Barion Pixel
menu

A koktél alapanyagok másik kihagyhatatlan alkotóeleme – Likőrök!

2020. április 24. 00:00

Legalább olyan súllyal nyomnak a latba mint a szirupok, de ezek az összetevők már tartalmaznak alkoholt – Likőrök

 

A képzéseink során, legyen szó alap vagy haladó tanfolyamról, szinte minden alkalommal a kezünk ügyébe kerül jó pár üveg prémium minőségű szirup és likőr. Előző cikkünkben a szirupokat elemeztük ki részletesen, most pedig jöjjenek az alkoholtartalmú likőrök.

likőr olyan szeszes ital, melyet nagy mennyiségű hozzáadott cukorral édesítenek, és általában különböző élelmiszerekkel vagy aromákkal ízesítenek. Alkoholtartalma gyakran alacsonyabbmonin likőrök a tisztán palackozott párlatokénál, de legalább 15%. A likőröket általában nem érlelik, de előállításukkor gyakran pihentetik őket, hogy az íz anyagok összeérjenek.

A likőrök és más édes alkoholos italok közt az a fő különbség, hogy az utóbbiak nem égetett szeszből készülnek vagy többé-kevésbé cukrozatlanok, esetleg 15% alatti az alkoholtartalmuk. Az Európai Unióban a likőröknek legalább 100 gramm cukrot kell tartalmazniuk literenként, az Egyesült Államokban pedig legalább 2,5 tömegszázaléknyit, azaz literenként körülbelül 22–25 grammot.

Eredet és Történet:

A likőr szó eredete a latin liquorem (alanyesetben liquor), mely folyadékot jelent, és az ófrancia nyelvben licor formában jelent meg a 12. században, azonos jelentéssel. Az angolban a liquor 1300 környékén már szűkebb értelemben alkoholos italt (elsősorban bort) is jelentett, ám a tágabb jelentése itt is csak 1700 környékén vált elavulttá. Az angol liquor azóta is alkoholos italt (főleg égetett szeszt) jelent, ám hamarosan újabb szóként modern formájában (liqueur) is átvették a francia kifejezést, amit 1729-ben már mai jelentésében jegyeztek fel – a liqueur tehát az angolban hamarabb jelentett likőrt, mint a franciában. Franciául a liqueure spiritueuse égetett szeszes ital volt, majd a liqueur önmagában is felvette ezt a jelentést, de itt még a 19. század végén sem csak a likőrökre használták, hanem továbbra is minden égetett szeszt liqueur-ként említettek. A likőr a magyarban a németen keresztül (Likőr) jelent meg. Először a nemesség, majd a polgárság, főleg a nők egyik kedvenc italává vált. A középkori diplomaták is előszeretettel fogyasztották, a szerződéskötések egyik kelléke lett. (wikipedia)

monin likőrökNövényi likőrök

A legkorábbi likőrök az élvezeti szeszfogyasztás hajnalán, a 14. században jelentek meg, és különböző fűszerekkel, gyógynövényekkel ízesítették őket. Gyakran azonosítják őket a korabeli gyógyszerészeti párlatokkal, de a likőrök már a kezdetekben sem követték a korabeli gyógyszerészeti elveket. Míg az orvosi tinktúrák elődei alkoholos gyógynövénypárlatok voltak, melyeket igen kis mennyiségben vettek be kanalas orvosságként vagy ételhez-italhoz keverve, addig a likőrök önálló italként fogyasztott, édesített és gyakran csak egyszerű áztatással ízesített szeszek voltak, melyeknek az élvezeti értékük volt a legfontosabb. A növényi likőrök közé tartoznak a keserűlikőrök is. Általában aperitifként vagy digestifként fogyasztják őket.

Gyümölcslikőrök

A gyümölcslikőrök készítéséhez egész vagy összezúzott gyümölcsöket használnak fel, melyeket hagyományosan alkoholban kivonatolnak. A citrusféléknek általában csak a héját használják fel, melyek áztatott formáját  időnként le is párolják, például a triple sec esetén. A likőrhöz használt alkohol a legtöbbször finomszesz, de előfordul többek közt az adott gyümölcspárlata vagy rum, brandy, illetve cognac is. Az Európai Unióban a gyümölcslikőrökhöz nem használhatók aromaanyagok – míg a „gyümölcs ízű likőrökhöz” természetesen igen.

