Barion Pixel
menu

Whiskey Sour

2018. augusztus 30. 00:00

Míg valaha a Brandy Sour uralta a savanyú ízű koktélcsaládot, addig a Whiskey Sour a szesztilalom ideje alatt virágzott, és nagyszerűen képviselte a legnépszerűbb és legkedveltebb stílust, a Sour koktélok stílusát, annyira, hogy saját ünnepnapja van augusztus 25.-én.

Ezek a koktélok whisk(e)yt, citrust és cukrot tartalmaznak, mindegyik variációnak ez az alapja, csak meg kell határoznunk, hogy milyen whisk(e)yt vagy egyszerre több whisk(e)yt használunk, milyen cukrot vagy alternatívaként édesítőszert/likőrt és milyen további összetevőket: szesz/likőr (a klasszikus narancs Curaçao) kombinálunk, gyakran tojást is hozzáadnak (általában a fehérjét de van, amihez a sárgáját is hozzákeverik), valamint az egyik népszerű alapanyag a vörösbor.

A 1883. december 4-i Washington Star magazinban a Life In Chicago rovatában (7.oldal, 2. hasáb), egy chicago-i bartendert kérdeztek meg arról, hogy mely italok voltak a népszerűek abban az időben. „Azok a férfiak, akik a mi sour koktéljainkat isszák elvárják, hogy az italuk tetejét egy ún. Claret vörösbor réteggel zárják le, ha ezt nem teszik bele, akkor kérik.” A névtelen, csak „Artist” becenevet viselő bartender azt állítja, hogy a Claret akkoriban egy lazán vett kifejezés volt a vörösborra függetlenül attól, hogy Bordeaux-ból származott vagy sem, ez volt a trend, ami az ő bárjából indult el. Továbbá még azt nyilatkozta, hogy a „Manhattan koktélok is keresettek, néhány évvel ezelőtt mutattam be azokat és nagyon népszerűvé váltak”.

Egyesek félreértelmezték a kijelentéseit, mivel a Whiskey Sour tetejére rétegzett vörösbor az interjú alapján a bárra volt jellemző, ebből néhányan azt gondolhatták, hogy a Manhattant is az „Artist” nevű bármixer találta fel, azonban csak annyit mondott, hogy azokat bemutatta a bárjában. Döntő bizonyíték hiányában nem állíthatunk biztosat.

Tekintettel a  fentiekre nem meglepő, hogy a Whiskey Sour a tetején lévő vörösbor réteggel Chicago Sour vagy Claret Sour néven vált ismertté. Zavaróan, de az olyan vintage könyvekben, mint a Modern American Drinks (1895 & 1906) és a Cocktails: How to Mix Them (1922) könyvekben Continental Sour néven, míg mások ezt díszített Southern Whiskey Sour koktélnak nevezik. Valójában, a savanykás/sour stílus nevét meghatározta a régió, végül nagyrészt egyetemesen New York Sour néven vált ismertté.

A tojásfehérje hozzáadása a Sour koktélokhoz jóval 1922 előtt kezdődhetett, amikor Robert Vermiere 1922-es Cocktails: How to Mix Them című könyvében azt írta „Néhány csepp tojásfehérje javítja mindegyik Sour koktélt.” Azonban vagy a tojásfehérjét vagy a vörösbort használták az ital felső rétegéhez, nem használták túl gyakran egyszerre a két alapanyagot. Ez egészen az 1990-es évekig koktélok reneszánszáig volt így, talán először a londoni Che Bar-ban használták egyszerre mindkét összetevőt a modern New York Sour koktélhoz. A New York Sour otthona Manhattanban volt, ezt a Whiskey Sour-t, amiben a tojásfehérjét és a vörösbort egyszerre használták Greenwich Sour-nek neveztek. A név eredetét az Employees Only bárnak tulajdonítják (egy Manhattan-i bár, ami 2004-ben nyitott). A tulajdonosok, Jason Kosmas és Dushan Zaric azt állítják, hogy a kombinációt a 2010-ben megjelent, Speakeasy című könyvükben találták ki. A könyv következő oldalán a New York Sour koktél láthatjuk vörösborral (tojásfehérje nélkül).

Whiskey Sour = Whiskey (általában bourbon) + citromlé + cukor + tojásfehérje (választható) + bitters (választható). A legegyszerűbb Whiskey Sour csak három összetevőből áll, de felmerülhet a kérdés, hogy milyen variációk lehetnek? A klasszikus Whiskey Sour receptjében az arányok 3:4:8, míg az egyik szárazabb variáció 4:2:8 arányban készül.

