Hírek

Egy koktélíró naplójából – Hordók a felhők között

By május 16, 2017 június 25th, 2019 No Comments

abg 2014

Szép látvány, már csak belegondolni is felemelő, de igazi élményt a bennük lévő ital nyújthat. De mi is van bennük ott fent a magasban? Meglepő módon éppen rum. Mégpedig az a rum, amelyről igazán sok minden eszünkbe juthat. Például a buja karibi strandok, az egzotikus kreol szépségek, a fülledt hangulatú parti bárok és koktélok, a vadul erotikus karibi éjszakák… Van, akinek esetleg még a kalózok romantikus kalandjai és még romantikusabb kincsei is beugranak.

De ki gondolna hűvös, magas hegyekre vagy az azokat beborító felhőkre, amikor mondjuk, rumot iszik. Pedig akár ezek is eszünkbe juthatnak. Mert a rumot is – mint minden nemes italt – lehet, sőt érdemes is alaposan megérlelni, hogy megszülessen és kialakuljon kisimult, kerek bársonyossága. És bizony a rumot nemcsak a sík, trópusi vidékeken érlelik, hanem fenn a magasban is. Guatemalában éppen ez a különleges helyi sajátosság.

A másik az, hogy Guatemalában a cukornád alkohollá erjesztett levét csak akkor nevezhetik rumnak, ha azt legalább két évig érlelték. Persze az igazi élvezetekhez, tehát a csúcsminőség eléréséhez ennél sokkal hosszabban nemesítik. Mégpedig lassan. Ehhez azonban jó messzire és jó magasra el kell szállítani a nyers rumot, mert a nagy melegben vadul gyors tempóban, és nem is könnyen irányíthatóan érne. A hűvösebb, magas hegyekben viszont nyugalomban, a mesterek óvatosan vigyázó figyelme és irányítása mellett érik. Olyanra, ahogyan szeretjük.

Tisztán vagy koktélban

mojito_kepzes_tanfolyam

A rumokat sokféleképpen szeretjük. Hosszú, izgalmasan egzotikus, jéghideg kevert trópusi italokban. Lehet rövid vagy hosszú ital, hagyományos aromák, vagy akár szokatlan, új kompozíció, a lényeg, hogy varázsoljon el az ízével és a hangulatával. A rumok sokasága valóban erre termett. A guatemalai Zacapa rum azonban egészen más. Itt más műfajról, más kategóriáról, és persze minőségről beszélünk. A Zacapa ugyanis kizárólag hosszan – és persze lassan érlelt – testes, aromatikus rumokat készít és forgalmaz. Amelyekkel persze bármelyik egzotikus kevert italt csak korábban nem látott csúcsokra juttatná, és a dicsőségükre is válhatna.

Hogy mégis (sajnálatosan) ritkán találkozunk Zacapa rummal a koktéljainkban, annak több oka is van. Olyan minőséget képvisel, mely önmagában is nagyszerű, sőt igazán úgy bontja ki mélységeit. A nemes illatait, a komplex ízeit, és az egymást követő érzeteket. A kezdeti illatolás élményétől az aromák kavalkádján keresztül, a kerek utóízek lecsengéséig sokszínűsége élvezhető akár önmagában, mintha nemes cognacot kortyolnánk. Vagy éppen jégkockára töltve, a whiskyk hagyományos módszere szerint. Koktélokba azonban azért is csak kivételesen keverik a bartenderek, mert a Zacapa prémium rumjai a minőségnek megfelelően drágábbak is, így az italkeverésnél jobbára óvatosan adagolják.

Alföldi cukornádból hegyi előkelőségmojito_kepzes_tanfolyam

Guatemala délnyugati vidékén, a Csendes Óceán parti tájain hatalmas cukornád ültetvények húzódnak, ahol évente akár háromszor is aratnak. A trópusi alföldön termett cukornádat a környékbeli cukor- és egyben rumgyárba szállítják. Ott kipréselik édes levét, melyet előbb koncentrálnak, majd megerjesztenek, végül lepárlóüstökben kristálytiszta párlattá desztillálják. A nyers párlatra ezután hosszú út és kalandos sors vár. Először óriási tartálykocsikkal kacskaringós és igen keskeny utakon viszik fel a 2300 m magas fennsíkon fekvő, szinte állandóan felhőkbe burkolózó, tűzhányók övezte Quatzaltenango városába, ahol a Zacapa hatalmas érlelőháza várja. Már maga az út is olyan, mintha elvarázsolt tájakon járnánk. Kilométerről kilométerre csökken  a hőség, ott fent aztán már napközben sincs meleg,  és estére még kabátra is szükség van. Ritka élmény, ha a ködbe burkolózó tájban meg tudjuk pillantani a várost körülvevő hegyek csúcsait.

