Barion Pixel
menu

A cocktail szó eredete – Mixertanfolyam #5

2020. március 23. 00:00

A koktél szó eredete után nyomoztunk egy kicsit, bár lehet ez nem is olyan egyszerű..

Közismert szó. Népszerű szó. Divatos szó. Nemzetközi kifejezés. Mindenki tud róla valamit. Mindenkinek eszébe jut róla valami. De mégis mit is jelent pontosan? Honnan származik a kifejezés? Mi is a története? Tegyünk legalább kísérletet, hogy néhány apróságot elmondjunk róla, mert a teljesség reményével kár is nekifogni e szerteágazó, bonyolult témának.

A cocktail kifejezésnek hatalmas irodalma van. Amatőr és profi, alapos és felületes, hihető és hihetetlen, tényszerű és fantázia szüleményes, tudományos – illetve esetleg annak látszó – vagy szórakoztató.

A történetek, legendák száma szinte végtelen, történelmi vagy akár szakmai hitelességük azonban általában megkérdőjelezhető, legtöbbjüket sem igazolni, sem cáfolni nem lehet.

Az alábbiakban néhány történet olvasható, amelyek közül bármelyik akár valóban lehetett is a cocktail eredetének magyarázata. A legendák között természetesen nem lenne elegáns valószínűségi alapon rangsorolni, tehát jöjjenek csak úgy ömlesztve, szórakozzunk együtt, aztán ki-ki elhatározhatja, hogy melyiket akarja elhinni. Vagy hitétől függetlenül, melyiket szánja szórakoztatásul a vendégeinek, miközben kever egy italt.

Az egyszerűség kedvéért gyorsan bocsássuk előre a kifejezés szóösszetétel szerinti eredeti jelentését: angolul: cock (kakas), tail (farok), cocktail (kakasfarok).

Történetek:

Betsy Flanagan

E történet F. Cooper: A kém című regényében szerepel. Betsy Flanagan 1779-ben nyitott vendégfogadót Yorktown mellett, ahol számtalan amerikai és az őket akkoriban segítő francia katona vendégeskedett. A szomszédja egy angol volt, aki csirkéket tartott és akivel Betsy nagyon rosszban volt. Annyira, hogy – már csak sportból is – rendszeresen lopta a szomszéd csirkéit, és büszkén felszolgálta „lopott csirkesült” néven. Egyik este a szokottnál is több tiszt vendégeskedett nála, és ebből az alkalomból rengeteg csirkét szolgált fel (persze a szomszédtól), amitől az étel még ízletesebb és izgalmasabb volt. A vacsora után Betsy felszolgálta a kocsma specialitását, a Bracer nevű kevert italt, amit a lopott kakasok farktollaival díszített. A jóllakott tisztek a vacsora és az ital sikerén felbuzdulva újabb „cocktailt” kértek, sőt a franciák még így is kiáltottak: Vive le cockatail!

Csapolt koktél

Egy amerikai kikötői kocsmában (valamikor a 18. század végén) állítólag egy nagy kerámiaedényt használtak arra, hogy összegyűjtsék benne a maradék italokat. Ami és amennyi csak maradt. Az edény történetesen kakas formájú volt, a farka alatt egy csappal, ahonnan a kevésbé fizetőképes vendégek csapolhattak némi keveréket. Így nevezték el tehát a kevert italokat, amelyek a kakas farkából kerültek elő.

Kakasviadal 1.

A viadalokban az a kakas győzött, amelyik vagy megölte az ellenfelét, vagy a küzdelem végéig több farktollát tudta megőrizni. A győztes ünneplésére a közönség, állítólag a maradék tollak számával megegyező számú, különböző italokból kevert áldomás ivott.

Kakasviadal 2.

A harci kakasoknak „cock-ale” (kakassör) nevű italkeveréket adtak, hogy feltüzeljék, és kellően bátrakká tegyék őket. Az egyik receptje: hagyományos angol sörbe (ale-be) főtt csirkét, mazsolát, szerecsendiót és barna cukrot tettek, majd hét napig erjesztették. A másik változatban egyszerűen összeöntötték a maradék alkoholokat és azzal itatták a kakasokat.

Kakasviadal 3.

Volt egyszer egy kocsmáros, akinek a lánya beleszeretett egy legénybe, de a zord atya nem akart beleegyezni a házasságba. Nem sokkal később eltűnt a kocsmáros (akkoriban vagyont érő) harci kakasa. Az apa végső elkeseredésében a lánya kezét ajánlotta a becsületes megtalálónak, aki nem volt más, mint a kikosarazott kérő. Az eseményt óriási esküvő követte, ahol a boldog menyasszony lelkesedésében a kocsma teljes italkészletét összeöntötte és a násznép nem kis örömére felszolgálta. E történet szerint a nagy sikerű italkeverék tehát a kakasnak köszönheti a nevét.

A francia kapcsolat

A francia Antoine Amedee Peychaud, new orleansi patikus (a róla elnevezett és azóta is népszerű peach bitters feltalálója) gyakran kísérletezett különböző italok keverésével, amiket egyre szaporodó barátainak – jobb nem lévén kéznél – tojástartóból kínálta. A cocquetier (azaz a tojástartó franciául) viszont annyira nehezen kiejthetőnek bizonyult az angol vendégeknek, hogy a hasonló hangzású cocktail-ra angolosították, mondván, hogy annak legalább van valami értelme.

Az orvosi magyarázat

Régi idők doktorai állítólag bizonyos torokbetegségeket folyékony gyógyszerkeverékekkel kezeltek, amelyeket egy hosszabb kakasfarktoll végéről csepegtetve juttattak a torokba. Később ezeket gargalizáló vagy öblögető szereknek nevezték, de az orvosi recepteken még sokáig a coctail, azaz kakastollas keverék szerepelt. Az öblögetésből később nyelés lett, a gyógyszerből pedig italkeverék, ami bizonyos lelki betegségekre valóban jól hatott.

Sörcsapolás

A söröshordók csapját cocknak nevezték. Amikor a hordó kiürült és csak az alján lötyögött némi sör, azt a csapolás végének nevezték, azaz cock-tailnek. Mások szerint a hagyományos angol kocsmacégérek egyike, a Cock & Tail volt az, ami a kevert italoknak e nevet kölcsönözte.

A mexikói eset

Nem tudni, mikor történt, de a legenda szerint az ősi királyság vége felé, amikor az uralkodó békét kötött az európaiakkal és az amerikaiakkal, az indián hagyományok alapján minden félnek áldomást kellett innia. Az italt a csodálatos, drágakövekkel ékesített aranykupában a király lánya, Coctel hozta a ceremóniához. Látván azonban, hogy a sok szerződő fél között diplomáciai bonyodalom keletkezhet, hogy ki, milyen sorrendben emelhető szájához a serleget, hirtelen ötlettől indíttatva, egyszerűen saját maga, egyedül itta meg az italt. Nem is lett diplomáciai bonyodalom, viszont az okos királylány nevét a történelem megörökítette.

(felhasznált irodalom:

Antal B. Gábor: Bár-Ital-Tan A bártender kézikönyve)

LEGYEN A SZAKMÁD A SZENVEDÉLYED, IRATKOZZ BE MÉG MA!
KÉRDÉSED VAN? +36 20 35 84 00
ÍRJ NEKÜNK! [email protected]
CÍMÜNK: 1071 BUDAPEST, LÖVÖLDE TÉR 2.
NYITVA TARTÁS: MUNKANAPOKON 12:00-18:00

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...