Boston Sour = Whiskey Sour + tojásfehérje és jég nélkül szervírozva

Brunswick = Whiskey Sour + vörösbor réteg (nincs tojásfehérje)

Chicago Sour = Whiskey Sour + vörösbor réteg (nincs tojásfehérje)

Continental Sour = Whiskey Sour +  vörösbor réteg (nincs tojásfehérje)

Greenwich Sour = Rye Whiskey Sour + tojásfehérje + vörösbor réteg

New York Sour = Bourbon Whiskey Sour + vörösbor réteg (nincs tojásfehérje)

Penicillin Cocktail = Islay Scotch whisky + citromlé + cukor + tojásfehérje + bitters

Scotch Sour = Islay single malt whisky + blended scotch whisky + gyömbérszirup (vagy gyömbér likőr) + méz + citromlé

Ha még többet szeretnél tudni az alkoholos italok és koktélok izgalmas világáról, akkor gyere el a Mojito Mixeriskolába, ahol megtanulod a koktélok elkészítését, az alkoholgyártás minden mozzanatát és személyesen is megtapasztalhatod milyen bármixernek lenni. A mixer tanfolyamokon az alapoktól a haladó szintig elkísérünk. 

Vége láthatatlan italmennyiség vár a pult mögött, hogy ténylegesen felfedezd az alkoholok világát, amiben segítenek az elméleti órák, amelyeken minden ital gyártási technikáját, történetét megismerheted. A tanfolyam végén megmutathatod a kreatív oldalad, hogy megalkoss egy olyan koktélt, amit még senki nem talált ki és belecsempészheted a saját történeted.

Garantáljuk a jó hangulatot, a szakmai tudást és a profi oktatást! NÁLUNK NINCSENEK REJTETT KÖLTSÉGEK! A mixer képzés végén nemzetközi magyar-angol nyelvű bármixer bizonyítványt állítunk ki és egy boston shakert is ajándékba kapsz.

Válaszd ki a Neked megfelelő barista és mixer tanfolyamot: alapfokú, gyorsított, haladó, latte art, egyéni/VIP, kedvezményes Kettő az egyben: barista és mixertanfolyam, Barista MasterClass, American Bartending képzés, illetve Profi Barista Csomag és Profi Mixer Csomag, amiben ajándék tanfolyamot is kapsz. Nyitvatartási időben hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között bármikor beiratkozhatsz! Látogass el a Mojito Mixeriskolába és a Barista Akadémiára!

Jelentkezési határidő: szeptember 12., szerda 16 óra
A képzés első órája: szeptember 12.,
17 óra!

Kövess minket  facebookon és instagramon is!

Információ:
+3620 355 8400
[email protected]

www.mojito.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

2023. március 17., 14:45
Ki az a bartender? – A bartending története 7 pontban!

Bartenderek – A koktélok művészei A bartenderek olyan szakemberek, akik italokat készítenek és szolgálnak fel az embereknek. Az italok készítése magában foglalja a különböző összetevők kombinálását, a technikák alkalmazását és a báreszközök használatát. A bartenderek munkája nemcsak az italok előkészítésére és szervírozására korlátozódik, hanem az ügyfelek szórakoztatására is. A legjobb bartenderek művészekként keverik a koktélokat, […]

Bővebben...

2023. január 24., 20:33
Hugo Koktél – Recept – Történet – Elkészítés

A közkedvelt Hugo Koktél és minden amit tudni kell róla! A Hugo koktél egy pezsgő olaszos spricc, amely bodza likőrrel és Prosecco-val készül! Egy tökéletes frissítő ital. Ez a koktél a frissítő szó szinonímája. Ha szereted a pezsgő alapú spricceket, akkor azonnal próbáld ki a Hugo koktélt ! Ez az olasz koktél az Aperol Spricc rokona, és véleményünk szerint még […]

Bővebben...

2023. január 19., 15:51
Egy örök klasszikus: Az Americano – Történet – Elkészítés – Recept

Honnan ered? Hogyan készítik? Tippek és trükkök az Americano koktélhoz! Az Americano egy gyengéd bevezetés a Campari egyedi és keserű ízébe. Ez egy lenyűgöző ital, hosszú és gazdag történelemmel, és ez volt az első koktél, amelyet a James Bond-regények említenek. Egy ikonikus és páratlan  aperitif , amelyet bármilyen étkezés előtt fogyaszthatunk. Maga a koktél receptje rendkívül […]

Bővebben...

2023. január 10., 16:10
A Cuba Libre története és elkészítési módja – Recept!

A világ legnépszerűbb koktélja a Cuba Libre! A Cuba Libre története: Az Egyesült Államokban klasszikus rum és kóla néven ismert Cuba Libre az egyik legnépszerűbb ital. Bárhol megtalálható, a főiskolai hallgatók műanyag poharaitól kezdve a helyi bárokon át a csúcskategóriás, divatos üdülőhelyekig. Frissítő, finom, és egyszerűen elkészíthető. A Bacardi Brand Master, David Cid szerint a […]

Bővebben...