A kor nemesítmojito_kepzes_tanfolyam

A hűs, páradús klímában a rum szépen, lassan öregszik, nemesedik, de persze a mesterek őrző figyelme, gondoskodása mellett. Igen fontos az is, hogy milyen hordóban érik. Olyan hordókat használnak, amelyekben korábban már tároltak, érleltek különféle szeszes italokat. Például Bourbon whiskeyt, sherry bort, illetve különleges Pedro Ximenez szőlőbort, vagy cognacot.  Időnként más és más előéletű hordókba fejtik át és keverik a különböző korú italokat, így épülnek egymásra és keletkeznek komplex aromái. Ez a híres „solera” rendszer. Jó sokáig nevelgetik. A 15 év a nemes italok életében általában már igen komoly kornak számít ám a Zacapa nem készít ennél fiatalabbat. A 23 éves Zacapa rum színében, illatában még ennél is  komplexebb, az igazi csúcs azonban az XO, melynek korát már el sem árulják. Az árát igen, de ezért a minőségért igazán semmi nem lehet túl sok.
.

Zapata? Nem! Zacapa!

A mexikói forradalmár neve  lehet, hogy sokak számára egyelőre ismerősebben cseng mint a kifinomult rummárkáé, de talán már nem sokáig!  Mexikót is könnyebben megtaláljuk a térképen, mint  Guatemalát, nem is beszélve a szinte kimondhatatlan nevű rum- fővárosról Quatzaltenangóról. Még szerencse, hogy a  helyiek is csak  Xela-ként  (ejtsd Sela) emlegetik, pedig ők igazán  gyakorlottak a  betűtorlódásoktól  hemzsegő, hosszabbnál hosszabb maja nevek kiejtésében. A Zacapa rum azonban gyorsan az italkedvelők térképére  helyezte az országot,mojito_kepzes_tanfolyam és már nem csak lenyűgöző koloniális városai és fantasztikus maja romjai miatt juthat eszünkbe a közép-amerikai ország.  Hanem azért is, mert ott készül a világ egyik legfinomabb és egyedi körülmények között előállított rumja, a Zacapa, amely akár az egész ország jelképe lehet. Nem csupán a természeti adottságok adta komplex előállítási folyamata miatt, hanem azért is, mert még a maja őslakosság keze nyomát is magán viseli minden egyes palack. Az üvegeket körbevevő háncs-szalag maja asszonyok kézi munkája, külön falvak specializálódtak az elkészítésükre, és sok településen a nők számára ez az egyetlen munkalehetőség.

Nők a rum körül

Nem és nem, a rum nem csak és kizárólag a férfiak itala! És nem csak azért, mert a jó karibi koktélok mellé a reklámosok mindig bombázó lányokat fotóznak. Vagy, mert sokan azt képzelik, a tüzes rumtól a lányok is tüzesebbek lesznek. A nemes rum kifinomult ital, aki ezt kedveli és mondjuk Zacapa rumot rendel egy bárban, magáról is ugyan ezt állítja. Nem sznobságból, hanem mert ismeri a Zacapa storyt, és ezzel is azt bizonyítja, hogy járatos a világ élvezetei között, sőt értékelni is tudja azokat. És ha még azt is elmeséli, hogy a Zacapa érlelő üzemének vezető ital- és keverőmestere egy bombázó guatemalai nő…!

2014

abg2_copy
Antal B. Gábor

A cikksorozatot itt találjátok (a lista folyamatosan bővül)

EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – KOKTÉLTÖRTÉNELEM
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VÖRÖS ÉS KESERŰ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – SPIRITUS VINI, AZAZ A BOR LELKE, AZAZ BORPÁRLATOK
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – AZ AZTÉKOK KINCSE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – COINTREAU, IMMÁR TÖBB MINT 150 ÉVE
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – A PEZSGŐ
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – VINHO DO PORTO
EGY KOKTÉLÍRÓ NAPLÓJÁBÓL – GABONAPÁRLATOK AVAGY A MINDENNAPI FOLYÉKONY KENYERÜNK – LEGKONCENTRÁLTABB FORMÁJA

Leave a Reply