Hírek

A koktélos poháron túl

By június 6, 2019 No Comments

A New York-i Kata Kitten bárban egy genever és umeshu alapú Negroni egy japán stílusú agyagedényben kerül szervírozásra. A Chicago-i Travelle-ben egy mezcal és tequila alapú koktélt egy olyan fajansz bögrében szervírozzák, aminek stílusjegyei a régi, hispán korszakot idézik. A Minneapolis-i Demi bárban A Daiquiriket egy méhkas alakú teáscsészében szervírozzák, aminek alakja segít megőrizni az ital aromáit.

A kerámia és az agyag mindig is része volt az amerikai fogyasztói kultúrának, csak éppen mindig a peremére szorult. Ilyen például a tiki bögre, a Tom és Jerry csésze, de a szesztilalom alatt egy egyszerű bögre is sok meglepetést tartogatott.

A 19. század előtt az üvegpoharak kézzel fúvatták. Ezért ezek meglehetősen drágák voltak, így az emberek többsége bögrékből vagy csészékből ivott, esetleg fából készült tálkákból. Az 1820-as években az üvegfúvók olyan szerkezeteket fejlesztettek ki, amikkel gyorsabban tudtak dolgozni, majd az 1860-as évekre már sok munkafolyamatot gépiesíteni tudtak, így kiszolgálva a növekvő középosztály igényeit. A második világháború végére az alkoholos italokat már szinte kizárólag üvegpohárból itták Európa és Amerika szerte.

A Minneaoplis-i Demi bár igazgatója, Robb Jones, elmondta, hogy eleinte csak a dizájn kedvéért adták a Painkiller koktéljukat kerámia edényekben üvegpoharak helyett. Aztán rájöttek, hogy így sokkal élvezetesebb az ital. Mivel az üveg nem túl jó hőtartó képességekkel rendelkezik, ezért hamar átmelegszik és így a benne lévő folyadék is. Ezzel szemben az agyag vagy kerámia edények sokkal tovább hidegen tartották az italokat.

A Durham-ben újonnan nyíló Kingfisher bárban a poharak kiválasztása egy teljesen tudatos folyamat volt. A két tulajdonos, Sean Umstead és keramikus felesége, Michelle Vanderwalker kihasználták a nő végzettségét, és saját készítésű kerámia bögrékkel/csészékkel/poharakkal várják vendégeiket. „Ha valami szuper friss és könnyű és gyönyörű színű, azt természetesen üvegpohárban szervírozzuk. De egy olyan italt, ami testesebb, karakteresebb, mint például egy krémes almás koktél, azokat kerámiába töltjük.

Vanderwalker főleg helyi keramikusokkal dolgozik együtt, akikkel közösen bögréket, csészéket, csempét és tiki poharakat is készítenek a Kingfisher számára. Az általuk készített tiki poharakon helyi növény motívumok találhatóak meg és nem a klasszikus tiki díszítések.

A keramikusok és egyre több bártender igyekszik kiemelni a kerámia és az agyag előnyeit. Amellett, hogy reneszánszát éli, sokkal jobban hőszigetel, mint egy üvegpohár és azoknak, akik szeretik a rendhagyó dolgokat, extra élményt is nyújthat. Persze csodát nem tesz, és egy felvizezett Screwdriver koktélból nem varázsol Tequila Sunrise-t, de ezt nem is várjuk tőle.
Forrás és borítókép: punch.com

Legyél te is mixer! Az alapfokú mixer tanfolyamunkat már akár 4 hét alatt elvégezhetitek (gyorsított forma, a normál tanfolyam 12 hetes). Ha mégjobb bártenderré szeretné válni, és szeretnél Tiki koktélokat készíteni, akkor válaszd Profi Mixer csomagunkat, melyhez most AJÁNDÉK TANFOLYAMot adunk!

További tanfolyamok helyét és időpontját, valamint bővebb információt a Barista Akadémia és a Mojito Mixeriskola weboldalán találhatsz. Képzéseink országszerte több, mint 20 városban indulnak (Sopron, Győr, Eger, Miskolc, Tata, Szeged, Szentes, Szolnok, Hódmezővásárhely, Baja, Békéscsaba, Szombathely, Veszprém, Keszthely, Székesfehérvár, Gyöngyös, Cegléd, Szekszárd, Kecskemét, Gyula), honlapjainkon ezekről is tájékozódhatsz. Ha valamit nem találsz, hívj bennünket bizalommal, vagy ha szeretnél, e-mailt is írhatsz. Irodavezetőnk készséggel áll rendelkezésetekre  az iroda nyitva tartási idejében (H-P, 10-18).

Információ:
info@mojito.hu
06/20-355-8400
(H-P, 10-18)

Leave a Reply