Hírek

Egy koktélíró naplójából – Cointreau, immár több mint 150 éve

By április 24, 2017 No Comments

Antal B. Gábor
2005

Hogy egy ital életében, történetében másfél évszázadnyi idő sok vagy kevés, igazán nehéz lenne eldönteni. Vannak italok, melyekhez képest a Cointreau csupán fiatalka kisgyereknek tűnik, másokhoz képest viszont bizony már aggastyán korú. Fontosabb azonban, hogy e név az elmúlt másfél évszázad során teljességgel egybeforrt a minőségi narancslikőrrel, a kristálytiszta, aromatikus itallal, mely nemcsak a kevert italokat bolondítja meg felsőfokon, hanem olyan nemes, hogy önmagában is komoly élvezetet nyújt.

mixer_kepzes_tanfolyam

Pedig, valamikor régen, a kezdetekben ő is csak egy volt a megszámlálhatatlanul sok narancsízesítésű likőrből, melyeket a híres curaçaoi keserű narancs héjával ízesítve készítettek, és amelyeket Curaçao narancslikőrnek hívtak – sőt hívnak azóta is. Vagy más néven: Triple sec. Ezeket aztán számos márkanéven hozták forgalomba. És különböző színekben, hiszen ezek feladata szinte kizárólag a különböző kevert italok ízeinek – és látványának – hatásos megbolondítása volt.

mixer_kepzes_tanfolyamEbből a nagycsaládból akartak kitörni az angersi Cointreau fivérek, akik különös szakértelemmel kombinálták az édes, illetve a keserű narancsok aromáit, melyeket egyéb citrusfélékkel ötvöztek harmonikus egyensúlyba. Az italukat kristálytisztára készítették, mely a saját korában igen feltűnő jelenség volt az általában átlátszatlan, vagy opálos likőrök között. Ráadásul a gyümölcslikőrökre jellemző 20-39 % körüli alkoholtartalmat a Cointreau fivérek arra a hatékony 40 %-ra emelték, mely a párlatokra általában jellemző. Mindez egy igen jellegzetes szögletes, barna palackban, vörös szalaggal és egyedi címkével ellátva, természetesen feltűnően kiugrott a korabeli egyen-likőrválasztékból. Már nem egy volt a sok narancslikőr, Curaçao, vagy Triple sec közül, hanem messziről felismerhetően, és közeli kóstolás után is jellegzetesen más ital született. A Cointreau. Mely meglepő módon azóta is tartja minőségét és egyediségét. Kívül, belül. Pedig a cég nyilvántartása szerint eddig több mint 800 alkalommal próbálták meg utánozni a címkét, a palackot, sőt magát a (titkos családi recept alapján készülő) likőrt is. Eredménytelenül. Manapság a Cointreaut 200 országban értékesítik, évente 13 millió palackot adnak el, mely nem kevesebb, mint évi 350 millió pohárnyi!

Természetesen önmagában fogyasztva a legeredetibb „recept”. Vagy on the rocks, illetve Cointreau Caipirinha. De ne feledjük a vele készült klasszikusokat sem:  Side-car, Margarita, White Lady, B 52. stb.

Végül említést érdemel, hogy a legújabb divatnak megfelelően a Cointreau kihozta a citrusfélékkel ízesített 24 % alkoholtartalmú Cointreau C Citrust és az ezen kívül még lime-al is ízesített 20 % alkoholtartalmú Cointreau C Spirit of Citrust, is melyek a legújabb trendek szerinti – alacsonyabb alkoholtartalmú, erősebben ízesített, könnyebb – italok iránti érdeklődést hivatott szolgálni.

2005

abg2_copy
Antal B. Gábor

A cikksorozatot itt találjátok (a lista folyamatosan bővül)

EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – KOKTÉLTÖRTÉNELEM
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VÖRÖS ÉS KESERŰ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – SPIRITUS VINI, AZAZ A BOR LELKE, AZAZ BORPÁRLATOK
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – AZ AZTÉKOK KINCSE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – A PEZSGŐ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VINHO DO PORTO
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – GABONAPÁRLATOK AVAGY A MINDENNAPI FOLYÉKONY KENYERÜNK – LEGKONCENTRÁLTABB FORMÁJA
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – HORDÓK A FELHŐK KÖZÖTT

Leave a Reply