Krémlikőrök

A krémlikőrök neve nem alapanyagukra, hanem sűrűségükre utal. A „crème de” előtaggal (és az alapanyag nevével) is árusított likőrök legalább 250 gramm monin likőrökcukrot (de időnként ennél is többet, a crème de cassis például legalább 400 grammot) tartalmaznak literenként, így olajosan sűrűek. Különböző gyümölcs- és növényi likőrök tartoznak közéjük, például fekete ribizli-, banán-, borsmenta-, kakaó– és ibolyavirág-likőrök.

Tejszínlikőrök

cream liqueur-ből született félrefordítás nyomán a magyar köznyelv gyakran szintén „krémlikőrnek” nevezi a tejszínlikőröket. Ezek a likőrök égetett szesz és tejszín emulzióján alapulnak. (A magyar nyelvben összekeveredett krém- és tejszínlikőröket nemzetközileg a francia crème és az angol cream szavakkal különböztetik meg.) Legkorábbi és legismertebb fajtája az 1974-ben megjelent ír tejszínlikőr (angolul Irish cream liqueur vagy egyszerűen Irish cream, elterjedt hibás fordításban „írkrém”),

 

Egyéb likőrök

A likőrökbe sokféle egyéb élelmiszer is áztatható, vagy keverhető hozzájuk, például kávékakaóvaníliatojás.

monin likőrök

Ánizslikőrök

Az ánizslikőrök jellegzetessége, hogy vízzel felhígítva az ánizsolaj fehéren kicsapódik belőlük, átlátszatlanná téve az italt. A jelenséget louche-hatásnak nevezik. A legismertebb ánizslikőrök a Sambuca, az Anisette és a Galliano. Az ánizslikőröket leginkább magas cukortartalmuk különbözteti meg az egyéb ánizsos párlatoktól (például ouzorakıabszint), melyek többé-kevésbé cukormentesek, ezért nem likőrök.

Ízesített vodkák

Ha egy szeszesital vodkának minősülő finomszesz ízesítésével készült (ami a likőröknél általánosan jellemző), illetve legalább 100 g/l cukrot tartalmaz és legalább 37,5% alkoholtartalmú, akkor az likőrként és ízesített vodkaként egyaránt forgalomba kerülhet.

Likőr „Családok”

Vannak olyan likőrök, amelyek speciálisan egy gyárban készülnek és akár több száz éves múltra tekintenek vissza. Ilyenek közé tartozik például a Zwack Unicum, a Frangelico, a Grand Marnier, a Kahlua, a Benedictine D.O.M., a Southern Comfort, a Chartreuse, a Chambord ezeknek a pontos bemutatása egy külön cikket igényelne.

A másik szektorban pedig megtalálhatók a többfajta likőrt is gyártó cégek, melyeknél a kevertitalokhoz szükséges alap ízek elérhetőek. A Mojito Mixeriskola főpartnere a francia Monin cég , több mint 100 éves fennállása óta, 1945-től van jelen folyamatosan bővülő, kiváló minőségű likőrcsaládjával a világ italpiacán.

Abban az esetben, ha kedvet kaptál és szeretnél otthon kísérletezni. Mutatunk pár koktél receptet, amit egyszerűen el tudsz készíteni az otthon töltött napokban is.

Kir Royal

  • 1 cl Monin Créme de Cassis
  • 1 dl Varga Friss Balatoni Cuvée száraz pezsgő

Töltsd a fekete ribizli likőrt, pezsgős pohárba, majd töltsd fel a pezsgővel úgy, hogy összekeveredjen!

monin likőrök 

 

Mangó Margaritamonin likőrök

-4.0 cl Tequila

-2.0cl Monin Triple Sec

-2.0cl limelé

-2,5cl Monin Mangó püré

Töltsd az összetevőket a  blenderbe, add hozzá a törtjeget és keverd simára!

Amennyiben szeretnéd ezeket a koktélokat profin elkészíteni, jelentkezz bátran Online Alap Mixertanfolyamra. Ez a képzés típus azért jött létre, hogy el tudd kezdeni a tanfolyamot, az elméleti anyagot elektronikusan juttatjuk el hozzád és a gyakorlati képzést pedig már felkészülten, a korlátozó intézkedések után tudod folytatni. Online tesztekkel folyamatosan tudod ellenőrizni tudásod, szakmai fejlődésed. Felmerülő kérdéseidre pedig telefonon és e-mailben is tudunk választ adni.

A képzés ára 85.000.- Ft, melyet átutalással tudunk elfogadni.

Ha a részletfizetést választod: 25.000.-Ft kezdőrészletet kell elutalnod ahhoz, hogy megkapd a tananyagot és már kezdheted is a felkészülést!

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...