Egy highball pohárba keverd össze az alapanyagokat a paradicsomlé kivételével. Tegyél bele jeget, majd töltsd fel paradicsomlével, óvatosan keverd át és díszítsd zellerszárral.
8. DON JULIO’S BLOODY MARIA
Nemcsak ginnel kísérletezhetsz vodka helyett, de a tequilával is érdemes kipróbálni ezt a paradicsomos-fűszeres italt.
Hozzávalók:
1 citrom karika
őrölt fekete bors
45 ml Don Julio Reposado Tequila
6 csepp Tabasco Hot Pepper szósz
8 csepp Worcestershire szósz
1 csipet zellersó
1 tsk őrölt torma
2 tsk limelé
240 ml paradicsomlé
Díszítés: 1 citrom karika, koktél paradicsom
Elkészítés: Készítsünk egy highball pohár peremére fekete bors crustát, ehhez nedvesítsd meg a pohár peremét a citrom karikával és forgasd bele a durvára őrölt fekete borsba. Minden összetevőt keverj össze a pohárba, töltsd fel jéggel és díszítsd a citrom karikával, paradicsomkoktéllal.
9. BASIL HAYDEN’S BLOODY MARY
Bourbon Bloody Mary? Miért is ne, a fantáziának és az ízek világának semmi sem szabhat határt.
Hozzávalók:
1 citrom karika
zellersó
45 ml Basil Haydens Bourbon
2 öntet Tabasco szósz
2 öntet Worcestershire szósz
1 tsk Wasabi
paradicsomlé
Díszítés: zellerszár, lime cikk, kék sajt és olívabogyó szúrópálcikán
Elkészítés: A korábbi receptekben leírtakhoz hasonlóan készítsünk zellersó crustát a poharunkra. A pohárba tegyél 2 csipet zellersót és a többi összetevőt kivéve a paradicsomlevet. Keverd át bárkanállal, tegyél bele jeget és töltsd fel paradicsomlével. Díszítsd és már szervírozhatod is a vendégeidnek.
10. BLOODY ROMAN
A híres séf, Chris Cosentino találta fel ezt a különleges ínyenceknek ajánlott fűszeres, sör alapú, osztrigával kiegészített Bloody Mary változatot.
Hozzávalók:
355 ml Castelvetrano vagy más közepesen zöld olíva
1065 ml hideg sör (Anchor Steam)
Roman Mix
2 osztriga (Kumamato vagy Kusshi)
Díszítés: olívabogyó, Serrano paprika, chili szálak
Elkészítés: Tegyél 2 olívabogyót a pohárba, majd mehet bele a sör fele és töltsd fel Roman Mixxel. Helyezz az italba 2 osztrigát és díszítsd a fenti képen látható módon.
11. ELIXIR BLOODY MARY
A San Fransisco-i bartender és a Liquor.com tanácsadói tagja H. Joseph Ehrmann szerint ez a világ legjobb Bloody Mary receptje.
Hozzávalók:
Old Bay fűszerkeverék
60 ml vodka
1 tsk szárított kapor
1 tsk őrölt fehér bors
1 tsk zellersó
2 öntet Worcestershire szósz
2 öntet Tabasco szósz
15 ml Elixir dzsúsz ( keverj össze sós lében olíva bogyót, kaprot és különböző fűszereket)
1 citrom karika leve
1 tsk szárított torma
120 ml paradicsomlé
Díszítés: savanyított torma szelet, sült bacon
Elkészítés: Old Bay fűszerkeverékből készítsünk crustát a pohár peremére. Shakerben rázzuk össze az alapanyagokat kevés jéggel, majd szűrjük át a jéggel teli pohárba. Díszítsük a savanyú tormával és a baconnel.
Minden szeretnél tudni, amit a koktélokról érdemes? Szeretnél egy jól fizető szakmát vagy diákmunkát keresel, esetleg fesztiválon dolgoznál? A bármixer szakmával rengeteg lehetőség vár a munkaerőpiacon!
A Mojito Mixeriskola mixer tanfolyamain rövid időn belül megszerezheted a bármixer szakmát, nemzetközi magyar-angol nyelvű bizonyítvánnyal akár külföldön is vállalhatsz munkát. A mixer képzések végén munkaajánlat is vár!
Tanfolyamaink: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz.
Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megalapozhasd a karriered!
Jelentkezési határidő: május 16.
Kövess minket facebookon és instagramon is!
Információ:
+3620 355 8400
[email protected]
www.mojito.hu
Ezek is érdekelhetnek
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!
Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]
Bővebben...
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés
A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]
Bővebben...
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept
Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]
Bővebben...
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!
A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]
Bővebben...